Skip to main content

A BKV alulnézetből

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mitől utazunk drágán Budapesten?


A fővárosban utazók mintegy 80 százaléka ma a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) járműveire kényszerül. A Budapesten dolgozó munkába járása – a megállóba gyaloglás, várakozás, utazás, hazautazás – évente mintegy 500 óráját igényli. A februártól 50 százalékkal emelkedő jegyárakkal minden idők legdrágább viteldíját fizetjük. A magasra került tarifa mellett az útiidő növekedését is reális alternatívaként hirdeti a monopolhelyzetét (még) élvező BKV vezérkara.

Palásti Márton, a BKV Munkástanácsok és Független Szakszervezetek Koordinációs Bizottsága (MFSZKB) társelnöke, a 38-ason dolgozó autóbusz-vezető szerint a tartós mélypont szükségszerű. Csendes forradalmunk – mondja Palásti – alig érintette a BKV konzervatív bástyáit. Igaz, a vezérigazgató nyári vállalati kortesútja már nem varázsolta vissza az elveszett vezetői image-t, újévkor búcsúra kényszerült. Ám az első vezérhelyettes továbbra is az a Bozsó László, aki XII. kerületi MSZMP-titkári székéből nem szakértelme folytán került ide. A volt vállalati függetlenített csúcstitkár, Tokaji Imre megtartotta a számára szervezett gépészeti igazgatói posztját. Tokaji két helyettese: az egykori vállalati KISZ-titkár és régi kerületi KISZ-funkcionárius íróasztala is stabil maradt. Főnökük mellett az ő hozzáértésüket is megkérdőjelezi az MFSZKB. A műszaki főosztályvezető – folytatja a munkástanács-vezető – az egykori vállalati pártbizottság második embere, Vág Péter. A BKV részéről ő az ügyvezetője a Kentaur Kft. nevű, lefutott gumiabroncsok felújítására szervezett vegyesvállalatnak, nem ismeretesek a kft. gazdasági előnyei. Palásti véleménye az autóbusz-üzemegységekkel egyező: e tevékenységet ma a hazai ipar olcsóbban végzi. Ahogy Vág Péter főosztályvezető lett, máris távoznia kellett a főosztályról a gépész végzettségű K. Juhász Erzsébetnek, a hely- és szakismeretét a műszaki és gazdasági lapokban is rendszeresen bizonyító újságírónak. Az ő fő bűne az volt, hogy nem vállalt bértollnoki szerepet a főnökség felkérésére. „Baráti körödhöz a (szegény) BKV-t bántó újságíró(k) tartoznak, így nem maradhatsz a munkatársunk” – indokolta Vág (helyettese, Oravecz Márta útján) a felmondást. Gépészünk helyére egy kertészmérnök került. A BKV új szlogenje lehet: „Aki a virágot szereti, az a járművet is tervez(het)i.”

Ez az új felállás az 1990 őszén „sebtében eljátszott szervezősdi” végterméke. Közben a szellemi munkavállalók száma mindössze 171-gyel csökkent (így az év végén 5202 ilyen munkavállaló volt, szemben a 4442 fő tömegközlekedésijármű-vezetővel).

A személyek szerinti szelektálás mellett 1990 őszén a Hamburg Consult céget is megbízták a BKV tevékenységének átvilágítására. Ám – mondja indulattal Palásti Márton – ha egy vállalat átformálása közepén tart, akkor még a legkiválóbb tanácsadó is csak annyit tehet, hogy vagy igazolja vagy vitatja annak helyességét, majd újabb átszervezésre tesz javaslatot. A kérdőíves kikérdezés során például a létesítményfejlesztők oly ukázt kaptak, hogy ne a tényleges munkájukat, hanem a papíron rögzített feladatukat közöljék.

Ki tudja, miként vélekedtek a jószemű szervezők a BKV-s vezetők nyugati féltekén tett gyakori kiruccanásairól? Az ismerkedés az ottani tömegközlekedéssel nem viszi előbbre dolgainkat – állítja Palásti Márton; egy-egy légi útra szállás három-négy járművezető havi bérét is meghaladja. A cég első embere a felmentése előtti hónapban – ki tudja, minek? – még Mexikóba is elrándult. A BKV-nál milliárdos hiányokról beszélnek, kimerült a büdzsé, hallható unos-untalan, nem jut beruházásra, felújításra, csökkenteni kell (de meddig?) a forgalmi teljesítményeket. Kedvezőtlen anyagi lehetősége mégsem gátolta a céget, hogy most, karácsonykor a főnökség számára milliós nagyságrendben „repiajándékot” vásároljon. A leköszönő vezér egymaga hat darab márkás fényképezőgépet kapott, de volt a csomagokban az óracsodáktól a szerszámkészletig, a világatlasztól a hazai autótérképig minden.

A BKV – mondja Palásti Márton – az átszervezés után is bürokratikus óriás maradt. A „trösztök trösztjének”, vagyis a központ és az ágazati igazgatóságok egymásra épült, centralizált szervezetének megbontása nélkül vágyálom a megújulás. Az MFSZKB e körből akar kitörni, ennek megfelelően alakította ki szervezeti elképzeléseit. Ebben kulcsszerep jutna az önállóan gazdálkodó üzemegységeknek. Évente „pántlikázás” – azaz a felhasználás módjára vonatkozó utasítás – nélkül kapnák meg a működésükhöz szükséges pénzkeretet. A bérfejlesztés, fenntartás, beruházás mikéntjéről ők döntenének. Az üzemegységek általában 3–5 kerületet fognak át, és ez rugalmasabb együttműködést tenne lehetővé az érintett önkormányzatokkal az útvonalvezetés, a járatsűrűség, a megállóhely-elrendezés kialakítása során. Palástiék koncepciója szerint a központban szűkített, koordinálói feladatot végző apparátus dolgozna, és ez működne közvetlenül együtt a főváros főpolgármesteri hivatalával.

Az MFSZKB elképzelései nyilvánvalóan ellentétesek a még mindig hatalmas központi apparátus érdekeivel. Pedig – és ennyiben mindenképpen egyetérthetünk Palástiékkal – a BKV vezetői helyein hozzáértőkre van szükség; így lehet csak esélye annak, hogy fővárosunk tömegközlekedése elkerülje az összeomlást.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon