Skip to main content

A búcsú

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Tudom, az önkormányzati választások első fordulója után nem illik a régi rendszer tanácsi apparátusát szidni, a döglődő oroszlánt rugdosni. Hogy mégis ezt teszem, az csak a kilátástalanság, a bizonytalanság miatt van, mely abból adódik, hogy semmi jelét nem látom annak, mi változás várható.

De mi is történt 1990. szeptember 27-én a Tűzoltó u. 80-ban? A nap ugyanúgy indult, mint az elmúlt 8 hónap mindegyike. A házban élő hat család férfi tagjai elindultak a Moszkva térre az emberpiacra magukat árulni, alkalmi munkát vállalni, a gyerekek pedig iskolába, amikor is három rendőr kíséretében megjelent a tanács lakásosztályának dolgozója a házkezelőség munkatársával. Összecsődítették a ház lakóit, s közölték, azonnal hagyják el a romos, életveszélyes épületet, mert itt vannak a ház bontására kirendelt munkások, s mondandójuk nyomatékául elvágatták az összes villanyvezetéket, amit idáig használt a ház. Rövid vita után a hatóság parolázva elvonult, s helyüket a bontóbrigád vette át. Ekkor a családsegítő munkatársa, akit a lakók értesítettek, elrohant minden illetékeshez, bízva, hogy a kilakoltatás elkerülhető, de csak egynapos elodázást sikerült elérni a kegyuraknál.

Így a családok sötétben és félelemmel teli várták a másnapi karhatalmat. Két család hat gyerekekkel az éj leple alatt új helyet keresett magának, míg a többiek, tizennyolc gyerekkel tizenkét felnőtt stratégiai megbeszélést tartott.

Szorongással jött el a másnap, mikor is kilenc órakor megérkezett hat rendőr és hat tanácsi alkalmazott. Magabiztosságuk és hangjuk betöltötte az egész udvart, elnyomva a sírás zaját. Kiosztották a kilakoltatási határozatokat, melyek azonnali hatályúak voltak, s mikor megkértük, írják rá a határozat üresen hagyott helyére, mely rendelet alapján csinálják mindezt, az addigi határozatokat visszavették, és új határozatokat osztották szét. Így kilenc óra 27-ig a ház életveszélyes állapota miatt kellett volna elhagyniuk a házat, de mivel a bontást elrendelő határozat nem volt kéznél, az addigi tényállást két perc alatt átváltoztatták, s most már az önkényes lakásfoglalásuk miatt lakoltatandók ki. (Még hogy a bürokrácia lassú és hosszadalmas.)

Ezután megindult az egyéni könyörgések sora. Míg a rangidős (?) rendőr hosszan győzködte a lakókat, hogy mindenképpen ki lesznek penderítve még a kerületből is, a lakásosztály jelen lévő legmagasabb rangú hivatalnoka egyéni kegyet gyakorolt, s engedélyezte, hogy a romos épületből három napon belül menjenek ki. Így végül is csak azt a lakást pakolták ki, melynek bérlője éppen szabadságvesztés-büntetését tölti.

Akár happy endnek is értékelhetné bárki a történteket, hogy mégsem, a következők miatt van:

– Miért nem bontják le több, mint egy éve azt a házat, mely életveszélyes, s miért titkos a bontási határozat száma? (Talán mert nem az egész épületre vonatkozik?)

– Miért nem állapították meg az illetékesek, hogy a házban önkényes lakásfoglalók vannak? (Talán mert akkor az önkényes lakásfoglalók is jogorvoslatot kérhettek volna helyzetükre, s talán egyik-másik lakáshoz is juthatott volna?)

– Miért nem lehetett legalább nyolc nappal korábban kiértesíteni a bent lakókat arról, hogy ki kell költözniük? (Egy hétvége alatt nem lehet albérletet találni.)

– Miért csak kegyelemből lehet a sötét lakásban meghúzódni egy rokkantnyugdíjas anyának négy gyerekével?

– Miért nem biztosították, hogy a börtönbüntetését töltő lakó hozzátartozója kiüríthesse a lakást, s miért veszik el tőle azt úgy, hogy őt nem is értesítik előre erről?

– Miért van joga a tanácsi alkalmazottnak kihívni a rendőrt önmaga védelmére, s miért nincs joga a lakónak védelmet kérni önmaga érdekében? (Kit véd a rendőr?)

– Miért oly sürgős a helyhatósági választások előtt egy nappal nagytakarítani?

Azért.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon