Skip to main content

Sufni Soroksáron

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Lakhelyén, írjuk, mivel Bakosék jóhiszeműen bár, de jogcím nélkül lakják a nagyobbik szobát a másfél szobás, összesen 51 négyzetméter alapterületű tanácsi lakásban. Február 15-én a bíróság felbontotta eltartási szerződésüket Borbély Pál nyugdíjassal, a félszoba lakójával; az ítélet szerint a volt eltartottnak kell gondoskodnia másik lakásról. A felbontást az öregúr kérte, főleg arra hivatkozva, hogy Bakosné rosszul főz. Bakosék szerint az öregúrban mostohafia szította az elégedetlenséget. Szilágyi Miklós, a mostohafiú – aki hogy, hogy nem, szintén megjelent a kilakoltató stáb soraiban – másutt lakik családjával, bár anyagilag érthetően érdekelt a Csertő parkban is.

Bakosék nem voltak otthon, a végrehajtók hiába próbáltak hatósági tanúkat előkeríteni. Felbukkant viszont Attila édesanyja, aki történetesen a ház gondnoka is egyben; ő értesítette fiát. Vári Péterné, a XIV. kerületi tanács (illetve most már önkormányzat) lakásügyi osztályának előadója fénymásolt bírósági végzést mutatott fel. Ez, mint utólag kiderült, nem hivatalos úton, hanem Szilágyiék segítőkész ügyvédje révén került a tanácshoz. Attila, jogász ismerőse tanácsaival szerencsésen felvértezve, kijelentette: ügyészhez fog fordulni. Erre a rendőrök és a szállítók visszavonultak. Szóba került viszont rögtön valami soroksári lakás; nyomban autóba ültek hát (az egyikbe a tanácsiak, Szilágyi társaságában, a másikba Bakosék), és megtekintették a messzi dél-pesti, Duna-parti lakhelyet.

Bakos Attilának – igaz, nem alacsony fiú – le kellett hajtania a fejét, hogy belépjen. Három egymás után sorakozó, teljesen csupasz kis helyiséget látott (együtt vagy 18-20 négyzetméter), víz, fűtés semmi, a friss meszelés jól elfedte viszont, hogy a falak mennyire nedvesek. A szomszédok mondják: befedett veranda az egész, még azt se tudni, van-e lakhatási engedély hozzá. Élt hát Bakos Attila a jóhiszemű jogcím nélküliek jogával, nem fogadta el az ajánlatot, amelyről pedig Váriné előadó megállapította a másnap átnyújtott iktatószám nélküli, piszkozat küllemű jegyzőkönyvben: „külön bejáratú, száraz, világos, Dunára néző ablak”. Soroksárról elmenet még Attila tudomására hozták: életveszélyes fenyegetésre vonatkozó bejelentés miatt igyekeztek azonnal érvényt szerezni a bírósági végzésnek. „Ez igaz – mesélte utóbb Váriné, de mihelyst meggyőződött Attila ártatlan külleméről, el is küldte a közegeket.)

Itt tartunk. Bakos Attila ügyészhez fordult, Váriné előadó pedig továbbra is ragaszkodik a gyors kilakoltatáshoz. Bár az említett „jegyzőkönyvben” elismerte, hogy „nem tartotta be az ügyben az ügyrendi sorrendet, igyekezett gyorsan egy, a lakás elhagyására felszólító állítólagos határozatot Bakos kezébe nyomni. Bakos – ellátva ismerőse jogi tanácsaival – nem vette át ezt a papírt.

– A soroksári helyiség valóban nem megfelelő – ismerte be Soltész István osztályvezető. – Egyébként a kolléganő gyakorlatlan – magyarázta –, csak május óta van a lakásügyi osztályon. Értsük meg: se szeri, se száma a kilakoltatási ügyeknek, Váriné előadónak minden kedden és csütörtökön ki kell szállnia. Van úgy, hogy szerdán is. E tumultusban tévedhet is az ember. Az ügyvéd palira vette a tanácsot. Nem precedensértékű az ügy – vonta le Soltész osztályvezető a következtetést.

Csak kisiklás történt tehát; még szerencse, hogy nem egy házaspár siklott ki az utcára, egy négyéves gyerekkel.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon