Skip to main content

A Dialógus Pécsett

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A békejelvény 1982 novemberében nagyjából egyszerre jelent meg az egyetemen, a műszaki főiskolán és a város néhány középiskolájában. A békecsoport magja a JPTE[SZJ] Tanárképző Kar társadalmi problémák kutatásával foglalkozó diákköreiből, illetve a Közgazdasági Kar szakkollégistáiból állt össze. Túlzás nélkül állítható, hogy a független békemozgalom szervezését az egyetem legképzettebb diákjai kezdték el.

A Dialógus pécsi csoportja formálisan 1982. december elején alakult meg, Ruzsa Ferenc és László János budapesti szervezők előadása után. A csoport tevékenységében 50-60 diák vett részt rendszeresen és aktívan. A szimpatizánsok száma tavaszig fokozatosan emelkedett. A pécsi egyetemi békecsoport aktivistái jól ismerték a budapestiek elgondolásait. A helyi belső viták mégsem követték mindig a pesti menetrendet. Az eszmecserék három kérdés körül zajlottak:

1. Mi legyen a független békemozgalom viszonya az összeurópai leszerelési mozgalmak törekvéseihez?

2. Hogyan kapcsolódhatna eredményesen a független békemozgalom a szükséges társadalmi reformok megvalósításához?

3. Hogyan lehet a Dialógus működési feltételeinek biztosítása érdekében kompromisszumot találni a hivatalos szervekkel?

Az első kérdéskörben a fővárosihoz hasonló álláspont alakult ki: a pécsi Dialógus-csoport is független, demokratikus társadalmi mozgalomnak vallotta magát. Pacifista nézetek és érvelések nem merültek fel a vitában. A fegyverzetcsökkentést, a nukleáris leszerelést mindenki a katonai tömbök fokozatos leolvasztásával, demokratikusabb belpolitikával és nyílt nemzetközi kapcsolatokkal képzelte el.

A pécsi dialógusosok között megfogalmazódott az a törekvés, hogy a független békemozgalom – elgondolásait kiterjesztve – foglalkozzék a társadalmi reformok problémáival is. Ez a vita nem dőlhetett el, mert egyetlen ellenvetés mindig ultima ratióként hatott: a mozgalom céljainak bővítése, fokozott átpolitizálása létében fenyegetné a Dialógust, így kerekedett felül az önkorlátozó, kompromisszumkereső alapállás.

A csoport önálló nyilvános rendezvényt keveset tartott, ezért létezését ’83 áprilisáig nem fenyegette közvetlen veszély. Nem került sor rendőri figyelmeztetésre és nyílt beavatkozásokra. Az egyetemi vezetőség a nyilvános vitákat esetenként engedélyezte, állandó klubhelyiséget azonban nem biztosított. A KISZ vezetői igyekeztek elszigetelni a Dialógust. A nyilvános vitákon a központi tézisek ismételgetésével érveltek – kevés hitellel, csekély eredménnyel. A mozgalom terjeszkedését valamennyire sikerült megakadályozniuk. Formálisan tárgyaltak, alkudoztak a részt vevő diákokkal a kari párttisztségviselők is. A paternalisztikus kereteken az egyetem párttitkára és néhány támogatója lépett túl: határozottan figyelmeztették a szervezőket, hogy tevékenységüknek következményei lesznek, és igyekeztek tőlük információkat szerezni a csoport létszámáról, tagjairól és működéséről.

A Dialógus elleni nyílt támadás ’83 áprilisában kezdődött. A hivatalos szervek ekkor minden további tárgyalás elől elzárkóztak. A megyei és városi pártbizottságok vezetői aktívaértekezleteken meghirdették a Dialógus felszámolását. Elterjedt az a hamis hír, hogy a Dialógus május elsején külön gázálarcos békefelvonulást akar rendezni a városban. Ebből csak annyi volt igaz, hogy a békecsoport javasolta május elseje közös megünneplését, a béke jegyében. Május 2-án az egyik Dialógus-szervező tizenegy gázálarcot talált a házuk padlásán...

A ’83. májusi budapesti béketüntetésnek pécsi résztvevői is voltak, akárcsak az ismert módon szétzavart nyári nemzetközi béketalálkozónak. Májusban az illetékes munkahelyi és iskolai vezetők hivatalosan felszólították a független békemozgalom vezetőit: hagyják abba tevékenységüket. Néhány végzős hallgató jellemzésébe bekerült, hogy marxista világnézete kialakulatlan és bizonytalan. Ez a pedagóguskáderezés nyelvhasználatában afféle korlátozott pályaalkalmatosságot jelző kitétel. A jellemzéseket az egyetem párttitkárának utasítására fogalmazták így meg. A „priuszosítás” során kialakult példás BM–egyetemi kapcsolatot később nyilvánosan is dicséretesnek mondta a megyei rendőrkapitány helyettese. A figyelmeztetésben részesült közgazdászok, tanárok közül egy sem tudott elhelyezkedni Pécsett. Vidéki munkahelyük vezetői figyelmét viszont a rendőrség jó előre felhívta rájuk. Az „ügy” kivizsgálása, a nyomozások még sokáig tartottak s tartanak ma is – ez azonban már nem a független békemozgalom története.
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon