Skip to main content

A Grósz-kormány gazdaságpolitikájának első fél éve

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormányprogram elfogadása[SZJ] után a gazdaságpolitika határozottabbá, a kormányzati irányítás némileg ésszerűbbé vált. A korábban laza jegybanki és költségvetési szabályozás októbertől érezhetően szigorodott, komolyan csökkentek a kereskedelmi bankok rendelkezésére álló refinanszírozási hitelkeretek, némileg mérséklődött a veszteséges vállalatok támogatása, sor került a társadalmi közkiadások újabb megnyirbálására is.

A megszorítások azonban féloldalasak, módszereik pedig durvák. Az általános restrikció alól továbbra is mentesült és változatlanul mentesülnek a kormányzati beruházások és a lakossági pénzintézetek. A támogatások leépítése kampányszerű, egészében véve erőtlen, és továbbra sem közgazdasági megfontolásokon alapul. Szanálásra és felszámolásra a kormány és az állami részvénytöbbségű nagybankok nem piaci jellegű döntései alapján kerül sor. Egyedül a fogyasztói ártámogatásokat sikerült drasztikusan csökkenteni. A konvertibilis elszámolású kivitel ösztönzése végett a kormány további 5 százalékkal leértékelte a forintot, ugyanakkor alig képes mérsékelni az adóreform inflációs hatásait.

Így aztán az év végi restrikció eredménye felemás. Igaz ugyan, hogy látványosan csökkent a költségvetés hiánya, ám az import december folyamán jelentősen megugrott, ezért a konvertibilis elszámolású külkereskedelmi mérleg egyenlege 1986-hoz képest alig javult. Az import növekedésében feltehetően leginkább az adóreformra készletfelhalmozássalkészülő vállalatok kereslete, illetve a lakossági felvásárlási láz játszott döntő szerepet. Csak az idegenforgalomból származó nettó bevételek rendkívüli növekedése, a tervezett cserearány-romlás elmaradása és a kamatfizetési kötelezettségek viszonylag kedvező alakulása tette egyáltalán lehetővé, hogy a konvertibilis folyó fizetési mérleg nagyjából a tervezett szint körül alakuljon.

A féloldalas, durva módszerekkel folytatott megszorító politika legnagyobb gyengéje azonban az, hogy egyáltalán nem ösztönöz a gazdasági szerkezet korszerűsítésére, hanem konzerválja elsősorban az export és általában a termelés jelenlegi szerkezetét. Változatlanul a már jól ismert, adminisztratívrestrikció érvényesül a piaci erők mozgásterét bővítő, liberalizáló intézkedésekkel párosuló keresletkorlátozás helyett. Maguk a költségvetési és jegybanki korlátozások is adminisztratív jellegűek, egyáltalán nem versenysemlegesek, és fokozatosan szigorodnak, hatásuk általánosan fékező. A külkereskedelem és a devizagazdálkodás továbbra is egyedi, hatósági döntéseken alapul. A bérszabályozás nem egyszerűen globálisan szűkmarkú, hanem a szerkezeti alkalmazkodás is bénítóan merev.

Ugyanakkor az árszabályozás formailag liberalizálódik, miközben nem alakul ki komoly antiinflációspolitika. Igen nagy a veszélye, hogy amikor április 1. után felszabadítják az árak igen jelentős részét, elszabadul az infláció.

A kormánynak nincs érdemi megtakarítás-politikája, holott a tavaly év végi felvásárlási láz leckét adhatott volna ezen a téren. (Nem az volt ugyanis a baj, hogy előre bejelentették a január elsejei drasztikus áremeléseket; ez hatalmas előrelépés a korábbi gyakorlathoz képest. A hiba az volt, hogy csak utólag, kapkodva és erőtlen részintézkedésekkel – kamatprémiummal, többletimporttal stb. – reagáltak az előrelátható folyamatokra.)

Továbbra sem körvonalazódik egy valamelyest is integrált szociálpolitika, komoly intézkedések helyett változatlanul tanácstalanság és pótcselekvés uralja a foglalkoztatáspolitikát. Az áremelések és az adóreform által leginkább sújtott többgyermekesek alig kaptak kompenzációt. (A gyerekholmik árát több mint 100 százalékkal emelték, a családi pótlék alig 50 százalékkal nőtt.) A lakásgazdálkodás állami reformmunkálatai legalább féléves késésben vannak, miközben az állami építőipar nagyvárosi panellakások építésénél sikeresen érvényesített 20-25 százalék árnövekedést.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon