Skip to main content

A karbantartók karbantartása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Légcsavar


Nehéz örökség

A vegyes vállalatnál jelentkező konfliktus egyidős a céggel. A Malév-menedzsment 1990-től folytatott „titkos” tárgyalásokat a Lockheeddel, de a tárgyalásokról csak egy év késéssel és csak részben kerültek nyilvánosságra adatok. A tárgyalók a Malévnál működő szakszervezetek kérése ellenére üzleti és vállalati titokként kezelték a szerződés tervezetét. Úgy tűnt, a Lockheed diktál – a vegyes vállalat megvalósíthatósági tanulmányát is az amerikai fél készítette el.

A dolgozók a Malév szakszervezetei útján azt szerették volna elérni, hogy először a Malév alakuljon részvénytársasággá, mivel – indoklásuk szerint – az akkori társaságalapítás lehetőséget nyújtott a menedzsmentnek, hogy jelentős vagyont vigyen ki az állam tulajdonából. A szakszervezet érvei között szerepelt az is, hogy a korlátolt felelősségű társasági forma nem ismeri a dolgozók beleszólási lehetőségét a privatizációs folyamatokba. Abban a levélben, amely az ÁVÜ áldását kérte a létrejött szerződésre, az akkori Malév-igazgató, Déri Tamás azt állította, hogy a vegyes vállalat megalakításához minden érdekelt fél hozzájárult. Így a vegyes vállalat létrehozását intéző operatív bizottság, az ÁVÜ és a volt Malév-igazgató ellenkező ígéreteik ellenére a szerződés aláírásakor az érintett ezer karbantartót és szerelőt kizárva hozták meg a döntésüket.

Az Aeroplex of Central Europe javító és karbantartó cég 1992. február 3-án jött létre, szerény, csupán 462 millió forint alaptőkével. A Malév jórészt a dolgozók tudását adta el, a Lockheed pedig a tervezett tevékenység értékénél jóval kisebb befektetéssel megszerezte a polgári műszaki szolgálatot és a teljes repülőgép-javító szolgáltatást.

Kettős

Az amerikaiak 650-700 dolgozót kívántak átvenni a vegyes vállalathoz. A Malév további 200 dolgozó átvételét csak azzal a feltétellel tudta érvényesíteni, hogy hozzájárult: az Aeroplex az elvégzett munka költségét plusz a saját árrését számlázza felé. Míg a Malév, mint Aeroplex résztulajdonos, érdekelt a költségek növekedésében (nagyobb az árrés), addig a megrendelő Malév számára ez halmozottan hátrányos helyzetet teremt. A Malév vezetői abban reménykedtek, hogy üzletileg is érdekeltté válnak kettős szerepük fenntartásában. Az Aeroplex fél év alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jövedelmezőségét mutatja, hogy fél év alatt másfélszeres alaptőke-emelést hajtottak végre a tulajdonosok. Az alapító okirat még járatok indítását sem tartotta elképzelhetetlennek, de az Aeroplex reális célja a FAA-jogosítvány megszerzése lehetett, aminek birtokában más légitársaságok gépeit is elláthatják a szakképzett szerelők. Annál inkább, mivel a karbantartási díj 38 dollár óránként, amiből a munkát elvégző szerelőnek csak 2 dollár jár.

Profik háborúja

Idővel azonban úgy tűnt, hogy a légitársaságok versenyében talpon maradni vágyó Malév és a társtulajdonos Alitalia más elképzeléseket dédelget a gépek javításának megoldására. Erre utal, hogy egyre több kritika érte a szolgáltatás színvonalát és gyorsaságát. Ugyan a gépek – a műszaki személyzet számbeli csökkenése és az entrópia ellenére – a nemzetközi műszaki vizsgálatokon rendre megfeleltek, a szerződésből következően az Aeroplex a többletmunkaórák ráfordításában volt érdekelt. A Malév a szerződés felülvizsgálatát kezdeményezte, és ezzel az Alitaliát bízta meg… A színvonal és a szerződés feletti aggódáson túl, a Malév körülbelül 380 millió forinttal tartozik az Aeroplexnek. Így refinanszírozhatja saját fizetési gondjait, és meggyengítheti az Aeroplex pozícióit. Feltéve, ha azt a Magyarországon sem ismeretlen gyakorlatot követi, hogy mint megrendelő, pénzügyileg lehetetlen helyzetbe hozza alvállalkozóját. A Lockheed-szerződés felülvizsgálatában az is szerepet játszhat, hogy az Aeroplex fő megrendelője a Malév maradt, a Lockheed nem halmozta el a kft.-t újabb üzletekkel. Ráadásul az Alitalia sem dicsekedhet pénzügyi eredményekkel abban a légiversenyben, ahol a légitársaságok repülőjegyeiket szinte a költségeik alatt kínálják.

Bújtatott sztrájktörők

A nyár elején, a formálódó konfliktus előtt léptek sztrájkba a Malév-pilóták, és néhány héttel később, június 30-án lejárt az Aeroplex Kft. és a Repülőgép-műszakiak Független Szakszervezete kötötte kollektív szerződés is. A szakszervezet kezdeményezte az újabb megállapodást, de a menedzsment nem volt hajlandó érdemi bértárgyalásokba bocsátkozni. 14 nap hiábavaló egyeztetés után a szakszervezet sztrájkbizottsága augusztus 19-ére meghirdette a karbantartók munkabeszüntetését.

Mindkét fél jelentős erőket vonultatott fel a munkaügyi konfliktus előtt. A karbantartók biztosak voltak abban, hogy lehetetlen kiváltani a munkájukat, legfeljebb csak részben és nagyon drágán. Nincs az a pilóta, aki aláírásuk nélkül meg merné kockáztatni a felszállást.

A menedzsment pedig úgy gondolta, a részleges munkabeszüntetés nem okoz nagy zavart, és a kieső gépek kiváltását célzó tárgyalásainak is kedvező visszhangja volt. Felbérelte – egyes hírek szerint – az angol Qualitair céget, hogy biztosítson számára karbantartókat. Úgy tudni, az angolok nem tudtak a sztrájkról, bár – hacsak nem gondolták azt, hogy ez helyi szokás – feltűnő lehetett számukra, hogy szállodáról szállodára költözteti őket a Malév. Végül mindkét fél taktikai nyilatkozatokkal bombázta a sajtót, aminek az lett a következménye, hogy nehezen lehetett azonos állításokat lelni a felek nyilatkozataiban. A Malév még akkor is úgy tudta, hogy a szerelők 100 százalékot követelnek, amikor már a szakszervezet 90 százalékos igényét 50 százalékra csökkentette. 44 ezer forintos átlagbért számolt ki, míg a szakszervezet következetesen 32 ezer forintos átlagbérről beszélt. A szerelők bére az országos átlagbér kétszerese – állította –, miközben a szakszervezet szerint más légitársaságok szerelői bérének közel tizedét kapják kézhez. A menedzsment egyik hangzatos érve az augusztus 20-a előtti sztrájkbejelentés ellen az volt, hogy „a szakszervezet figyelmen kívül hagyja a Szent István ünnepének érzelmi fontosságát” (sic!). Ugyanakkor a szakszervezet a Forma–1 futamokra érkező vendégekre tekintettel nem lépett sztrájkba augusztus 20-án.

Nincs jó megoldás

A következő héten viszont már a végsőkig eltökélt tárgyalódelegációk néztek farkasszemet egymással. A Malév az utazási és más kedvezmények megvonásával fenyegette meg a szerelőket, míg a repülőgép-műszakiak a Liga Szakszervezeteken keresztül kapcsolatba léptek az ITF-fel, a Nemzetközi Szállítási Szövetséggel, amely szövetség szóvivője nem zárta ki egy nemzetközi szolidaritási akció megszervezését sem. A Malév azt nyilatkozta, nem kíván a 131. csődbe ment légitársasággá válni, és határozottan állította, hogy nem a tulajdonos-Malév, hanem a megrendelő-Malév bérelte az angol szerelőket, és ez nem minősül sztrájktörésnek.

Az angolok hamarosan munkába is álltak, mivel a menedzsment továbbra sem mozdult el a 20, majd januártól és júliustól 10-10 százalékos emelési ajánlatától. A szakszervezet számára viszont felmerült a kérdés, hogy ha nem sztrájkolnak, akkor a bérüket, míg ha sztrájkolnak, a munkahelyüket vesztik el. A nyilatkozatháború után azonban már nem lehetett visszalépni. Így augusztus 25-én – miután a szakszervezet egy sikeres sajtótájékoztatóval, az Aeroplex pedig a Lockheed személyzeti főnökével rukkolt elő – az esti műszak sztrájkba lépett.

Késleltetett zárás

Ettől kezdve lapzártánkig sem a tulajdonosok és a szakszervezet, sem a tulajdonosok egymás közt nem tudtak megegyezni. A Lockheed eredetileg hajlandó lett volna bért emelni, de az 50-50 százalékos tulajdoni arányok közepette így a Malévnek fizetett volna közvetve. A Malév pedig csak akkor hajlandó, ha az Aeroplex nem építi be az áraiba az emelést. (Vagyis az árrése nem emelkedik, így módosul az eredeti szerződés.)

A Malév mindazonáltal minden erejét arra összpontosítja, hogy pótolja a kiesett járatokat. Ha lehetősége van rá, több járatot összevon, gépeket bérel – személyzettel együtt – más légitársaságoktól, a kisebb tranzitjavításokat a magyar és a külföldi fedélzeti mérnökökkel végezteti el, és dolgoztatja az angol szerelőket. A szovjet gépek javítását azonban nem tudta megoldani, és kétnapi sztrájk után megszaporodtak a földön veszteglő légi járművek. A múlt hét pénteken a szakszervezet – repülésbiztonsági okokra hivatkozva – felfüggesztette a sztrájkot. Ez a lépés láthatóan megzavarta az állóháborúra berendezkedett menedzsmentet, amelyik vasárnapra rendezni akarta a tulajdonosok közötti vitákat. Hétfőn újabb három tárgyalási fordulóra került sor. A menedzsment az eredeti ajánlatát 32 százalékra tornászta fel – viszont másfél évre letudni vélte a munkavállalói bérkövetelését. Az így kapott összeg viszont szerényebb, mint az eredeti ajánlat, így kérdéses, hogy komolyan veendő-e, vagy a Malév a sztrájk alatti konok magatartásának többletköltségeit – amelyet 20 millió forintra, míg a szakszervezet 100 millió forintra becsül – szeretné behozni a megtartani vagy „átszervezni” kívánt szerelőin. Híreink szerint a tulajdonosok közötti egyeztetés során a Lockheed dűlőre vitte azt a kérdést, hogy kivonul-e a magyar piacról, vagy az Aeroplex továbbra is szervizeli a Malév-gépeket. Újabb, immár 15 évre szóló szerződést írt alá, így az sem lehetetlen, hogy a repülőgép-műszakiak független szakszervezetének elhúzódó konfliktussal kell szembenéznie.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon