Skip to main content

Szék-Házon belül

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

K. L. [Kozák László]: Örökösödési béke


A százalékos vagyoni megállapodást a VIKSZ-ben sem volt egyszerű székházakra váltani. A megosztásban bár latba estek a konföderációk adott területen működő szakszervezeteinek érdekei, azonban ezeket össze kellett hangolni az ingatlanok értékeivel. Az Autonómok, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a győri, a szekszárdi és a nyíregyházi, a Munkástanácsok a veszprémi és a debreceni, a Liga pedig a zalaegerszegi és a kecskeméti székházakhoz jutott a nagyobb értékű ingatlanok közül.


Kincs, ami nincs

Mindmáig titok, hogy mennyit ér a szakszervezeti összágazati vagyon, sőt a pontos összeget valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni. Az Állami Számvevőszéknek elküldött elszámolások könyv szerinti értékei elavultak, és egy-egy ingatlan felértékelési költsége általában az ingatlan értékének egy százaléka, amit azonnal és készpénzben kell fizetni. A postás-, a vasas-, a bányászszakszervezetek több mint egymilliárdos vagyonának felértékeléséért nem fog tízmilliókat áldozni az illető ágazat, főleg akkor, ha ez nem áll érdekében. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ebben a körben a vagyon használatának joga kerül megosztásra. A használati jog pedig fenntartói jog is, márpedig az újonnan alakult szervezetek nem szeretnének nagy értékű, de veszteséges ingatlanokhoz jutni. A vagyoni tárgyalásokon már eddig is elég zsákbamacskával találkoztak. Ennek is tulajdonítható, hogy mára nincs megegyezés sem a postás-, sem a vasas-, sem a közlekedési, sem a bányászszakszervezetek között, és csak a vízügy tájékáról hallhatunk biztató híreket.

Bár a vasaságazatban van még némi remény a megegyezésre. A Vasas Szakszervezet külön-külön tárgyal az érintett felekkel, akik a tárgyalások során minimálisra csökkentették igényeiket. Az üzemitanács-választásokon 18 százalékot elért Autonómok a Normafánál lévő ingatlant, a 9,13 százalékot kapott Liga Vas-, és Fémipari Szövetség irodát kért a Magdolna utcai Vasas Székházban – a pénzeszközök arányos megosztásán kívül. A villamosenergia-iparban érdekelt Autonómok véleménye szerint a törvény lehetőséget ad a végleges vagyonmegosztásra is. Erre az adhat alapot, hogy a két szervezet már a választás előtt is megegyezett abban, melyikük hol állít jelöltet. A Liga szerint viszont kétséges, hogy az MSZOSZ-es vasastagszervezetben van-e valós szándék a megállapodásra. A Liga úgy látja, tárgyalópartnere minden ingatlanhoz ragaszkodik, és bízik abban, hogy a VIKSZ esetleges kedvezőtlen döntését az 1995-ös üzemitanács-választásokig perelni lehet. (Ekkor dől el az ágazati vagyon végleges tulajdonjoga; Beszélő, 1992. szeptember 19.) A tulajdonos vasas azzal érvelt, hogy ingatlanjaik ráfizetésesek, valamint hogy a konföderációk márciusban olyan ajánlást fogalmaztak meg, amely csak az ingatlanokra szűkíti le a vagyoni kört. Valóban létezik ez a megállapodás, csakhogy ezt a konföderációk nem írták alá. Viszont több vasasingatlant, művelődési házakat átadtak a helyi önkormányzatoknak, de például a szigetszentmártoni horgásztanyát egyszerűen lenyelte a Gelka. A tulaj vasas jelezte, hogy inkább elad egy ingatlant, és pénzbeli megváltást fizet. A szakszervezeteknek ugyanis stratégiai érdeke, hogy minél több ingatlan maradjon birtokukban.

A Postai Dolgozók Szakszervezete is ragaszkodik az ingatlanokhoz, bár számukra legalábbis kínos a megegyezés hiánya. A tárgyalások itt oldottabb légkörűek voltak, bár az ő esetükben is a VIKSZ-ülésig kell várni a végső döntéssel. A problémát az okozta, hogy csak négy ingatlan esetében áll rendelkezésre aktuális értékelés. A négy ingatlan 5,25 százalékát, néhány százezer forintot ugyan felajánlottak a Liga és a Munkástanácsok képviselőjének, azonban a többi ingatlan kismértékű használati joga nem bizonyult elégségesnek a megegyezéshez. Az értékelések érdekessége, hogy a függetlenek szerint olyan kimutatást bocsátottak rendelkezésükre, amiben a Cházár András utcai székház 7,5 milliós értéken szerepelt, ám később kiderült, hogy értéke több mint 140 millióra rúg. A székházbeli elhelyezési kérelmüket az MSZOSZ tagszervezet azzal hárította el, hogy jelenlétük „visszaélésekre adna okot”. A tulajdonos postások szerint csupán 25 milliós különbség volt a két becslés között, s a maguk részéről őszintén bíznak az október 30-i konföderációs „elvi” döntésben.

A pénz elszáll, az ingatlan megmarad

A közlekedési szakszervezetek viszont már 1990-ben megosztoztak a vagyonon. A négy konföderációhoz tartozó szakszervezetek a vagyon működtetésével a Dunaszolg Kft.-t bízták meg, és e működés hasznából a tulajdoni hányaduknak megfelelően részesednek. A későn jövők így hoppon maradtak, de az is kérdéses, hogy e megegyezés nem bizonyul-e a törvény betűivel ellentétesnek. A kirekesztett függetlenek képviselői ráadásul a közlekedési választások eredményét is kétségbe vonták – bár az országos választási bizottság elnöke nem tud e kifogásukról –, így a négyfordulós tárgyalásokon olyan igényekkel léptek fel, amely túllép a 6 százalék körüli eredményeiken. Bár az Autonóm Szakszervezetek azt állítják, mindent bevallottak, a Liga és a Munkástanácsok tárgyalódelegációja például – állításuk szerint – a Damjanich utca 12. sz. alatt, a szolgáltatóirodának feltüntetett tulajdonban egy 5 emeletes, 12 lakásos épületre bukkant. És nem ez volt az egyetlen elírás a tulajdoni lapokon – tették hozzá.

„Úgyis perre kerül sor, a vagyont igazságosan szétosztani nem lehet – magyarázza egy VIKSZ-képviselő –, mert aki úgy érzi, hogy kevesebbet kapott, az nyilván a bírósághoz fog fordulni.” A vita jelenlegi állása alapján egyik konföderációtól sem lehet elvárni, hogy ne terelje az ügyet jogi útra. Márpedig itt csak politikai döntésben, reménykedhetnek a szakszervezeti tagok, abban, hogy végre középszinten is megszületnek a megállapodások.

Amit még tudni lehet: a bányászatban sincs megegyezés, a közalkalmazotti szférában pedig a választási eredmények elhúzódó értékelései miatt ezeket a határidőket nem lehetett betartani. Az ágazati vagyon kérdése azonban a politikai élet más színtereire is kihathat. Sokan úgy érzik, nemcsak a birtokon belüliség akadályozza a gyors eredményeket, hanem a választások közelsége is. Az MSZP-jelöltek között feltűnően sok ágazati szakszervezeti tisztségviselőt találhatunk. A választási kampányban nem fog rosszul jönni a szakszervezeti támogatás. Ha tekintetbe vesszük, hogy becslések szerint a pártoknak egy jelölt parlamentbe juttatásához közel 300 millió forintra lesz szükségük a kampány során, felmerül a gyanú, vajon a szakszervezeti jelöltek pusztán szervezetük presztízsét használják-e majd fel 1994-ben.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon