Skip to main content

A minta-paktum

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Akár az SZDSZ és az MDF köt paktumot, akár a Fidesz javasol hatpárti egyeztető tárgyalásokat, jobb publicista nem mellőzheti, hogy – elszalasztott lehetőségként vagy kívánatos célként – szóba ne hozza a spanyol Moncloa-egyezményt, a diktatúra utáni békés átmenet minta-alapokmányát. A nevezetes megegyezés 1977 végén jött létre, s a következő választásig volt érvényben, mindössze tizenhat hónapig. Mégis jelentős szerepet játszott abban, hogy a helyreállított többpártrendszer átjutott a kezdeti nehézségeken. A kormány azonban, amelynek az egyezmény egy és negyed év haladékot adott, a következő választást menthetetlenül elvesztette.

1975 novemberében meghalt Franco, a fasiszta diktátor, aki 1939, a köztársaság német és olasz segítséggel történő eltiprása óta teljhatalommal uralkodott. Uralmának prolongálását az tette lehetővé, hogy nem viszonozta Hitler és Mussolini segítségét, semleges maradt a második világháborúban, azután pedig a hidegháború kialakulása idején támaszpontegyezményt kötött az Egyesült Államokkal, amely Spanyolországot stratégiailag fontosnak tekintette.

Az amerikaiakhoz való közeledésnek belpolitikai következményei is voltak. Spanyolország, amely az Encyclopaedia Britannica szerint a polgárháború és a kivándorlás következtében egymillió embert vesztett, mind gazdaságilag, mind a légkörét tekintve zord hely volt a diktatúra kezdetén. A Franco-korszak késői szakaszában azonban enyhült a nyomás; a gazdasági elzárkózásról áttértek a „szabványos” kapitalizmusra, és kiépítették a nagy hasznot hajtó idegenforgalmi struktúrát. Az élet elviselhetőbb lett.

Sőt, amikor a diktátor halálán volt, már a gazdasági növekedés árnyoldalai is láthatóak lettek; infláció keletkezett, és a nyomában munkanélküliség. De voltak persze más nehézségek is. A társadalomban érlelődtek a változások, a hatalmi szerkezet azonban változatlan maradt. A felszínen a köztársaság leverésével hivalkodó tábornokok ágáltak, nagy befolyása volt a Falange, a fasiszta párt vezetőinek és az oktatás monopóliumával rendelkező egyház élén álló konzervatív főpapoknak.

A legnagyobb izgalmat az okozta, hogy végzetesen kiéleződtek az ellentétek a tábornokok és a baszkok szeparatista csoportjai között. A Franco-rendszer megsemmisítette a kisebb spanyolországi nemzetek autonómiáját. Az új rendszer, az alkotmányos királyság nem zárkózott el azelől, hogy visszaadja a katalánok, baszkok régi jogait, de a baszkok egy része már nem érte be ennyivel: a terrorista ETA-t támogatta. A tábornokok és az ETA vérre menő viaskodása létében fenyegette az új parlamentarizmust.

Főleg ez a veszély sugallta az ötletet Suarez miniszterelnöknek, a politikai középhez tartozó csoportosulásokat egy pártba tömörítő politikusnak, hogy megállapodást javasoljon az ellenzéknek, mindenekelőtt Gonzales szocialistáinak és Carillo „eurokommunistáinak”, az átalakulás alapvető elveinek közös kimunkálására, a gazdasági gépezet azonos elképzelések szerint való működtetésére.

Amikor megkötötték, főként a megállapodás gazdasági pontjai voltak előtérben. De hamarosan kiderült, hogy a paktum, illetve annak kisugárzó szellemisége a szándékoltnál is jelentősebb eredményt hozott: megbékítette a polgárháború annyi év után is farkasszemet néző ellenfeleit, a múltba tekintő vádaskodás helyett a közös jövő vízióját tolta a középpontba. Konkrétan: amnesztiát hirdetett meg a csendőrség, a politikai foglyokkal kegyetlenkedő hírhedt Guardia Civil számára, megteremtette a feltételeket a változás idején elszabadult bűnözés meg az ETA-terrorizmus visszafogására. A konszenzus talaján kialakuló hajlékony politikával – az áthelyezések és előléptetések kombinálása – megpróbálta féken tartani az alkotmányos rendre fenekedő, mindig ugrásra kész tábornokokat. És – miközben visszalépve a középkorból az újkorba, megvalósította állam és egyház szétválasztását – éppily hajlékonyságot tanúsított a lelkek fölötti egyeduralom megtartásáért harcoló főpapok irányában, s megpróbálta békés eszközökkel leszerelni a hadjáratot, amit a válás és az abortusz ellen indítottak.

A gazdaság vonatkozásában a leglényegesebb az volt, hogy a baloldal belement a 20–22 százalékos bérplafonba, holott az infláció 30 százalék körül mozgott, továbbá elfogadott egy sor monetáris – a hitel és a közületi kiadások korlátozására irányuló – rendszabályt. Ennek fejében a kormány jelentős strukturális reformot helyezett kilátásba, megígérte az agrárrendszer és az adóztatás reformját, vállalta, hogy visszaszolgáltatja a szakszervezetek vagyonát, a Franco-rendszer által lefoglalt épületeket, újságokat és értékeket.

A paktum lehetővé tette, hogy a fiatal spanyol demokrácia „vegye” a nagyon nehéz első kanyart. De nem szükségtelen megjegyezni, hogy a Suarez-kormány gazdasági ígéreteinek csak egy részét tudta vagy akarta teljesíteni. Az infláció három év után 15 százalékra mérséklődött, párosulva a csődök és gyárbezárások számának hirtelen növekedésével, a munkanélküliség újabb lényeges emelkedésével.

A határidő, amikor a helyzet igazi javulása elkezdődött, 1982. október 12-e. Ekkor a választáson 46 százalékot kapott a marxista ortodoxiának búcsút mondó – és a különböző szocialista csoportosulásokat magába szívó – Spanyol Szociáldemokrata Párt. Sikerének titka abban rejlett, hogy a határozott – az ingadozás árnyékát is kizáró – vezetést teljes pragmatizmussal kapcsolta össze. Fölismerte, hogy mi van, és hagyta, hogy az legyen, ami úgyis van. Ekkor vette kezdetét a bel- és főleg a külföldi tőke nagy léptékű invesztíciós tevékenysége, a rendkívül kifizetődő idomulás az Európai Közösséghez, még mielőtt a spanyol fölvételi kérelemre kedvező választ adva fölvillant volna az ígéretes zöld fény.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon