Skip to main content

A szociális prefektus

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Jön a deko


Torgyán József pártelnök a harag napját 1992. február 29. napjára tűzte ki, pártja azon a napon kilép a kormánykoalícióból – ígérte. A kormány – talán erre is tekintettel, talán más indítékból – rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot hirdetett ki. Ez a Magyar Közlöny 1992. évi 10. számában közzétett 22/1992. (I. 28.) kormányrendeletből következtethető ki.

A rendelet ugyanis olyan önkormányzati alapjogokat sért, amelyeket az alkotmány (44/C §) szerint csak kétharmados törvénnyel lehetne korlátozni. Az alkotmányon kívül ezeket az önkormányzati törvény 93. § (1) bekezdése is megfogalmazza: „Az Országgyűlés törvényben szabályozza a helyi önkormányzatok jogállását, kizárólagos feladat- és hatáskörét, a kötelezően ellátandó feladatait, kötelező szervtípusait, működésének garanciáit, anyagi eszközeit és gazdálkodásának alapvető szabályait.” E paragrafushoz tartozó indoklás nyomatékkal megismétli, hogy ezeket az Országgyűlés kizárólagos jogkörébe utalja, és hogy „e kérdésekben alacsonyabb szintű jogalkotás – rendkívüli állapot, illetőleg szükségállapot kivételével – nem lehetséges”.

Ezek után nincs több alternatíva: vagy alkotmánysértő a kormányszintű szabályozás, vagy kihirdettetett a rendkívüli állapot, illetve a szükségállapot. Ez utóbbi változatokhoz képest a magam optimizmusával hajlok arra, hogy a kormányrendelet „csak” alkotmánysértő. A kormány centralizációs törekvéseire tekintettel ez érthető is, ám el nem fogadható és meg nem engedhető.

E rendelet 11. §-az 1992. február 15-től a megyei és a fővárosi önkormányzatok népjóléti intézményeinek szakmai felügyeletét a köztársasági megbízottak hatáskörébe utalja. Ezzel nemcsak az alkotmányt és az önkormányzati törvényt sérti meg, hanem az úgynevezett köztársasági megbízottakról szóló törvényt is, amely szerint a köztársasági megbízott csupán törvényességi felügyeletet gyakorolhat, és amelyben szó sincs szakmai felügyeletről.

Úgy is mondhatnánk, megszületett a népjóléti igazgatás „TOK”-ja. A csontig lerágott megyei és fővárosi önkormányzatok többé már csak nevükben önkormányzatok.

A budapesti Városházán eddig társbérletben élt a főpolgármesteri hivatal a köztársasági megbízottal, mára bérlőtársak lettek. A társbérlőknek ugyanis mindig megvan a maguk jól körülhatárolt, kizárólagos hatáskörű, autonóm területük, míg a bérlőtársaknak ugyanarra a területre van közös, egyetemleges hatáskörük. Esetünkben ez az ún. kettős hatalom. Ki éli túl?

Ha a fővárosi feladatokat az önkormányzattól a köztársasági megbízott alá telepítik, a köztársasági megbízott rövidesen elfoglalhatja a főjegyző székét, sőt átveheti a főpolgármesteri hivatal ügyosztályait is.

A hatályos alkotmányunk 7. §-a szerint „a Magyar Köztársaság biztosítja a belső jog összhangját”.

Ettől – mint már tudjuk – csak a rendkívüli állapot és/vagy a szükségállapot idején lehet eltérni. Nem lehet Torgyán olyan veszélyes, hogy ilyen állapotokat „fessünk a falra”. Maradjon csak a jog az élet szolgálóleánya – és nem fordítva!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon