Skip to main content

A szövetség a kiút

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Vannak kiutak?


De a szövetséghez előbb létre kell jönniük a feleknek, akik megkötik azt.

A Kónya-irat fogadtatásakor vált teljesen egyértelművé, hogy az MDF-ben egy immár szervesen megépült jobboldali-konzervatív-populista-tekintélyelvű irányzat erősödött meg, melyre – a miniszterelnököt is beleértve – önmagunkat becsapó szemfényvesztés ráolvasni, hogy nem is olyan, amilyen, igazából nem is az, ami, határolja el magát… mitől is? Önmagától? Őszintébb és jobb, ha kiforrja magát úgy, ahogy a mögötte feszülő társadalmi igény, hangulat megkívánja, így egyesek végre nyíltan csatlakozhatnak ehhez a vonulathoz, mások pedig – ahogy meg is teszik – letehetik a voksukat pl. a nemzeti-liberális gondolat mellett.

És egy hasonló tisztázódási folyamatnak az SZDSZ-ben is helye lenne.

A társadalom, többek között a bérből és fizetésből élők, a kisvállalkozók, a tőkések és az értelmiségi középosztály nincsenek „megszólítva”, ezért is fordulnak el az új parlamenti pártoktól, ezért sem látják kérdéseikre a válaszokat egyik nagy pártnál sem. Mert a demokrácia megteremtésén túl (?) alapvető társadalmi-gazdasági kérdésekre adandó válaszok nem dőltek el egyik nagy pártban sem. A kormányzó pártokban sem – ezért tart ott a törvényhozás, a válságmenedzselés, ahol –, s ezért olvad a bizalom a legnagyobb ellenzéki párt iránt is. Az eddigieknél tisztább, világosabb álláspontok, állásfoglalások kellenek az embereket közvetlenül érintő kérdésekben. Ezek nem tudnak megszületni, ha mindig minden belül elmosódik.

Feltételezésem szerint ma a választópolgárok nagy tömegei az ország mai állapotát figyelembe véve vagy egy nemzeti-populista, vagy egy szociális jellegű irányzatra rezonálnának. Ez utóbbit a mai magyar palettán én sem látom, legfeljebb a pártokon belül elrejtve. Hallatlan kihívás, hogy ez az erő az SZDSZ potenciálisan talán leginkább erre predesztinált vonulatából szülessen meg – gondoltam a Kónya-irat után.

Még ma is megvan a potenciális erő – ha ellenzékben vagyunk is –, hogy segítsük megszületni a piacgazdaság intézményeit egyfelől, s az ehhez tartozó jóléti intézményeket másfelől. Mindkettőhöz – s a szabad demokrata közös nevezőhöz – az eddiginél tisztább beszéd, jobban artikulált, kimunkált gondolatok s külön-külön, de közös nevezőn alapuló válaszok szükségeltetnek.

Kis János visszalépése a pártelnökségtől (amelyről én sem tudok többet, mint az átlag újságolvasó) óhatatlanul e gondolataim továbbvezetésére késztetett. Talán épp ez az a lépés, amely – ha nem személyeskedésekre, párviadalokra fecséreljük energiáinkat – igen szerencsésen, jó kezdő feltételekkel elindíthatja a magyar politikai élet és az SZDSZ jövője szempontjából talán sorsdöntő folyamatot.

Nem tudom, hogy áll „a tagság”, a taglétszám, de azt tudom, hogy élő szervezeteink vannak az önkormányzati testületekben és az Országgyűlésben. A mindennapi döntések sora is megkívánná, hogy a szociálliberális és a liberális (nem tudom, jó szó-e itt) gondolat nyíltabban felszínre kerüljön, e két irányzat láthatóbban elváljék egymástól, megtartva a szabad demokraták közti szövetséget. Ez volt és ma is az SZDSZ esélye, de ehhez a szövetség mindkét oszlopát újra föl kell építeni.

Ez adhatja meg a demokratikus ellenzék egy részének is a köré szerveződött „reformer”, intézmény- és programadó szakértelmiségnek az esélyét is arra, hogy hatást gyakorló erőként fennmaradjon a politikai palettán. Márpedig ez – megítélésem szerint – ma legalább olyan fontos, mint korábban.

Sem a kivonulás, sem a kiszorulás vagy kiszorítás nem szolgálná a köz- vagy az SZDSZ érdekeit.

Bármily fájdalmas, de mára már egyértelmű, hogy az SZDSZ nem azonos a de-vel, de közeli rokonok, akik talán hosszú távon is tudnak kulturáltan együttélni.

(A szerző szociológus, a fővárosi önkormányzat szociális és lakásügyi bizottságának elnöke)
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon