Skip to main content

A választás kormánya

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


„Nem ment a bolt, kicserélték a díványokat” – idézte a régi mondást a kormányalakítás híreit hallván egy csellengő képviselő a parlamentben.

Pedig a kormányátalakításban van rendszer. Hogy működni is fog-e, azt a következő hónapok mutatják meg.

Először is: a miniszterelnök kisöpörte kormánya bukott tagjait. Horváth Balázst már az MDF-elnökségbe sem választották be, Keresztes K. Sándort a parlament környezetvédelmi bizottsága is leszavazta. Ehhez képest semmiség, hogy Siklós Csaba magára haragította a vasutasokat. A bukott miniszterek ezúttal nem kaptak kegyeleti beosztást. S mintha bukás lenne Schamschula György kinevezése is, bukás – felfelé. Erőszakos fellépése az Érdekegyeztető Tanácsban lehetetlen helyzetbe hozta a szakszervezetekkel szemben. A szovjet párttörténet ismerői tudják, hogy a politikai bizottság kegyvesztett tagjait végső eltűnésük előtt postaügyi miniszterré nevezték ki.

Másodszor a leginkább ideológiai tárca éléről távozott a leginkább ideológus miniszter. Antall a csurkisták várható felhördülését semmibe véve menesztette Andrásfalvyt. Ezzel nemcsak a párttagok aránya csökkent a miniszterek között, de csökkent a kormány küldetéstudatának szintje is. Mádl Ferenc személyében olyan miniszter kapott tárcát, akinek eddig nem volt komolyabb konfliktusa az ellenzékkel. Szívügye feltehetőleg nem a kultúra irányítása lesz, hanem az oktatás- és a tudománypolitika. A küldetéses lázt enyhíti Raffay Ernő várható menesztése is.

MDF-tag létére a semlegesség irányába billenti a kormányt Gyurkó János minisztersége. Kinevezése elégtétel az országos gyűlésen megvert nemzeti liberálisoknak, de főképp a Fórum radikális környezetvédőinek, akik gyakran kerültek szembe pártjukkal. Gyurkó – a pénzügyminisztériumi államtitkárrá kinevezendő Becker Pállal együtt – azok közé tartozik, akik szívügyeikben szuverén módon nemegyszer frakciójuk ellen szavaztak. A kiegyenlítés emberének tekintik a földművelésügyi államtitkárrá kinevezett Medgyasszay Lászlót is.

Harmadszor: csökkent a kormányon belüli feszültségpotenciál. A kormányátalakítás leglátványosabb eseménye Kupa Mihály távozása volt. Nem alaptalan azoknak az aggodalma, akik féltik az ország gazdaságát egyensúlyban tartó szigorú pénzpolitikát. A reménykedők ellenben úgy vélik, miniszterként Szabó Iván is megtanulta, az élénkítési retorika élénkítő monéták nélkül nem sokat ér. Kupa távoztával feltehetőleg megszűnnek a nyílt viták a kormány gazdaságpolitikusai között. Egyértelművé vált, hogy a gazdaság csúcsminisztere Szabó Iván. Nemcsak azért, mert a Pénzügyminisztérium a gazdaság legfontosabb minisztériuma, hanem azért is, mert Szabó Iván – Kupával ellentétben – maga mögött tudhatja az MDF-vezetés támogatását. És mert volt tárcája, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium élére egy volt beosztottja, saját kádere került. A koalíciós összetartást erősíti, hogy a lojális kisgazda-harminchatok frakcióvezetője hűségjutalmul bársonyszéket kapott.

Antall József a koalíció választási kormányát hozta létre. Ez a kormány egységesebb, mint az elődje volt. Ez a kormány megszabadult a bukott miniszterek és a küldetéses miniszterek terhétől, s így elfogadhatóbb a közvélemény, a szakszervezetek, sőt az ellenzék számára. Persze, szükség esetén képes lehet arra is, hogy akár a jövő rovására véghezvitt látványos hangulatjavító intézkedésekkel javítsa a választási esélyeit.

De mintha arra is alkalmassá kívánna válni, hogy ’94 után akár az ellenzék valamely pártjával lépjen koalícióra. A centrum felé mozdulva talán erre akarja lelkileg felkészíteni az ellenzéket. Erre az ellenzéknek is érdemes odafigyelnie.

De persze arról sem szabad megfeledkeznie, hogy Balsai megmaradt a kormányban. Az erős ember pedig továbbra is Boross Péter.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon