Skip to main content

Demokráciára ítélve

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szeptemberben újraválasztják az 1991-ben eredetileg négy évre megválasztott hamburgi „polgárgyűlést”, azaz a tartományi parlamentet. A tartományi jogú város hét kerülete közül ötben ugyancsak meg kell ismételni a választást. Erre a hamburgi alkotmánybíróság jogerős ítélete kötelezi a várost. Az ok: a hamburgi CDU a jelöltállítás során megsértette a párton belüli demokrácia alapelveit.

Az események elindítója egy hamburgi CDU-tag volt, Markus Wegner, egy kis könyvkiadó tulajdonosa. Wegner, aki időközben kilépett pártjából, először a pártvezetésnél tett panaszt az antidemokratikus módszerek miatt. A pártvezetés megfeddte a helyi szervezetet, Wegner azonban nem érte be ennyivel, s négy társával az alkotmánybírósághoz fordult.

Keresetét három tényre alapozta. 1. A jelöltek személyéről, ahelyett hogy külön testületet választottak volna, törvényellenes módon a CDU tartományi küldöttgyűlése döntött, amelynek tagjai között ráadásul számos potenciális jelölt foglalt helyet. 2. A küldöttgyűlés résztvevői csak akkor állíthattak ellenjelöltet, ha a vezetés jelöltjei két fordulóban nem kapták meg a szükséges számú szavazatot. 3. A párttagokat önkényesen hol a lakhelyük, hol a tagságuk szerinti szervezet gyűléseire hívták meg.

A tartományi alkotmánybíróság május 3-án úgy döntött, hogy a jelöltállítás módja nem felelt meg a párton belüli demokrácia követelményének, nem adott lehetőséget a kisebbségnek véleménye képviseletére. Minthogy a jelöltállítás befolyásolta a CDU-frakció, sőt feltehetőleg az egész parlament összetételét is, a választást meg kell ismételni.

Az ítélet korántsem csak a pervesztes CDU-t búsította, amelyet még az is fenyeget, hogy nagyrészt állnia kell az őszi választás tízmillió márkára becsült költségét. A szociáldemokratákat az aggasztja, hogy elveszthetik az 1991-ben éppen csak megszerzett abszolút többségüket. A zöldek viszont a demokrácia győzelmeként ünnepelték a bírói döntést. Számukra az új választás esélyt jelent, hogy részesüljenek a koalíciós hatalomból.

Az újságok pártvonzalmaikra való tekintet nélkül úgy vélik: a döntés útját állja annak, hogy felfuvalkodott funkcionáriusok statisztikai adatnak vagy szavazógépnek tekintsék a tagságot.

Hamburg polgármestere, Henning Voscherau messzibbre tekint. Az ítélet nyomán, mondta, feltehetőleg módosítani kell az alkotmány 21. szakaszát: az alaptörvénynek kell kimondania, hogy a pártoknak közjogi tisztségekre és a különböző szintű képviselő-testületekbe általános, közvetlen és titkos választással kell jelöltet állítaniuk.

A hamburgi eseményeknek a magyar pártok számára is van tanulsága. Kiderül belőlük például: alaptalan a közkeletű legenda, hogy Nyugaton a pártok választási pártok, amelyek csak négyévenként, a kampány idején kelnek életre.

Parlamenti demokráciában a pártoknak nincs közvetlen közjogi szerepük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magánegyesületek, amelyek belső viszonyaikat tetszésük szerint formálják. Alapszabályukat az egyesülési törvény értelmében a magyar pártoknak is be kell mutatniuk a cégbíróságon. A bírósági bejegyzésnek nemcsak az a feltétele, hogy a párt céljai ne legyenek ellentétesek az alkotmánnyal, hanem az is, hogy az alapszabály biztosítsa a szervezet demokratikus elveken alapuló működését. A pártrendszer a parlamentarizmus alapintézménye, így korántsem közömbös, hogy a pártokon belül demokratikus viszonyok uralkodnak-e.

Szó sincs róla tehát, hogy a politika a parlamentáris rendszerekben teljes mértékben professzionalizálódik, s a hivatásos politikusok meg a hivatásos pártemberek belügye lesz.

Ellenkezőleg: a „bázisdemokraták” és a pártelitek konfliktusa nem gyermekbetegsége, hanem életműködése a demokráciának.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon