Skip to main content

Aki beszállt és aki kiszáll

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kanizsai sörgyár


Göngyöleg


A korábbi vezetés 1989-ben elhatározta, hogy külföldi tőke bevonásával vegyes vállalatot alakít a Nagykanizsai Sörgyárból. Közismertségre tett szert a talányos háttérrel rendelkező magyar–ausztrál üzletember, aki ígéreteivel maga mellé állította a cég vezetését. A dolgozóknak 60 százalékos, a középvezetőknek 100 százalékos béremelést ígért, az igazgatókról meg annyit tudunk, hogy öt évig nyeregben maradhattak volna, és nem ingyen. A vezetés szándéknyilatkozatot írt alá a vásárlásról, és elérte, hogy a parlament állami felügyelet alá vonja a gyárat. A gyár középvezetői szerint erre nem lett volna szükség, de lobbyzásuk akkor még sikertelen maradt.

De a régi vezetés rossz személyre tette le a voksát, és kiderült az igazgató néhány sötét ügylete. Meghamisították a vállalati mérleget, és több száz rekesz sör tűnt el. Amíg a lét le lehetett írni hiánynak, addig a göngyöleget és a sörösüvegeket nem, így 30-40 milliós hiány keletkezett csak a (az akkoriban 2 forintos) sörösüvegekből és a hiányzó rekeszekből. Bár a vállalat középvezetői nyílt levelet intéztek a visszaélések ellen, és feljelentették az igazgatót az összes lehetséges fórumon, akciójuknak nem lettek következményei. Az igazgató szankciókkal és fenyegetésekkel válaszolt a kihívásra, majd a levelet aláíróknak jól fizető állásokat ajánlott föl. A gyár nagy tételben selejtes söröshordókat vett meg új áron, a munkások békés utcai tüntetésen tiltakoztak a nyilvánvaló panamák ellen.

Mint szakszervezet

Abban az időben a dolgozók létrehozták új szakszervezetüket, amely a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájához csatlakozott. Képviselőjüknek a protestáló középvezetők egyikét, Nádasi Tamást választották meg. A rövid idő alatt hatszáz tagot számláló szervezet, amelyet az igazgató csak a bírósággal való fenyegetőzés után ismert el, kezdeményezte, hogy az ÁVÜ bontsa föl a 6 hónapos opciós szerződést az ausztrál vállalkozóval. Munkásgyűlést tartottak, amely kimondta az igazgató felelősségét, és dacára annak, hogy a hagyományos szakszervezet az igazgató pártján volt, sztrájkot helyeztek kilátásba, ha az ÁVÜ nem tesz lépéseket új privatizációs pályázatok kiírására.

Ekkor – 1991 elején – sikerült leváltatni az igazgatót, és elérni, hogy az ÁVÜ felbontsa az opciós szerződést. De a mérleghamisítás miatt járó büntetést az APEH nem engedte el, és a cég majdnem csődbe került. Az egységes dolgozói akcióknak köszönhetően a hagyományos szakszervezet is melléjük állt, és együtt sikerült bérfejlesztést kiharcolni a városi viszonylatban utolsó helyen kullogó gyárban. Kollektív szerződésükben a végkielégítés másfél éves átlagfizetésre duzzadhatott föl (szemben a később megalkotott munkatörvénykönyvben elfogadott fél évvel).

Hitelakrobatika

Az ÁVÜ-höz benyújtott pályázatok sikertelenségét látva a középvezetők saját számításokat is készítettek. Nem tűnt lehetetlennek a gyár megvétele. Dolgozói részvényekkel csak a cég 10 százalékát vehették volna meg, az MRP-programot akkor még nem foglalták törvénybe, így jókora saját erőt kellett felmutatniuk, hogy eséllyel pályázhassanak a cégért. Belső kampányt szerveztek – szakszervezeti támogatással – a dolgozók meggyőzésére. Eleinte nem sokan hittek ebben a pénzügyi akrobatamutatványban, ráadásul egy tőkerész 100 ezer forintba került. Ezért azok is vásárolhattak, akik csak néhány hónapja dolgoztak a gyárban, sőt, többen is összeállhattak, hogy egy-egy dolgozói tőkerészt megvásároljanak. Sokan úgy gondolták, hogy részvényesként biztosabb a munkahelyük, és kedvezményes hitelbe is beadták a derekukat, amire a jövendő kft. vállalt garanciát. A menedzsment tagjai és a dolgozók csak az éves átlagfizetésük kétszereséig vásárolhattak részvényt. A vállalat 1070 alkalmazottja közül 419 élt ezzel a lehetőséggel. Úgy tudni, hogy – részben hitelből – összegyűlt annyi pénz, amire további hitelt lehetett felvenni, és az újabb hitellel kikerekedő összeg újabb hitelhez – ezúttal egzisztenciahitelhez – teremtett jogcímet.

Személycserék

E hitelek, a régi vezetés adósságai és büntetőkamatai 1992 végére nyomasztóan nehezedtek a részvényesekre, ezért a menedzsment felmondta a hatalomátvétel előtt kiverekedett kollektív szerződést. Elbocsátott 60 főt a kirendeltségektől, és további 50 fő elbocsátásának szándékát jelentette be a Munkaügyi Központnak. Nádasi Tamás lemondása előtt azzal a feltétellel járult hozzá ehhez a másik szakszervezet vezetőjével együtt, hogy az új szerződés megkötéséig, további három hónapig érvényben marad a régi.

Az új szerződésben a menedzsment kevesebb délutáni és éjszakai pótlékot ajánlott, kevesebb munkaruhát és kevesebb végkielégítést. Viszont a küszöbön álló külföldi tőkebevonás előtt szeretné a dolgozói részvényeket a saját kezében összpontosítani, ezért egyre magasabb árakat ajánl a kisrészvényeseinek. Decemberben már 200 százalékot kaphatott az, aki megvált részvényeitől, de információink szerint, aki tehette, megtartotta – „ha nekik megéri, nekem is” alapon. A kedvezményes hitelek ellenére többen érzik becsapva magukat, és hiányolják az ingyenes dolgozói részvényeket. Január 20-án szóbeli megállapodás született a kollektív szerződésről, az elbocsátott dolgozók már eszerint kapják juttatásaikat. A pótlékok megmaradtak a régi szinten, munkaruhából ezután kevesebb jár, a végkielégítés csökkent, de a régi dolgozók magasabb összeget kapnak a törvényes minimumnál. A szakszervezet beleegyezett a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségébe is, hogy ne kelljen még több embert elbocsátani. Állítólag arra is volt ígéret, hogy nem alkalmaz a gyár új munkaerőt. De ez kétséges, mert a menedzsment szerint a dolgozók körében cseréket kell végrehajtani. A kirendeltségek leépítésével gyorsan karcsúsodik a gyár. Korengedményes nyugdíjjal lassan már nincs kit elküldeni. A szakszervezetek tanácstalanok, hiszen dolgozói érdek, hogy az rt.-vé alakult kft. fenn tudjon maradni a hazai sörpiacon, de az utcára kitett tagok már nem tudnak örülni az üzleti sikernek. De hát magyar ember nem szokott sörrel koccintani.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon