Skip to main content

Ananké

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1989 tavaszán szűkebb baráti, szakmai körén kívül senki sem ismerte; neve, ez a tiszteletre méltó történeti név, túlságosan mindennapos volt ahhoz, hogy kapcsolatot sejtessen a múzeumigazgató és a menekültek legendás segítője között. Magam, aki alkalmi helyettesítőként vettem részt olykor az Ellenzéki Kerekasztal ülésein, elképedtem, milyen odaadóan hallgatnak egy számomra még ismeretlen férfi szavára a történelmi pártok addig összevissza locsogó képviselői, s ő milyen mesterien pingpongozik a fejük felett Tölgyessy Péterrel. Az is lenyűgözött, ahogy beszédében megelevenedett a magyar közjogi hagyomány, s egy korszerű alkotmányosság érvkészletéül szolgált. Mennyire más volt ez, mint a kerekasztal mellé kénytelen-kelletlen letelepedő lakitelkiek fellengzős vagy nekibúsult retorikája. Honnan termett elő ez az ember?

Úgy tartjuk számon, s joggal, hogy 1989 legfontosabb fordulata a hazai belpolitikában a népszavazás volt. Jelentőségét tekintve azonban rögtön utána az következik, hogy Antall József lett az MDF elnöke, az MDF pedig harmadikutas, populista mozgalomból – meghirdetett szándéka szerint – korszerű jobbközép párttá alakult. A két esemény együttesen mentette meg Magyarországot a nemzeti-posztkommunista tekintélyuralomtól. A lehetőséget a fordulatra persze a megelőző évtized társadalmi és politikai fejlődése teremtette meg. De maga a fordulat nem következett volna be, ha nincs olyan politikus, aki felismeri a lehetőséget, és képes élni vele.

Lássuk be: a létező Magyarországon az elmúlt négy évet más aligha tudta volna így végigcsinálni: esélyes jelölt se volt több. Hiszen 1990-ben megnyerni a választásokat – ezt mindenki tudta – legalább annyira áldozat volt, amennyire győzelem. Ez a győzelem akkor csak az MDF-é lehetett. A győztesek sokfelől jött, sokfélét akaró, politikai tapasztalattal alig rendelkező csapatát viszont Antall Józsefen kívül senki sem volt képes integrálni és többé-kevésbé együtt-tartani.

Az integrálóképesség nem pusztán a személyiség kisugárzása. Kellett hozzá mindaz, amit máskor kritikusan, haraggal, felháborodva szoktunk emlegetni. A kliensrendszer, a kamarillapolitika, a politikai ellenfelek démonizálása, a túlontúl kései szakítás a radikális jobbszárnnyal. Csak hát ne felejtsük el, hogy Antall József, akár Bethlen, jövevény volt a pártjában. Elnökösködését nem kezdhette azzal, hogy kizárja a pártjukból a párt alapítóit: előbb le kellett járatnia őket. S mindennek ára van: a szélsőségesek kiszorítása nem ment volna kamarillapolitika, sőt maffiamódszerek nélkül; a centrum megtartásáért a kliensek hizlalásával kellett fizetni. Alternatíva talán a csendes együttműködés lehetett volna az SZDSZ-szel. Ezt a megoldást azonban nemcsak Antall, de – legalábbis 1990 őszétől kezdve – az SZDSZ is határozottan elutasította.

Azt mondják, Antall fiatal korától kezdve tudatosan készült a politikusi szerepre, holott emberi számítás szerint semmi esélye sem volt rá. Közvetlenül a rendszerváltás előtt előlépett az ismeretlenségből, s elvezette pártját, kormányát, az országot a második szabad választás küszöbéig. Betegsége első jeleit 1990-ben, győzelme napjaiban észlelte. Öntudatát a végkifejletig megőrizte, a halála előtti napon még politikusokat hívott fel telefonon, ellenzékieket is; elbúcsúzott tőlük, tört hangon összefogásra buzdított. Homérosz görögjei úgy tartották, ha a bajbajutottnak hirtelen segítője, az úton tévelygőnek útitársa akad, az lehet egy istenség is, jelenjen meg akár koldus, pásztor vagy éppen kiáradó folyó képében. Az anankét, a végzet rendelését azonban a nem várt segítő se változtathatja meg: el kell távoznia, ha az ideje lejárt. Antall József pontosan tudta, mi az, ami a világ megítélése szerint – retorikában és cselekvésben – belefér a jogállam, a parlamenti demokrácia fogalmába. Azonosult azokkal az értékekkel, amelyekre a jogállam eszméje épül. Pártjában és a koalíciós pártokban ezek az értékek sokkal ingatagabb alapokon állnak. Veszélyes tünet ez egy kormánykoalíció esetében, amelynek a hatalma nagy, a jövője bizonytalan.

Az egyes ember végzetén emberi erő nem tud változtatni.

Tud-e vajon egy országén?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon