Skip to main content

[Olvasói levél és szerkesztőségi válasz]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kőszeg Ferenc úr!

A „Beszélő” 1990. január 29. Új folyam I. évfolyam 3. számában kommentár nélkül közöltek egy olyan olvasói (?) levelet, amely minden jóérzésű magyar embert legalább annyira felháborít, mint ebben a formában történt nyilvánosságra hozatala. A levélíró egyetlen mentsége az őszintesége – no meg a levélből is érezhető korlátai. Szélsőséges vélemény (egy a tízmillióból) ellentétben a 40 éven át a kommunisták által képviselt „internacionalistának” nevezett (hadd ne minősítsem, milyen) másik szélsőséggel.

Nincs a világnak olyan országa, olyan nemzete, amely csak szélsőségektől mentes emberekből állana. A közelmúltunkból tudhatjuk, nem mindegy, hányan vannak és milyen súlyt, milyen erőt jelenthetnek. Ez a sajtón is múlik! (Például az Antoniewicz-jelenség). Ha egy kifeszített ingát elengedünk, át fog lendülni a másik oldalra, de ha hagyjuk, előbb-utóbb beáll középre. Ezt segíthetjük és gátolhatjuk is; kérdés, mi a szándékunk?!

A levélíró valószínűleg nincs egyedül a véleményével, de nagyon bízom benne, hogy kevesen vannak. Természetesen ő is felelősséggel tartozik a levélben leírt véleményéért, akárcsak a közzétevő újságíró-szerkesztő a közzététel módjáért. Azt hiszem, fölösleges hangsúlyoznom, míg a levél magánvélemény, addig a demokráciában tudomásul kell vennünk létezését, ha nem is értünk vele egyet. Így közzétéve már más! A Maguké is! Most már nyíltan szólhatnak, nem engedhetnék meg maguknak, hogy ugyanolyan módon szerkesszék a lapot, mint azt tiltott ellenzékként tették! Aki olvassa a romániai sajtót, tudja, mire gondolok. Még egy Lancranjan sem kell hozzá, hogy ezt így olvasva félreértelmezni, általánosítani tudja, s Maguk hiába hivatkoznak eddigi múltjukra, gyakorlatukra – mert akkor már nem csak magukról lesz szó, hanem az egész magyar nemzetről. Hát erre a felelősségre gondoltam.

Talán közlés előtt ezt meg kellett volna beszélni a közszájon csak „Nemzet Esze és Lelkiismerete”-ként emlegetett Tamás Gáspár Miklóssal, aki (számomra cikkei alapján úgy tűnik) Erdély ügyében is potentátnak tartja magát.

Így azonban nem értem, mi volt a szándékuk?

Budapest, 1990. február 1.

Húbert Ferenc
1078 Bp., Hernád u. 33.

P. S. Kérem levelem közzétételét a következő számukban.

Húbert úr,

köszönjük, hogy megosztotta velünk teljesen jogos felháborodását! Az irredenta tartalmú levél közzététele egyáltalán nem azt jelenti, hogy magam is irredenta volnék: hiszen épp a határok megváltoztatásának szükségtelenségét hangsúlyozó nyilatkozatom váltotta ki 3. számbeli olvasónk indulatait. A közléssel azt kívántuk megmutatni, hogy sajnos még vannak olyanok, akik „az elrabolt régi határokat” óhajtják „visszakövetelni”. Meg akartuk mutatni, olvasóinkra bízva az ilyen indulatok meg- és elítélését. Köszönet azért, hogy ezt Ön megtette, bizonyára sok más olvasónkkal együtt.

A sajtónak valóban nagy a felelőssége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magatartásunkat a félremagyarázástól való félelemnek kell vezérelnie. Félreértelmezni nem valami nagy művészet; ám ha folyvást ettől tartanánk, minden szavunkat aggodalmas jegyzetekkel kellene körülbástyáznunk.

Tisztelettel:

Kőszeg Ferenc

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon