Skip to main content

Az első ütés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szlovákia


Május 21-én, vasárnap, a Dunaszerdahely–Nagyszombat-meccs után hazafelé tartva, egy harminctagú nagyszombati szlovák szurkolócsoport a vonatban rátámadt egy magyarul beszélgető társaságra, és arra kényszerítette őket, hogy kiugorjanak a kb. 50 km/ó sebességgel haladó szerelvényből. Az öt magyar fiú és két magyar lány egyike bokatörést szenvedett, másikuk pedig olyan szerencsétlenül esett, hogy koponyáját betörve a dunaszerdahelyi kórház intenzív osztályára került, s állapotáról csak a családtagoknak adnak felvilágosítást. Az egyértelműen magyarellenes és nemzetiségi indíttatású brutális támadásra zavart csend volt a válasz: a szlovák sajtó és közvélemény rendkívül visszafogottan reagált. Sokan mégis úgy vélik: az eset fordulópontot jelent a szlovák–magyar viszonyban, mivel minden kétséget kizáróan dokumentálható nemzetiségi indítékú incidensre került sor, s hasonló támadások utoljára az 50 évvel ezelőtti fasiszta Szlovákiában történtek.

Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a Dunaszerdahely–Nagyszombat elsőosztályú labdarúgómeccs után (a dunaszerdahelyiek legyőzték a nagyszombatiakat) a 7 magyar nemzetiségű szurkoló ittas szlovák szurkolók vagonjába szállt fel, ott-tartózkodott egyébként két rendőr is – szolgálatban. A szlovák fiatalok először szóban sértegették a magyarokat, majd botokkal és üvegekkel támadtak rájuk, s „Magyarok a Duna túlsó oldalára!” – jelszót ordítva kényszerítették őket arra, hogy kiugorjanak a mozgó vonatból, aki pedig ellenállt, azt kilökték. A nagyszombati szurkolókat az incidens után bevezették a rendőrségre, a kihallgatást követően azonban azonnal szabadlábra helyezték őket.

Az eset másnapján látott napvilágot a nagyszombati Spartak Trnava vezetőségének közleménye (a csapatnak egyébként a magyar nemzetiségű Pecze Károly az edzője), amely azonban egy szóval sem említi a szurkolók támadásának nemzetiségi indítékát, s következetesen csak két csapat szurkolói közti nézeteltérésről szól: „Elítéljük a szurkolók szégyenteljes cselekedetét, mellyel rontották a klub hírnevét. Ezután a vétkes személyek nem látogathatják hazai mérkőzéseinket.”

A szlovák közvélemény zavart hallgatását elsőként Ján Carnogursky, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke törte meg: a hírügynökségekhez eljuttatott levelében élesen elítélte a szlovák fiatalok magyarellenes cselekedetét, a bűnüldöző szervektől szigorú kivizsgálást, a bűnösök szigorú megbüntetését követelte. A volt szocialista Csehszlovákia egyik legismertebb másként gondolkodója és ellenzéki politikusa szerint megengedhetetlen, hogy valakit nemzetisége vagy anyanyelve miatt fizikailag bántalmazzanak.

A szlovákiai magyar pártok egyértelműen az egyre feszültebbé váló belpolitikai helyzettel hozták összefüggésbe az incidenst: a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői szerint az eset egyes politikai vezetők szélsőséges megnyilvánulásainak következménye; a Magyar Polgári Párt elnöke, A. Nagy László a jelenlegi kormánykoalíció politikusait tette felelőssé a történtekért, mivel véleménye szerint ők azok, akik olyan légkört teremtettek, melyben az ittas szurkolók természetesnek veszik, hogy a rendőrök védelme alatt megtámadhatják a magyar drukkereket.

A szlovákiai polgári sajtó mértéktartóan tudósított a magyarellenes támadásról, míg a kormánypárti sajtóorgánumok hallgattak az esetről. A Národná Obroda május 25-i kommentárja leszögezi: „Minden jóérzésű embert megrázott a nagyszombati ámokfutó szurkolók embertelensége (…) A fiatalok biztos alibire támaszkodhattak a támadáskor – szinte politikai biztosítékuk volt. Elvégre olyan fiatalokat akartak likvidálni, akik magyarul beszéltek! S ez már igazi alibi! Hiszen ezt alátámasztotta a rendőrség is, mely képtelen volt megvédeni az áldozatokat. Ha a hordó fokozatosan megtelik puskaporral, a gyűlölet puskaporával, akkor elég már egy szikra is a katasztrófához. (…) A politikusok, akik saját érdekükben egyre fokozzák a nemzeti feszültséget és a fiatal, komplexusokkal küzdő verőlegények nincsenek közvetlen kapcsolatban. De – a szikra kipattanhat.”

Hasonló hangnemben foglalkozik az üggyel a Sme című polgári napilap is. A múlt hét csütörtökén megjelent kommentár szerint többről volt szó, mint néhány kocsmai pofonról. „A nagyszombati szurkolók megtámadtak egy csoport magyarul beszélő fiatalembert, és erőszakkal kidobták őket a mozgó vonatból. Egyszerűen nem tetszett nekik, hogy magyarul beszéltek. A kocsmai verekedésektől eltérően, ahol sokszor nem is lehet tudni, hogy ki is kezdte a verekedést, itt a bűnösök teljesen egyértelműen megállapíthatóak. Világos a motívum is: minden kétséget kizáróan nemzetiségi gyűlölködés. (…) Ezt az ügyet semmiképpen sem szabad elszigetelt jelenségnek értékelni. A kormánykoalíció nacionalista politikusait súlyos felelősség terheli a nemzetiségi gyűlölködés és intolerancia szítása miatt. Ha a képviselők nyilvánosan és minden lehetséges módon támadhatják a magyar nyelv használatát a hivatalos érintkezésben vagy az iskolákban, akkor nem lehet azon csodálkozni, ha egy elvesztett futballmeccs és néhány sör után a magyar szó elhangzása elégséges indok a fizikai erőszakra. Hogy ez az eset ne indítsa el a konfrontáció mindennapossá válását, elsősorban a szlovák félnek kell elítélnie a tetteseket. Ján Carnogursky szavai e téren egyelőre kivételt jelentenek. Reméljük, hogy nem sokáig.”

A Kereszténydemokrata Mozgalom elnökének levele azonban eme óhaj ellenére is az utolsó volt a szlovák politikusok reagálásai közt: a többiek nem tartották fontosnak elmondani véleményüket erről a roppant veszélyes jelenségről. Ellenkezőleg, a rendőrség máris igyekszik eltussolni az ügyet. A belügyi szóvivő az eset kivizsgálása során óvott a messzemenő következtetések levonásától, mondván: a fiatalok nem ismerték el, hogy kilökték magyar szurkolótársaikat a vonatból, s az erőszak sem volt olyan mértékű, mint ahogy az a tudósításokból kitűnt.

Ebben a pillanatban tehát minden attól függ, milyen indokkal fog vádat emelni az ügyész a nagyszombati szlovák fiatalok ellen, alkalmazza-e a szlovák büntető törvénykönyvnek a nemzetiségi gyűlölködésről szóló paragrafusát. Máris többen emlegetik azt az esetet, amikor Csehországban 1993-ban szkinhedek a folyóba kergettek két romát, akik közül az egyik vízbe fúlt. S bár a faji jellegű motívum jelenléte teljesen egyértelmű volt, az ügyészség csak másfél év után szánta el magát a megfelelő paragrafus alkalmazására.

Akármi történjék is: a szóban forgó eset tárgyalása minden bizonnyal precedensértékű lesz.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon