Skip to main content

Az európai időért

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az Európai Idő a romániai magyarság egyetlen politikai hetilapja. Sepsiszentgyörgyön adják ki, azon a vidéken, amely – legalábbis az erdélyi értelmiség körében – eddig a regionalizmus szimbóluma volt. Itt volt a régión belüli külön régió, a sajátos székely öntudat centruma. És most – immár egy esztendeje – innen indul országos terjesztésre az önmagának már címével is magas mércét szabó lap, melynek kolofonján ez a hitvallás áll: Célunk: életerős fórumot teremteni itt, Európa legeurópaiatlanabb szegletében – egyetemes és sajátos emberi értékek képviseletére. Az európaiatlanság kritikájává és az európai szellem bástyájává szeretnénk lenni – a magyar nyelv, a kisebbségi magyar szellemiség és publicisztika legjobb hagyományainak folytatóiként.

Sokszínű – és minden árnyalatában szabad –, egységes Európát akarunk. Ezért lépünk porondra (hiszen ez létérdekünk is) minden etnikai, kulturális és társadalmi kisebbség, minden emberi érték megőrzéséért és szabad kibontakoztatásáért – az elemi és egyetemes emberi jogokért, az európai értékek érvényesüléséért. Ezért szorgalmazzuk a különböző kultúrák közti kölcsönös megismerést, a népeket elválasztó történelmi örökségek higgadt, tárgyszerű megvitatását. (…)

A „független emberjogi-kisebbségvédelmi és kritikai hetilap” alapítója és főszerkesztője Horváth Alpár, aki a múlt év január 27-e, az első szám megjelenése óta életerős kiadóhivatalt, országos terjesztési hálózatot hozott létre. Rendszeresen megjelenik az Európai Idő gyermeklapja, a Tik-Tak, aktuálpolitikai, gazdasági és jogi kérdésekkel foglalkozó könyvkiadó vállalatuk segítségével jelent meg nemrégiben egyebek közt az a könyv, mely a bukaresti Társadalmi Dialógus Csoport (Grupul pentru Dialog Social) és a Helsinki Bizottság jelentését közli az 1990-es június 13–15-ei hírhedt bányászakcióról. A magánvállalkozás alaptőkéje mindössze 7000 (hétezer) lej volt, most pedig négymillió lejes forgótőkével rendelkezik, s az Európai Idő Alapítvány révén további tőkegyarapodásra számíthat.

Mindez nyilván csak úgy lehetséges, hogy az a szellemi tőke, amely a lap hasábjain tárgyiasul, képes magához vonzani a kellő erkölcsi és anyagi nyereséget biztosító olvasótábort. Ez az egyetlen lap, amiért hét közepén körbejárom a kolozsvári újságstandokat.

Különösen az utóbbi hetekben. Mert az idei 3-as számtól kezdve a lap figyelemre méltó tanulmányokat, cikksorozatokat közöl politikai, kisebbségideológiai, szociológiai, jogi témakörökről. A tizenöt-húszezres példányszám és a nyereség azt mutatja, hogy érdemes volt a lapnak ilyen kérdésekre szakosodnia. Ez az egyetlen romániai magyar sajtótermék, amely rendszeresen közöl parlamenti tudósításokat, mégpedig közvetlenül a forrásból, szerzőjük, Márton Árpád ugyanis alsóházi képviselő. A politikai vezércikket mindig az alapító, Horváth Alpár jegyzi. Sajátos hangú publicisztikájának hatásfokát jelzi, hogy a Romania Mare című közismerten fasiszta lapban, melyben a román és magyar értelmiség legjavát kikezdő cikkek jelennek meg, őt is megrágalmazták, és bűnrészesnek állították be a sepsiszentgyörgyi szoborrobbantásban. A hetenként megjelenő román lapszemle kitűnő tájékoztatást ad arról, milyen a többség sajtójának magyarságképe, de nem hiányoznak az erdélyi problémát nyugati szemmel megközelítő kommentárok sem. A lap írásai közül ezúttal Bíró Béla Kossuth-paradoxon című cikkét ajánlom a Beszélő olvasói figyelmébe.


Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon