Skip to main content

Azonnal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ha a Szabad Demokraták bekerülnek a kormányba, a kormány azonnal cselekedni fog.

1. AZONNAL helyreállítja hazánk függetlenségét. Tárgyalásokat kezd a szovjet csapatok kivonásának meggyorsításáról. Javasolja az Országgyűlésnek: emelje törvényerőre a Nagy Imre-kormány 1956. november 1-jei nyilatkozatát, mellyel Magyarország kilépett a Varsói Szerződésből.

2. AZONNAL önkormányzati törvényt kezdeményez, hogy a helyhatósági választásokat legkésőbb ez év őszén meg lehessen tartani. Támogatja a lejáratódott helyi vezetők visszahívását már az őszi választások előtt.

3. AZONNAL kezdeményezi, hogy vonják felelősségre a múlt rendszer törvénysértésben elmarasztalható személyiségeit.

4. AZONNAL biztosítja a teljes sajtószabadságot, megszünteti a rádió és televízió felügyeletére alakított kuratóriumot.

5. AZONNAL bevonja a magánhasználatú önvédelmi fegyvereket, leszereli a belső elhárítás valamennyi tagját és hozzálát a köz biztonságán őrködő, politikamentes rendőrség kialakításához.

6. AZONNAL véget vet a nagyvállalati apparátusok átmentését célzó látszatprivatizálásnak; ugyanakkor támogatja, hogy a hazai és külföldi magántőke megfelelő gazdasági szerephez jusson.

7. AZONNAL megtiltja az állami és tsz-tulajdonú földeladást, mindaddig, amíg az Országgyűlés el nem fogadja az új földtörvényt; és felülvizsgálja az 1989-es földtörvény hatályba lépése óta végrehajtott földeladásokat.

8. AZONNAL elrendeli a vállalati tanácsok újjáválasztásának elhalasztását szeptember–októberig, s addigra az Országgyűlés módosíthatja a vállalati törvényt.

9. AZONNAL biztosítja a pályakezdők védelmét; rájuk is kiterjeszti a munkanélküli segélyt.

10. AZONNAL megvonja a kiemelt nyugdíjakat és a kormánykitüntetésekkel járó fizetés-, illetve nyugdíjkiegészítéseket.

11. AZONNAL hozzálát az 1991. évi költségvetés előkészítéséhez, hogy az infláció gyorsulását már a jövő évben meg lehessen állítani.

12. AZONNAL kezdeményezi, hogy üljenek össze a Helsinki Egyezményt aláíró államok a kelet-európai kisebbségek, köztük a határainkon túli magyar kisebbség sérelmeinek orvoslására.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon