Skip to main content

Békéscsabai Dávid és Springer Góliát?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Next 2000 körüli hatalomátmentési botránynál is nagyobb skandalum körvonalai bontakoztak ki, amikor kiderült, hogy a szocialista párti megyei napilapokra szemet vetett az Axel Springer Budapest Kft. A magyar törvények joghézagait kihasználó kiadó magyarországi képviselete mára már több megyei lapot magáénak tudhat, ám Békés megyében a saját erejükre ébredt és a demokrácia önvédelmi lehetőségeit kihasználó független és ellenzéki szerkesztőségi tagok megakadályozták, hogy az MSZMP által kinevezett kommunista, majd MSZP-s Árpási Zoltán főszerkesztő-igazgató átjátssza a prosperáló lapot a Springer kezére.

Dr. Dányi Lászlótól, a szerkesztőség tagjától megtudtuk, hogy a főszerkesztő, a szerkesztőség tagjait megnyerendő, még a zsarolástól sem riadt vissza. Kijelentette, amennyiben ellene lépnek fel, s elmozdítanák helyéről, leleplező írást tesz közzé munkatársai múltjáról. Ha arra gondolunk, hogy az egykori ÁVH-épületben működő szerkesztőség nemcsak az épületet, hanem az „áldott emlékű” ÁVO jó néhány tagját is örökölte, rögtön érthető a dolog pikantériája.

A Békés Megyei Népújság körüli botrányt fokozta, hogy kétessé vált a lap tulajdonjogi helyzete is. A Kisgazdapárt Békés megyei szervezete nevében dr. Zsíros Géza megyei elnök büntető feljelentéssel élt a lapgazda ellen. Ugyanis a kisgazdák magukénak vallják az újságot, hivatkozva arra a tényre, hogy a „Békéscsabai Népújság”-ot a későbbi külügyminiszter, dr. Gyöngyösi János alapította 1937-ben. Az ellenzéki Népújságot a kormány a következő évben betiltotta, s az – Alföldi Népújságként – csak 1944 októberében kezdhette újra működését. Az 1946-tól egyértelműen kisgazdapárti újság körül 1948-ban a kommunista diktatúra fokozatos kiépítésével annyira ellehetetlenült a légkör, hogy beszüntette tevékenységét. Az 1956-os forradalom leverése után, november 5-én megindított lapra 1958 áprilisában tette rá a kezét az MSZMP.

A Békés megyei ellenzéki pártok tiltakoztak, s hogy nagyobb nyomatékot adjanak tiltakozásuknak és a szakmai-erkölcsi függetlenségükért küzdő újságírók iránti szolidaritásuknak, április 5-én tüntetést rendeztek a Népújság szerkesztősége előtt.

Az anyagilag és etikailag sem tiszta ügy napfényre kerülése és az ellenzéki szervezetek tiltakozó akciója nem kis szerepet játszott abban, hogy a szerkesztőség végül a főszerkesztői szándék ellen foglalt állást, s úgy döntött, hogy az új kormány megalakulásáig befagyasztja a tárgyalásokat. A nyilvánosság és az autonómia diadala – egyelőre – megállította Békés megyében a Springer-kígyót…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon