Skip to main content

Branyiszkói költségvetés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


„Társadalmunk jelen állapotában, struktúrájában kiválóan alkalmas az árvíz elleni összpontosított védekezésre, s ugyanakkor eléggé akadozva működik békeidőben, nyugalmi állapotában.” Ezeket a sorokat Csurka István írta az 1970-es nagy tiszai árvíz után A győzelmes 1970-es tavaszi hadjárat néhány tanulsága című cikkében (Élet és Irodalom, 1970. szeptember 12.). Az árvíz, mondja Csurka, katonás rendbe szervezte és mozgósította az országot. A győzelemhez azonban az akarat és az odaadás kevés lett volna. Az is kellett hozzá, hogy készen legyen a társadalom nagy szervezete, amelynek hierarchiájában mindenkinek megvan a maga helye, a feljebbvalója, aki megmondja, mikor mit csináljon, amelyben mindenki tartozik valahová, s így mozgósítható. Most már csak az kellene, hogy az a hadi struktúra ne csak a végveszélyben működjön, az ország ne csak rövid időszakokra égjen a feladat lázában, hanem mindig. „Tudniillik béke van.”

Mindazok, akik hittek abban, amit Csurka István forró szavai oly vonzónak mutatnak, mindazok, akik úgy vélték, hogy a társadalom egy hadsereg függelmi viszonyai között tud a legeredményesebben működni, abban is hittek, hogy az ostrom vagy a roham felfokozott állapota mímelhető és gyakorítható. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke – akár a Csurka által húsz éve megálmodott „eszmei brigád vezető” – az óév utolsó napjaiban hadiállapotot vezetett be az Országgyűlésben. A parlament és a kormány apparátusa két-két órát alhatott székben, fotelben vagy a szőnyegen. Szünet nélkül működtek a fénymásolók, a szavazógép felmondta a szolgálatot. A dezertáló kormánypárti képviselőkért szigorú paranccsal autót küldtek éjszaka, azonnal be kell jönniük, hogy a Ház határozatképessége az ellenzék kivonulása ellenére is megmaradjon. A büfé megállás nélkül dolgozott, a képviselők pálinkával, pezsgővel nyugtatták és hevítették magukat, mint huszárok a Sturm előtt. Kéri Kálmán, a 90 éves katona órákig állva szavazott, hogy el ne aludjon a székében, Szentágothai János, a világhírű akadémikus holtra váltan hevert le a folyosói kanapén, hogy kibírja a hátralévő órákat… Ennyi áldozat, ekkora erőfeszítés, ilyen kitartás felemelő és lenyűgöző lenne, ha a haza volna veszélyben, ha Eger várát kellene védenünk vagy Buda várát bevennünk… De hát mindenki tudta, hogy erről nincs szó, hogy kész az átmeneti jogszabály, hogy össze lehet hívni a Házat akár január 2-ára, és néhány nap alatt kényelmesen, mérlegelve, mindenki megelégedésére el lehetne fogadtatni a költségvetést. Mindenki tudta, hogy nem a hazát kell megmenteni, hisz az nincs végveszélyben, csak az ellenzéknek kell megmutatni, hogy az történik, amit a kormány, amit Antall József akar. Ezért kell letörni az ellenállást, áttörni a józan érveken. Most Szolnok, Nagysalló következik? És utána mi jön?

Nagy kockázat ez az országnak, hogy olyan párt kormányozza, amely a végveszélyben érzi elemében magát, s képzeletét a végekbeli dicsőség képei töltik be. Nagy kockázat az országnak, hogy olyan ember összpontosít a kezében mind nagyobb hatalmat, aki a hajthatatlanságot tekinti a legfőbb politikusi erénynek, s a „megmutattam nekik” mámorában érzi erejét nőni és kiteljesedni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon