Skip to main content

Videoklip rendőrökkel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Rodney King, 25 éves, rablás miatt egy évi börtönre ítélt, majd feltételesen szabadlábra helyezett munkanélküli néger építőmunkást március 3-án Los Angeles közelében, a foothilli autópályán négy rendőr tartóztatta fel. King a rendőrök állítása szerint, miközben kiszállt a kocsiból, gyanúsan a zsebéhez kapott. Egy pillanat múlva a földön feküdt, s bár – mint utóbb kiderült – nem volt nála fegyver, a rendőrök gumibottal ütötték, és úgy összerugdosták, hogy eltört a csuklója, továbbá számos koponya- és mellkasi sérülést szenvedett. Az éjszakai jelenetet egy járőrhelikopter reflektora világította meg. Ez a kivilágítás volt King szerencséje a bajban. Sem a gumibotozással elfoglalt négy rendőr, sem a helikopterből figyelő tizenegy nem vette észre, hogy a közelben egy szemtanú is tartózkodik, sőt videózik. Néhány óra múlva a televízióban egész Amerika láthatta a kétperces képsort. A négy rendőr ellen bántalmazás hivatalos eljárásban és emberélet kioltására alkalmas eszközzel elkövetett súlyos testi sértés miatt indult eljárás; néhány nap múlva dől el, lesz-e vizsgálat a helikopter 11 passzívan szemlélődő rendőr utasa ellen. Ennél a kérdésnél azonban jobban foglalkoztatja a közvéleményt, mi lesz a sorsa Los Angeles első számú rendőrének, Daryl Gatesnek, és lesznek-e az ügynek távolabbi következményei. Los Angeles városi törvényei szerint a rendőrfőnököt csak fegyelmi úton lehet eltávolítani, lemondani viszont Gates, aki tizenhárom éve tölti be posztját, nem akar. Ezt a közvélemény nagyobbik része nem is várja tőle. Míg a megkérdezettek 67%-a követeli, hogy az érintett rendőrök bíróság elé kerüljenek, és csak 17%-uk elégedne meg fegyelmi büntetéssel, a rendőrfőnök távozását mindössze 15% követeli, noha 50% véli úgy, hogy ő is felelős a történtekért.

A Los Angeles-i történet felkavarta a közvéleményt – ezt jelzi a Time magazinban megjelent terjedelmes cikk, amelyből az adatokat idéztük. De megmozdultak a hatóságok is. A szövetségi kormány igazságügy-minisztere elrendelte, hogy vizsgálják felül az elmúlt hat év rendőri brutalitással kapcsolatos panaszait.

Az illetékes hivataloknak lesz mit tenniük. Több mint 15 ezer ügy felülvizsgálata vár rájuk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon