Skip to main content

Brezhnev’s wake, avagy: Várd ki csak a végét!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 
Micsoda bál állt nálunk
Finnegan halotti torán.
(James Joyce: Finnegan’s wake)

Hát hogyne állt volna a bál, mikor a kommunisták sovány kenyéradagján tengődő egész hatalmas ország epedve várta a gigantikus látványt, miként leli nyilvánvalóan egyre közelgő halálát az utolsó teljes értékű főtitkár (a poétalelkű Andropov, az örökké maródi Csernyenko és a revizionista Gorbacsov nem számít), s miként indulnak meg e szomorú esemény nyomán a „jótékony változások”, amit természetesen már a vak is láthatott, elég volt csak kitekintenie az ablakon vagy bekapcsolnia a tévét.

Tömött metróban kora reggel értelmiségi újságot olvas. Másik értelmiségi belenéz az újságjába, meglát egy gyászkeretet, s reménykedve kérdi: „Csak nem?” – „Ugyan, dehogy” – legyint lemondóan az újságtulajdonos.

Végtelenségig lehetne idézni az akkori vicceket: Brezsnyev hol Csapajev, hol Indira Ghandi, hol Alla Pugacsova, hol az utóbb német katonának bizonyuló Ismeretlen Katona társaságában szerepelt, leggyakrabban a hírhedt Bajkál–Amur vasútvonallal (BAM), amelyet örökre felépítetlenül nyelt el a múlt az „egyetlen országban” felépítendő kommunizmus örökre megvalósulatlan vágyálmával együtt. Nem volt olyan ivászat, ahol ne akadt volna egy vicces fiú, hogy az érthetetlen brezsnyevi makogást utánozva szórakoztassa ivócimboráit:

– Mi lesz, ha Brezsnyevet fejbe vágják egy kalapáccsal?

– Bam-bam-bam!

És ez a világ legtermészetesebb dolga volt. Brezsnyev már jóval azelőtt vicchőssé avanzsált, mielőtt a tévé- és rádióbemondók bejelentették „a drága Leonyid Iljics” elhunytát, jóval azelőtt rituális bábuégetések tárgya lett, mielőtt végre tényleg felhangzott az utcai hangszórókból a végeérhetetlen gyászzene. Elsiratni legfeljebb rokonai siratták el – fia, a derék külkereskedelmi miniszterhelyettes, lánya, a belügyminiszter-helyettes neje, sógornője, a belügyminiszter felesége –, az ország viszont jó kis tragikomédiának fogta fel. Ezért volt az, hogy azon a gyászos novemberi napon oly szokatlan élénkség tanúja lehetett bárki a moszkvai utcákon, lakásokban, társbérletekben. Jómagam, miként azt A patrióta lelke című regényben megörökítettem, már jókor reggel megpróbáltam a város legközepén, a híres-nevezetes oszlopcsarnokban közszemlére tett koporsó közelébe jutni kiváló barátommal, a költő Dmitrij Alekszandrovics Prigovval, aki már akkor gyanús elemnek számított, s hivatalos figyelmeztetést kapott a KGB-től arra vonatkozólag, hogy ha mindenféle, a szocializmussal összeegyeztethetetlen mocskot összehord, bűncselekményt követ el. Egyszóval elindultunk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg: igaz-e a hír. Máig sem értem, hogyan sikerülhetett a „szentély” bejáratáig jutnunk, ott mindenesetre lekapcsoltak s pillanatok alatt kipenderítettek bennünket, úgyhogy be kellett érnünk a televíziós közvetítéssel. (Nem tudom, érdekel-e egyáltalán ma még valakit Brezsnyev s a temetés igaz története a Beszélő olvasóin kívül? Hisz ha Oroszország szóba is kerül, most, az évtizedes brezsnyevi totális unalom után annyi új, derűs és izgalmas kaland történik nap mint nap, amelyek abszolút kiszorítják a fejekből mindannak emlékét, ami volt…)

Egyszóval az első kommunista birodalom utolsó vörös Vezérének temetéséhez kényelmesen helyet foglaltam egy hokedlin, amely minden ízében recsegett-ropogott, akár a temetésre már ugyancsak megérett birodalom. Pár nappal azelőtt kukáztam a házunk melletti konténerben, ahol már a megszokott, bár nemlétezőnek nyilvánított hajléktalanunk (hivatalos nevén: „állandó bejelentett lakás nélküli egyén”, hivatalos rövidítéssel: bomzs) is alig talált magának télire egy szakadt kabátot. S a bemondó már sorolta is – csak az utolsó teljes értékű főtitkár temetésére fenntartott, a szokásosnál is fülsértőbb, természetellenes dikciójával –, mi mindent hagy ránk örökül az elhunyt: persze nem a világ minden tájáról összeharácsolt luxusautó-kollekcióval kezdte, hanem az érdemrendekkel, melyeket a megboldogult a végén már hetenként adományozott magának, mint például az Irodalmi és Művészeti Lenin-rendet halhatatlan Kisföld (Malaja zemlja) című háromkötetes remekéért, a legfőbb örökség azonban maga a 15 milliós párthadsereg, amely „megáll a lábán, bármilyen fordulat következzék is be”.

Hogy mit értett „fordulat” alatt a bemondó, fogalmam se volt, a főtitkári temetésekre szakosodott „diktor” hangjából csak sejteni lehetett, hogy „a szocializmus ellenfeleinek cselszövéséről” van szó, akikkel a jobblétre szenderült férfiú oly sikeresen vette fel a harcot. Aznap, a temetés napján azonban hallgatott az „ellenség is”, vagy legfeljebb csak képviselői útján volt jelen az oszlopcsarnokban, minden bizonnyal ugyanazon céltól vezérelve, mint én s Prigov barátom: személyesen meggyőződni, igaz-e a hír, hogy aki pontosan 18 éven át irányította minden lépésünket, végleg a túlvilágra költözött. Egyszóval a remény hajtotta ide az ellenséget is.

A „barátok” viszont csöppet sem rejtőzködtek: ott álltak a mellvéden, akár a vártán, mutatta őket szépen sorban a televízió. Fidel Castro a szakállával, Jaruzelski tábornok a sötét szemüvegével, mint két rabló a meséből, a könnyező tündérlányt (Indira Ghandi) támogatva, mögöttük a Politbüro, a katonaság, a dolgozó nép képviselői. Máig előttem van a grandiózus látvány, máig hallom a véget nem érő gyászzenét, a lépések idegesítő csusszanását, amint a több kilométeres Sor lassan araszolva végigvonult a Gorkij főúton, az egyszerű emberek tömege, kezükben virág vagy koszorú helyett szatyrot szorongatva, amiből fagyasztott füstölt hal kandikált ki, ebédszünetben ugrottak le érte a sarokra, mielőtt elindultak volna, hogy szervezetten búcsút vegyenek Tőle, az Össznépi Részvét aznapra kirótt feladatát végrehajtva. Lehajtott fővel vonultak, legfeljebb a mellettük nyüzsgő „beépített kolléga” mozdulatait figyelve, arcukon semmi gyász, annál több közöny vagy düh. A világ leghátborzongatóbb temetési menete volt ez, amint rótta a kijelölt útvonalat: Majakovszkij költő (emlékmű), Puskin költő (emlékmű), Brezsnyev főtitkár (hulla).

Tragikomikus kezdet – tragikomikus vég. Máig emlegeti (legalábbis ivászat közben) a hatalmas ország fáradt lakossága, amit mindenki saját szemével látott, pontosabban hallott a televízióban: a koporsóvivők az utolsó pillanatban, miközben a Kreml fala mellett ásott sírgödörbe bocsátották az utolsó főtitkárt, kiejtették kezükből a tartókötelet, s a koporsó óriási robajjal a gödör fenekére zuhant. Akkora robajjal, hogy az összes rezsimet túlélő varjúhad is ijedten rebbent fel a Vörös térről, s egy pillanatra elsötétítette a hatalmas ország összes lakójának tévéképernyőjét. Erre a grandiózus-varjúkárogásos látványra vártunk hát évek óta.

De a különös-csodás esetek folytatódtak a temetés után is. Kolhozok, gyárak, üzemek, utcák vették föl a Nagy Hős nevét, a szóban forgó intézményeket aztán a nép egyszerűen csak Ljonya (Leonyid) becenevén emlegette, mondván, hogy megyek a Lustába (a Leonyidra rímelő lentyaj szóból), voltam a Tökös-Szemöldökösben, vagy épp: eredj a Lyukába. A legnagyobb bonyodalom persze abból adódott, hogy halála után azon frissiben elneveztek róla egy kisvárost is: egy ismerősöm esküvel tanúsította, hogy saját fülével hallotta, amikor a telefonos kisasszony így jelentett be egy vidéki hívást: „Brezsnyev szeretne magukkal beszélni…”

Valamikor a nyolcvanas évek vége felé, amikor engem is elkapott a glasznoszty és a peresztrojka lendülete, az épp aktuális demonstrációról hazafelé tartva, ahol a nemrég még fásult-közönyös lakosság egy emberként skandálta, hogy „Minden kommunista hóhér!”, véletlenül összetalálkoztam egy régi barátommal, a költő és szobrász Fedot Szucskovval, aki Sztálin alatt, ahogy az akkori lágermondás járta, „kapott nyolc évet, letöltött 13-at, és idő előtt kijöhetett”. A tüntetés lázában égve vitába bonyolódtam vele, mekkorát tévedett a mindannyiunk által tisztelt szovjetellenes politológus, Avtorhanov, amikor annak idején azt állította, hogy Oroszországban Brezsnyev után is mindig Brezsnyev fog uralkodni. A tapasztalt lágerfogoly szkeptikusan fogadta eufórikus okfejtésemet, s csak annyit jegyzett meg, félhangon: Na, csak várd ki a végét.

Kivártam. Elég, ha bekapcsolom a tévét, kinézek az ablakon, azt látom, amit az öreg lemondó legyintéssel megjósolt: a permanens Brezhnev’s wake mindenütt, az örök másnapos pállott-savanyú bűz, az örökké ködös-piszkos félhomály, amikor nem tudni, hajnalodik-e már vagy még be se alkonyodott, az ingadozás az oktalan eufória s a rutin depresszió között. Viccek helyett egy szalonképesnek nem nevezhető régi orosz közmondás járja leginkább mostanában: „Neked is jó, nekem is jó, ki-be, ki-be, előre-hátra.”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon