Skip to main content

Bush, a pókerjátékos

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Bush amerikai elnök egyelőre mégis azokra a tanácsadóira hallgat, akik azt javasolják, várja meg a legutóbbi kamatcsökkentések hatását, és csak azután, talán jövőre jelentsen be gazdaságélénkítő csomagot. Ezzel Bush veszélyes pókerjátszmába kezdett diplomáciai sikerei ellenére a rossz gazdasági helyzet könnyen megfoszthatja újjáválasztási esélyétől.

Alig két-három hónapja még úgy tűnt, övé a játszma: a hidegháború és a fegyverkezés győzteseként kezdett párbeszédet a Szovjetunióval, jelentős fegyverzetkorlátozási egyezményeket kötött, az Irak elleni csúcstechnikai villámháborúval fölemelte Vietnam porából az amerikaiak önérzetét, és mindenütt ott volt, ahol az évtizedeken át parázsló és lángoló konfliktusokat kellett eloltani. A hazai kérdésekre azonban vajmi kevés figyelmet fordított. A gazdaság már tavaly óta recesszióban volt, ám a bajok igazán csak mostanra, az elnökválasztási kampány idejére váltak égetőkké. Ezt Bush is kénytelen volt belátni, ezért is mondta le novemberi ázsiai körútját - a fogadó országok vezető politikusainak nagy csalódására.

Robbanás a Wall Streeten

Bush tehát otthon maradt, de a „tőzsderobbanás” így is bekövetkezett. Múlt hét péntekjén ugyanis a befektetők nem bírták tovább, és nagyarányú részvényeladásokba kezdtek, s emiatt a Wall Street-i árfolyamokat összesítő Dow Jones-index több mint 120 pontot, mintegy 3,9 százalékot zuhant. Ez két éve a legnagyobb napi árfolyamesés, és a Wall Street történetében is az ötödik legnagyobbnak számít. A szikrát a robbanáshoz az a – normál időkben nem túl veszélyes – hír szolgáltatta, hogy a törvényhozásban tárgyalás alatt lévő bankreform-törvényhez olyan kiegészítést fűztek, amellyel 14 százalékban limitálnák a hitelkártyákra folyósított kölcsönök után felszámítható kamatlábat. Az átlagos kamatláb jelenleg 18,9 százalék.

Ezzel a lépéssel a „plasztikpénzzel” (hitelkártya) rendelkező lakosságot szeretnék költekezésre ösztönözni, ám a terv a visszájára sült el: a kamatlimit újabb csapást mérhet az ingatlanpiac összeomlása, valamint a takarékpénztárak csődlavinája miatt máris nehézségekkel küzdő bankok nyereségére, és ahelyett, hogy növelné a lakossági vásárlásokat, a hitelkártya-kibocsátás és -felhasználás gátjává válhat. Ez a szikra azonban csak beindította a robbanást, a gyúelegyet az amerikai gazdaság helyzete szolgáltatta. Amikor a bruttó nemzeti termék (GNP) a harmadik negyedévben három negyedévi visszaesés után újra 2,5 százalékkal gyarapodott, a Fehér Ház sietve közölte: vége a recessziónak. Ám a részletesebb elemzés azt mutatja, hogy igazi növekedés csak a harmadik negyedév első hónapjában volt, szeptemberre pedig már a lassulás volt a jellemző, sőt a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy októberben az ipari termelés újra csak stagnált.

Bushnak tehát érdemes lesz visszaemlékezni arra, hogy Carter annak idején épp a gazdasági nehézségek következtében győzhette le Fordot, majd Reagan Cartert. Ennek ellenére a Fehér Ház még kivár. Az elnök ugyanis azokra a tanácsadóikra – Robert Mosbacher kereskedelmi miniszterre, Nicholas Brady pénzügyminiszterre, Michael Boskin vezető közgazdászra – hallgat, akik meg akarják várni, a jegybank szerepét ellátó Fed legutóbbi kamatcsökkentési akciója meghozza-e a várt eredményt a gazdaság élénkítésében. Mások, közte Dan Quayle alelnök és Jack Kemp lakásügyi és városfejlesztési miniszter gyors, átmeneti adócsökkentéseket sürgetnek.

Bombák a Fehér Házban

A Fehér Ház és a Fed dolgát azonban ráadásul a várakozások ördögi köre is nehezíti. A vállalatok mindaddig nem töltik föl raktárkészletüket, és nem futtatják föl termelésüket, amíg nem látják a kereslet növekedését. A fogyasztók viszont vonakodnak vásárolni, mert a munkanélküliség is növekszik, s így félnek munkahelyük és fizetésük elvesztésétől, miközben még ők is a nyolcvanas évek költekezésének a terheit törlesztik. A felmérések szerint a rövid nyári optimizmus után az amerikai lakosság újra recesszióra számít.

Márpedig egy hivatalban lévő és újjáválasztásra pályázó elnöknek ez kétszeresen is rossz hír: nem elég, hogy a gazdaság helyzete aggasztó, a javulásban kételkedő választópolgárok is kevésbé hajlanak arra, hogy a Fehér Ház aktuális gazdájára szavazzanak.

És Bushnak nincs sok ideje. Ráadásul elődje és mentora, Reagan is hagyott számára örökül rejtett időzített bombákat. A nyolcvanas évek fegyverkezési programjait az államkassza jórészt hitelekből finanszírozta, és most ennek nyögi a terhét. Reagan igyekezett hálás lenni a konzervatív középosztálynak is, akik szavazataikkal a Fehér Házba juttatták, ezért nagyarányú adócsökkentéseket vitt végbe, ám e népszerű intézkedéssel jelentősen megnyirbálta a költségvetés bevételeit. A Reagan-adminisztráció egy harmadik időzített gazdasági bombát is elhelyezett a Bush-csapat alatt: szövetségi garanciát vállalt a takarékpénztárak tevékenységéért. Az 1991-es pénzügyi évben a megmentésükre fordított összeg még „csak” 50,75 milliárd dollár volt, de az október 1-jén indult 1992-es pénzügyi évben már legkevesebb 115 milliárd dollár lesz. Ez az egyik fő oka annak, hogy az 1992-es pénzügyi évben minden eddiginél nagyobb, 350 milliárd dolláros deficitet várnak.

A gazdaság bajai most már a Fehér Házat is aggasztják, és igencsak megingatták Bush korábbi népszerűségét. Egy legutóbbi közvélemény-kutatásban az ötletes felmérők azzal kísérleteztek, hogy Bushsal szemben egy fiktív demokratapárti politikust indítottak – aki a megkérdezett reprezentatív minta szerint legyőzte volna az elnököt. Bushnak csak az a szerencséje, hogy amint nem egy „fiktív demokratával”, hanem a Demokrata Párt lehetséges elnökjelöltjeivel versenyeztették, mindenkit magabiztosan legyőzött. Ez azonban csak szépségtapasz: ha a gazdaság nem áll talpra, s ha a Demokrata Párt megfelelő elnökjelöltet állít, akkor egy év múlva, 1992 novemberében Bush és a Republikánus Párt leglidércesebb álmai is valóra válhatnak.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon