Skip to main content

A háromszög négy oldala

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Háttér…


„Harc” a szigetekért

Moszkva a szigetországnál jobb partnert nem találhat ahhoz, hogy felébressze „Csipkerózsika-álmából” Szibériát, Szahalint és Kamcsatkát. Tokióban nem titkolják: készek az ilyen együttműködésre, de nem tekintik kegynek, hogy a japán beruházókat beengedjék szovjet területekre. Japán elsősorban politikai gesztust vár Moszkvától cserében. Vagyis a Szovjetuniónak vissza kell adnia a Kurili-szigeteket, azt a négy csendes-óceáni szigetet, amelyet a Vörös Hadsereg a II. világháború végén foglalt el, s ezt az állapotot azután a két ország fegyverszüneti szerződésében is rögzítette. Az elmúlt csaknem fél évszázad során nem volt olyan fontosabb, a kétoldalú kapcsolatokat érintő tárgyalás, ahol a japán fél tárgyalópartnere tudomására ne hozta volna: a jelenlegi állapotot legfeljebb ideiglenesen tudomásul veszi, de nem fogadja el.

A szigetek kérdése miatt a békeszerződés a két ország között egyelőre elérhetetlen álom, és komoly akadály az intenzívebb gazdasági együttműködés útjában. Pedig erre Japánnak is igen nagy szüksége lenne. A szigetország energiahordozók terén ugyanis teljesen kiszolgáltatott, ráadásul olaját túlnyomórészt a politikailag labilis Közel-Keletről importálja.

A kölcsönös érdekek felismerésére utal, hogy Sevardnadze szovjet külügyminiszter szeptemberi tokiói útján már célzott rá: az összesen 15 ezer négyzetkilométernyi területű szigetcsoport kérdése nem tabu többé a kétoldalú tárgyalásokon. De igazi meglepetésül az szolgált, amikor a Moszkvában járt japán kormánypárti küldöttséggel tudatták: „magasabb helyeken” is jóváhagyták azt az elképzelést, miszerint a Szovjetunió a visszakövetelt négy sziget közül kettőt átad Japánnak. Persze nem azonnali átadásról lenne szó; a japán fennhatóságot öt év alatt állítanák helyre a két szigeten. (A szigetcsoporthoz tartozó Sikotan és Habomai visszaadását már 1956-ban is felajánlotta a Szovjetunió, s erről akkor a két ország nyilatkozatot tett közzé erről, amelyet Nyikita Hruscsov is aláírta, amiről most a TASZSZ-közlemény is említést tett.)

Az első lelkes japán reagálásokat Kaifu Tosiki kormányfő csillapította, s az eddigiek alapján nem alaptalanul. Tokió berzenkedett: miért csak két szigetet emleget Moszkva? A japán külügyi szóvivő sietett leszögezni: Japán mind a négy szigethez ragaszkodik. A két ország viszonyát ismerők ennek ellenére is nagyon erősen valószínűsítik: a szigetek kérdésében előbb-utóbb kölcsönös engedmények lehetségesek.

Szöul–Moszkva egyenesben?

Szeptember utolsó napján New Yorkban a diplomáciai kapcsolatok felvételével kedvezően zárult le a szovjet–dél-koreai viszonyt normalizáló folyamat. A két ország között az olvadás már a szöuli olimpia után megindult, s másfél esztendeje „hivatalos” gazdasági kapcsolatok is léteznek. (Szöulban 1989 elején nyitották meg a Szovjetunió kereskedelmi kirendeltségét, a magyar és a jugoszláv után a harmadikat a kelet-európai országok hasonló intézményeinek sorában.)

Phenjan már a szöuli szovjet kereskedelmi kirendeltség létét is meglehetősen nehezen emésztette meg. A „déli kapcsolat” továbbépítésénél ezért Moszkvának tekintettel kellett lennie szövetségese érzékenységére, ugyanakkor tartania kellett attól, hogy a hosszas tépelődés esetleg jóvátehetetlenül szétrombolhatja a Dél-Koreával szépen megindult és egyre terebélyesebbé váló gazdasági kapcsolatokat. Ezért szovjet részről minden oldalról „körüludvarolták” Phenjant, hogy ne nehezítse túlságosan a politikai kapcsolatok magasabb szintre emelését Szöullal. A szovjet külügyminiszter phenjani látogatása során egyértelművé tették: bármi legyen is a phenjani válasz, kezet nyújtanak Szöulnak.

Az észak-koreai vezetők ezzel tisztában is voltak, emiatt a Szovjetunióra zúdított dühkitörések a korábbiaknál csendesebbek voltak, bár egyes lapok továbbra is vádolták a „nagy testvért”, hogy dollármilliárdos üzletek reményében elárulta szövetségesét. E dörgedelem azonban elsősorban a hazai közvéleménynek szólt. Kim Ir Szen mindenesetre megelőlegezte a rosszallást, s nem fogadta a szovjet külügyminisztert.

Szöul valóban várhatóan 3 milliárd dolláros (!) hitelt nyújt Moszkvának. Valószínűnek látszik, hogy Gorbacsov jövő tavasszal – tokiói útjával összehangolva – ellátogat Szöulba. Amennyiben erre a látogatásra sor kerül, a szovjet vezető feltétlen megáll Phenjanban is, hiszen Moszkva még mindig kínosan ügyel az egyensúlyra; ezzel is hozzájárulhat a két állam kapcsolatainak javításához, esetleg az újraegyesítéshez.

Érdekes „kísérőzenéje” volt a szovjet–dél-koreai párbeszédnek Kim Ir Szen szupertitkos kínai látogatása, amivel Phenjan elsősorban azt akarta elérni, hogy megállítsa országának politikai-diplomáciai leértékelődését. A határ menti megbeszélés tárgya nem ismeretes, annyi bizonyos, hogy a kínai vezetők már korábban is nagyobb rugalmasságot tanácsoltak szövetségesüknek.

Olvadás Tokió és Phenjan között is

Már Szöul és Moszkva kapcsolatfelvétele is része volt a dél-koreai vezetőség által erőteljesen szorgalmazott „keresztező elismerésnek”. A szöuli vezetőségnek ez a külpolitikai programja annyit jelent, hogy a koreai egység külső feltételeként a Szovjetunió és Kína Dél-Koreával, míg az Egyesült Államok és Japán a Koreai NDK-val létesítsen hivatalos, lehetőleg diplomáciai kapcsolatokat.

E „kereszttűz” újabb fejezeteként szeptember végén Phenjanban járt a japán kormány küldöttsége, amelynek sikerült elérnie, hogy az észak-koreai hatóságok szabadon engedjenek két japán tengerészt, akiket immár hét éve tartottak fogva Észak-Koreában kémkedés vádjával. Kim Ir Szen a japán küldöttséget fogadva szorgalmazta közvetlen légi járatok indítását Szöul és Peking között. A „hivatalos” jelzőt kapott tárgyalásokon szóba került a háborús kártérítés ügye is.

E reményteljes diplomáciai mozgásoknak része a két Korea miniszterelnökének második phenjani találkozója is. A megbeszélések ezúttal sem voltak eredményesebbek, mint egy hónappal korábban Szöulban. Egyetértés mutatkozott abban, hogy külön kell „kezelni” a politikai, a katonai és a „humanitárius” témákat. Eddig is köztudott volt, hogy Dél-Korea inkább a „polgári” ügyeket (pl. családegyesítés) helyezi előtérbe, míg Észak-Korea a katonai szembenállást csökkentő lépéseket sürget. Manapság Szöul több rugalmasságot mutat, s Phenjannak ugyancsak igyekeznie kell, ha részesülni akar az egyre biztatóbb s egyre konkrétabb eredményeket ígérő távol-keleti együttműködés áldásaiból.

Mint a hétvégi lapok hírül adták, Göncz Árpád épp a hét közepén indul hivatalos látogatásra a Távol-Keletre. A kiadott közlemény szerint útja során e „négyoldalú háromszög” két pontját: Japánt és a Koreai Köztársaságot érinti.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon