Skip to main content

„Békés” forradalom Afrikában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A hatalmon lévő, de egyre „halkabban” marxista MPLA és az (eddig) ellene harcoló UNITA mozgalma a hírek szerint a közeljövőben végleg beszünteti másfél évtizedes harcát. A napokban született előzetes megállapodás szervesen illeszkedik a „fekete kontinens” egészén végbemenő változásokba. A gyarmatbirodalmak bukása után függetlenné vált afrikai országok többsége kevés haszonnal vette át a szocialista építés szovjet és kelet-európai tapasztalatait, s a „kölcsönösen előnyös” kétoldalú kapcsolatok valójában igencsak ráfizetésesek, esetenként megalázóak voltak egyik vagy másik, esetleg mindkét fél számára.

Az angolaihoz hasonló tárgyalások folynak Mozambikban is. A „fajüldöző” pretoriai rendszer sem a régi már: De Klerk államfő korábban elképzelhetetlen reformok bevezetésébe fogott; belátható közelségbe került az ország visszatérése a nemzetek nagy családjába. (Kérdés, hogy a törzsi zavargásokból, amelyek tucatjával szedik áldozataikat, nem húznak-e majd hasznot az apartheidpártiak?) Etiópiában a volt szocialista tábor egyik afrikai kedvencének, Mengisztu Hailé Mariamnak a külső támogatás híján mindjobban kicsúszik a talaj a lába alól, a kormányerőket egyre jobban szorongatják a gerillák. Napjaink híre: a Szovjetunió felszámolja etiópiai támaszpontját (amelynek létét sokáig tagadta).

Dörzsölt fickók és moszkvai káderek

A délnyugat-afrikai ország 1975-ben „szabadult fel” a portugál fennhatóság alól, s a felszabadítási mozgalmak máris egymás torkának estek. A korábbi lappangó ellentétek a legendás Agostinho Neto vezette Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom – mai neve MPLA-Munkapárt, az egyedüli kormányzó párt – és a Nemzeti Mozgalom Angola Teljes Felszabadításáért (UNITA) között nyílt polgárháborúvá fajultak. A két fő erő mellett statisztaszerep jutott a harmadik mozgalomnak, az Angolai Nemzeti Felszabadítás; Frontnak (FNLA).

A közel félmillió áldozattal járó „testvérháborúnak” nemcsak a szembenállók látták kárát, megsínylette azt az ország gazdasága is. A Magyarországnál tizenkétszer nagyobb, mintegy tízmilliós Angola rendkívül gazdag ország, a gyémántért úgyszólván csak le kell hajolni. A harcokban a bányák berendezése tönkrement, csakúgy, mint az út- és vasúthálózat, amely a belföldi forgalom mellett biztosította a dúsgazdag Zaire és Zambia kijutását a tengerhez. Tetemesek a külföldi adósságok is, amelyeket e pillanatban a luandai kormány nem is képes fizetni, s eme kötelezettségeinek átütemezésével próbálkozik.

Az MPLA szovjet és kubai támogatással válhatott a hatalom egyedüli birtokosává. A luandai vezetés a két nagy testvér útmutatása alapján látott politikai és gazdasági életének megszervezéséhez – tudjuk, milyen eredménnyel. Érdekes: bár a kormánypárt egykori és mai vezetője is moszkvai káder, főleg a jelenlegi elnök, a 49 esztendős Eduardo Dos Santos politikájában mutatkoznak gyakorlatilag megoldások. Olajmérnöki diplomáját ideológiai alapképzettségével együtt Moszkvában szerezte. Úgy tartják róla, hogy nem igazán „nagy koponya” – de méltányolni szokták, hogy hajlik a kisebb kompromisszumokra. Több éve keresi a kapcsolatot a Nyugattal, s egy éve – nyilvánvalóan a külpolitikai körülmények változása és a korábbi barátok számának csökkenése miatt – belátta: az egypártrendszer ideje Angolában is lejárt.

A Dél-Afrika által fegyverrel támogatott és a Nyugat pénzét és szimpátiáját maga mögött tudó UNITA vezetője, az 57 esztendős Jonas Savimbi. Az államfővel szemben igazi „dörzsölt” fickó. Nem volt kezdettől tagja az 1966-ban alakult UNITA-nak, eleinte a másik gerillaszervezet, az FNLA „színeiben” harcolt a kormány ellen. Baloldalinak tartja magát, akárcsak szervezetét, de ez cseppet sem zavarta abban, hogy Pretoria segítségét kérje a nemzeti hős Agostinho Netóval szemben. Egy évet töltött Kínában, s a maoista „beütések” tükröződnek saját politikai arculatán csakúgy, mint az UNITA szervezeti felépítésében. Savimbi emellett hívő protestáns, s ezzel még eklektikusabbá válik a róla kialakuló kép.

Gyámkodók és reménykedők

A nyolcvanas évek közepére-végére nyilvánvalóvá vált, hogy a szembenállók egyike sem képes felülkerekedni a fegyverek segítségével. Ezért Dos Santos államfő és Savimbi először a szomszédos Zairéban ült tárgyalóasztalhoz. Tiszavirág-életű tűzszüneti megállapodást kötöttek, a fegyvernyugvás egy hónapig sem tartott.

A nagyhatalmak közötti viszony változása nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy az ellenfelek e kudarc ellenére is tovább keresték az újabb tárgyalások lehetőségét. Washington már a nyolcvanas évek középén belügynek nyilvánította az angolai polgárháborút, és felhagyott Savimbi gerilláinak támogatásával. Tárgyalóasztalhoz ült Angola és Dél-Afrika is. A pretoriai kormányzat, amely hadseregét is a kormányellenes erők védelmére küldte, 1989-ben visszakozót fújt, és ígéretet tett az UNITA támogatásának beszüntetésére. Cserében az angolai kormánynak a kubai katonákról kellett lemondania. A „győzelmes hadsereg” megkezdte a kivonulást, s minden jel szerint jövő hónap végéig az utolsó kubai is távozik.

Ilyen előzmények után kezdődött el a számunkra is ismerősen csengő portugáliai Estorilban a volt gyarmattartó gyámkodása mellett egy hónapon át tartott az érvek és ellenérvek kemény csatája. Az eredmény, az előzetes megállapodást is magában foglaló, mintegy ezeroldalas dokumentum. E megállapodás legfontosabb pontja az lenne, hogy a szemben álló erők május 15-ig beszüntetik a harcot. A szembenálló felek fogadkoznak, ám kísért a múlt: a tavalyi zairei egyezség kudarca.

Ha valami csoda folytán mégis lesz fegyvernyugvás, a következő diplomáciai lépés az lehet, hogy Eduardo Dos Santos és Jonas Savimbivel együtt május 30-án aláírhatná a végleges tűzszüneti megállapodást. Ezen az aktuson – legalábbis az UNITA vezetőjének elgondolása szerint – jelen lenne az ENSZ főtitkára, valamint a szovjet és az amerikai külügyminiszter is.

Savimbi bizonyos abban, hogy a jövő év második felében tartandó választásokat követően ő lesz majd Angola elnöke. Úgy tűnik, a lakosság politikai szimpátiája kétségtelenül az általa vezetett szervezet felé fordult. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az MPLA-nak is jelentős még a tábora. A kormányzó párt éppen a közelmúltban tartott kongresszusán hirdetett nagyszabású „átalakítási offenzívát”.

Így aztán mindenki várakozik: Dél-Afrika, amely üdvözölte az előzetes megállapodást; a „frontországok” – melyek közé Angola mellett további hat fekete-afrikai ország tartozik. És reménykedik Angola népe is.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon