Skip to main content

Algéria fegyverben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Katonák és harckocsik özönlöttek el a hét végén Algír utcáit. Algéria most vagy eltűri az Iszlám Üdvfront (FIS) térnyerését, vagy elviseli, hogy – ha átmeneti időre is – katonák gyakorolják a hatalmat. Az ország lakosságának jelentős része az iszlám fundamentalizmustól reméli az ország és saját sorsának jobbra fordulását: a választások decemberi első fordulójának eredménye is, hiszen a FIS mindössze 28 szavazatnyira, valóban egy hajszálra maradt el a parlamenti többségtől. Sokan azonban úgy vélik: a FIS hatalomra kerülésével Algéria évszázadokat repülhet vissza a történelemben, s ezért, ha nem is fenntartások nélkül, de támogatják a hadsereg beavatkozását.

A Magyarországnál mintegy 25-ször nagyobb, főként berberek és arabok lakta Algéria csaknem másfél évszázada került ténylegesen francia megszállás alá. Olaj-, földgáz- és foszfátkincse mellett egészen kitűnő stratégiai helyzete tette különösen értékessé a gyarmattartók számára. Kikötői – köztük Algír, Oran – nemcsak célállomások voltak, hanem óriási tranzitforgalmat is lebonyolítottak, de itt volt a hírhedt idegenlégió egyik kiképzőbázisa is.

Algéria függetlenségéért 1954-ben indította el a harcot a Nemzeti Felszabadítási Front, az FLN, s a felszabadító háború 1962-ben fejeződött be a nemzeti erők teljes sikerével. A független ország első vezetője, Ahmed Ben Bella, az FLN megalapítója volt. Viszonylag rövid ideig maradhatott a porondon, mert kormányának fiatal, agilis hadügyminisztere, Huari Bumedien ezredes 1965-ben vértelen puccsal megfosztotta őt hatalmától, s a Forradalmi Tanács elnökeként 13 éven át volt Algéria első számú vezetője.

Bumedien éveit egyfajta helyi szocialista kísérleteként emlegetik. Megerősödött az állam szerepe a gazdaságban, sorra államosították a francia érdekeltségű vállalatokat. Az FLN a „jól bevált” kelet-európai mintára egypárti kormányzást, igazi pártállami rendszert alakított ki.

Bumedien korai halála után került az ország élére a most 63 éves Sadli Bendzsedid.

A Sadli-korszak

Sadli – elődjéhez hasonlóan – a felszabadító háború „veteránja”, de politikai pályafutását sokkal több kompromisszumkészség jellemezte.

Hivatalosan 1984-ben lett Algéria államfője, s e tisztségében az ország lakossága három alkalommal is megerősítette. Országlását politikai sikerek és gazdasági kudarcok kísérték. A nyolcvanas években Algéria több exporttermékének ára visszaesett (pl. a kőolaj, a földgáz), a mezőgazdasági termékek, gyümölcsfélék iránt ugyancsak csökkent az érdeklődés, amit súlyosbított az ország korszerűtlen gazdasági szerkezete, s a következmény: a lakosság romló életszínvonala.

Ilyen gazdasági háttér mellett nem véletlen, hogy az 1986-os Nemzeti Chartában már felfedezhetők „iszlámosításra” utaló jelek, s a többpártrendszer bevezetése után egyre nagyobb teret nyertek iszlám mozgalmak, élükön az Iszlám üdvfronttal.

Az üdvfront élére állt a gazdasági nehézségek ellen tiltakozó megmozdulásoknak. Az első nagyszabású tömegmozgalommal 1988-ban Sadli Bendzsedid kemény kézzel leszámolt: a katonaság bevetése akkor több száz emberéletet követelt. Az eset két tanulsággal szolgált: az államfő, ha kell, nem riad vissza az erőszaktól sem, a FIS-sel pedig nem hajlandó együttműködni. Kormányzása első időszakában sikerrel tartotta féken a különböző szélsőségeket, s amikor erre már nem volt tovább képes, távozott. Hogy ez mennyire önként történt, az ma még nem állapítható meg egyértelműen.

Kiszabadult a szellem…

A kormányzó párt tekintélyvesztése és a Sadli által kezdeményezett reformok sikertelensége a FIS kezébe adta a lehetőséget. Az alkotmány úgy rendelkezik, hogy 45 napon belül új elnököt kell választani. A helyi viszonyok ismerői kevés reményt fűznek ehhez, hiszen a parlamenti választások második fordulójának sorsa is felettébb bizonytalan.

Az elnökválasztás a jelenlegi helyzetben a fundamentalisták, a FIS sikerét ígéri, hiszen ez a párt – alig hároméves legális múlttal a háta mögött – a választások első fordulóján elért imponáló sikerével bizonyította, hogy elvei tömegtámogatásra találtak. A nagyrészt iráni példán kimunkált elvek a politikai életben, az igazságszolgáltatásban, a gazdasági és kulturális élet minden területén az iszlám parancsát helyeznék előtérbe. Azt még nem tudni, ki képviseli majd a pártot, de minden bizonnyal Abaszi Adani, a FIS elnöke indul harcba a legmagasabb állami méltóságért.

A (most még) kormányzó FLN minden bizonnyal a jelenlegi kormányfőt jelöli. Ghozali az egyik „erős ember” az országban, sokak szerint az ő műve Sadli Bendzsedid eltávolítása. Az is bizonyosnak látszik, hogy az idős Benabilesz, aki az átmeneti időszakban ügyvezető elnök, nem tekinthető favoritnak.

A hadsereg – legalábbis annak felső vezetése – tehát ellenáll az iszlám hullámnak. Sokak szerint azonban az iszlám gondolat sokkal mélyebb hatással van a katonákra, mint amit a felszín mutat. S ha ez így van, Algéria történetében teljesen új fejezet kezdődhet…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon