Skip to main content

Csetnikkocsma

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nagy átok ez a sok török. Most például a jól bevált Röszke helyett Hercegszántónál kell átlépnem a határt. Legalább 100 kilométer kerülő. Itt, a Szeged–Baja országúton is jó nagy a forgalom, a tompai átkelőig folyamatos a kocsisor. Hercegszántón kicsit kekeckedik a magyar vámos, aztán átenged. A jugoszláv kolléga pillantást vet a csomagtartóra, teli van Magyar Naranccsal, nézegeti, ízlelgeti, a vámos kolléga megmutatja a rendőr kollégának: Vigyem vissza Magyarországra! Próbálok érvelni, alkudozom. Aztán visszaviszem. Mire megérkezem, már jól elkéstem, a barátom nem várt meg a bezdáni csárdában. Esik az eső, a Duna másik oldala Horvátország, a hangulat vigasztalan, csak a túloldali szocreál emlékmű csepegteti az otthonosság érzetét. A bezdán–batinai hídról két páncélozott harcjármű közeledik. Beülök a csárdába, hátha a barátom visszajön, kérem az étlapot, razsnyica, csevapcsica, pljeszkavica. Na, egy razsnyicát meg egy spriccert kérek, forintért lehet-e enni. Márka, dollár, mondja a pincér. Tíz márkáért jóllakom, majd továbbmegyek. Még látom, hogy a Jugoszláv Néphadsereg katonái sört rendelnek, nyomhatja az oldalukat a teljesen valószínűtlen méretű mordály. Az úton sok az eszéki rendszámú autó, vagy menekültek, vagy fegyverért jöttek. Bajmokon, Szabadka mellett megtalálom a barátom, elbeszélgetünk, nemsokára sötétedik, horvát területre már ne menjünk át. Jó, akkor nézzük meg a csetnikeket, az érem szerb oldalát is meg kell nézni, én magam is ezt a dumát fújom már hetek óta.

Prigrevica bácskai sváb falu volt ’45-ig, akkor a németeket kitelepítették, és Knin vidékéről hoztak szerbeket ide. Harcos népek, az őseik az osztrák–magyar határőrvidék granicsárjai voltak, mély vonzódás van bennük a fegyverek iránt. A férfiasságot két dolog helyénvaló megléte jelenti itt. Az egyik a fegyver. Igazi férfi kézifegyver nélkül elképzelhetetlen. Már Zomborban megállítanak a rendőrök, sötétedés táján más községből, Szabadkáról származó rendszámú kis Zastava ugyan mit keres itt. A prigrevicai haver nincs otthon, el kell menni a kocsmába, majd ott megvárjuk. A kocsma elképesztően lepusztult, hetvenes évek-design, koszos függönyök, piszkos abrosz, balkáni dallamok, Badel-vinjak, csapolt sör. A haver nincs itt, várunk. Egy óra után aztán megjön, alacsony férfi lófarokkal, mikor belép, egy bilinccsel játszadozik, rákattintja a pincér kezére. Derültség. Elteszi a bőrmellény zsebébe. Zdravo, mondja szabadkai barátomnak, aztán nekem, zdravo, mondjuk mi is. Leül hozzánk, a bal kezén négy pecsétgyűrű van, két arany és egy ezüst nyakláncot hord. Rögtön löki a sztorikat, öt perc is beletelik, hogy rájön, nem beszélek szerbül. Az egyszer szentigaz, hihetetlen okosan tudok hallgatni. Aztán fordítgatnak, Zomborban elfogtak két lengyelt, csencseltek vagy mi, de kiderült róluk, hogy a horvát rendőrségbe akartak jelentkezni, havi 1500 márkát fizetnek állítólag. Annak idején Koszovón az albán rendőröket bocsátották el, most sok közülük Horvátországban helyezkedett el a szakmában. A horvátországi szerb rendőrök viszont a Szerb Köztársaságban találták meg a megélhetést. Ez a mi lófarkas emberünk videobizniszmen, régebben esküvőkön és egyéb családi rendezvényeken forgatott, most dolgozik külföldi tévéknek is, legutóbb egy berlini székhelyű társaság küldte át a Dunán, Borovo Selóba, ami pont szemben van. Jól meg is verték, mert a helyiek, akik pedig már régen ismerik, azt mondták, biztos az usztasáknak kémkedik. Jön egy másik haver, heavy metál szörnyetegnek néz ki, a prigrevicai lakodalmasrock-banda gitárosa. Leül, már az első mondatban kifejti, hogy Szerbia minden világok legjobbika, Seselj Vojislav, a csetnikvajda a legokosabb ember, akit a föld valaha is a hátán hordott, és meg kell mutatni ezeknek a szemét horvátoknak, hogy hol lakik az Úristen. Megissza a török kávéját, elszív egy magyar Marlborót, távozik. Ez hülye, mondja a lófarkas videó-üzletember, a prigrevicai főcsetnik birkapásztor volt, háromig nem tud számolni, olyan hülye, mint ide Lacháza. Kérdezi, Pesten mennyi most a márka, olyan 45 körül, mondom. Kicsit húzza a száját, a felesége Dunaszerdahelyről való szlovák, sokszor járnak Pestre, szereti: „Budimpesta dobro!”

Visszafelé a kocsiban Jóska azt mondja, hogy ez a baj, az újságíróknak nem lehet rendesen dolgozni, ezt is megverték Borovo Selón, pedig ismerték. Aztán ott volt az eset a Süddeutsche Zeitung munkatársával, akit lelőttek, mint egy kutyát, így nem lehet tudósítani egy polgárháborúból. „Én rendes Libanont akarok! Ha az igazi harcok Kelet-Eszéken vannak, akkor Nyugat-Eszéken találjak fegyvereseket, akik fejenként 20 dollárért eljátsszak nekem az utcai harcot meg a feszült várakozást a vágóképekhez. Na de itt aztán magyarázhatsz, ezek a népek nem tudják, hogy mi az a publicity!”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon