Skip to main content

Kinek jó az izraeli kormányválság?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Arról kevésbé szívesen beszél, hogy miért nem teljes ez a győzelem, hogy miért dobott mentőövet a már fuldokló Szaddám Huszeinnek. Ha mégis, az mondanivalójának a veleje, hogy maguk az irakiak végezzenek a diktátorral. De amikor a kurdok északon, a síiták délen leszámolni próbáltak a zsarnokkal, Bush nem hallotta meg segélykérésüket, s az ENSZ demilitarizálási határozatait hanyagul átlépő Szaddámot ma már sokkal nehezebb volna belülről megdönteni. A háború első évfordulóján Szaddám technikai értelemben vesztett háborúról, de „az igazhitűek erkölcsi győzelméről” beszél, és gúnyosan megüzeni Bushnak: „a Szaddám Huszein elleni puccs csak akkor sikerülhetne, ha Szaddám Huszein állna a puccsisták élére”.

Sokfelvonásos játék

Ugyanígy kétes értékű hivatkozás, hogy a háború lehetővé tette izraeliek és arabok egy asztalhoz ültetését. Színigaz: odaültek. Két tárgyalási fordulót tartottak (Madridban és Washingtonban), és valószínűleg ezután is találkozni fognak. De a tárgyalásokból eddig nem jött ki semmi, és a jelek szerint a következő hónapokban még kevésbé lehet valóságos haladásra számítani.

Mielőtt a sokfelvonásos játék megkezdődött volna, két esemény történt, amit szem előtt kell tartani. Az egyik: Szaddámnak nem sikerült kiprovokálnia, hogy Izrael bekapcsolódjék a háborúba, és megtörjön az Irak elleni egységfront. A másik: az Egyesült Államok 10 milliárd dolláros hitelgaranciát ígért Izraelnek a szovjet zsidók befogadása miatt jelentkező költségek megkönnyítésére avval a feltétellel, hogy az új bevándorlókat nem a palesztinok lakta megszállt területeken telepítik le. Ebből kettős csalódás lett. Az izraeliek nem kaptak jutalmat jó magaviseletükért, épp az ellenkezője történt. A térségben ingázó Baker tüntető hidegséggel kezelte őket. Az amerikaiak háborogtak, mert a kikötéstől függetlenül folytatódott a megszállt területek benépesítése, s egyre tovább halogatják a garancia megadását. Izrael pedig már hallgatólagosan tudomásul vette, hogy erre a kedvezményre nem szabad számítania.

Szünetelnek az érdemi tárgyalások

Az ügy legújabb fejleménye, hogy Szíria és Libanon bejelentette, hogy nem vesz részt a további tárgyalásokon. Szíria azt kívánja, hogy a további alkudozás előtt Izrael adja vissza a Golan-fennsíkot, Libanon azt akarja, hogy ürítse ki a déli határvidékéből lehasított biztonsági sávot. Lényegesebb azonban, hogy a Samír-kormány két, jobboldali minisztere lemondott, és így a parlamentben kisebbségbe kerülve távozni kényszerül. Hogy e „kényszerhelyzet” előidézésében mennyire van benne maga a kormányfő, az kérdés. Most ugyanis a következő lesz: Samír a valószínűleg júniusban tartandó új választásokig ügyvezető kormány élén áll majd, s ilyenformán okkal hivatkozhat arra, hogy nincs felhatalmazása érdemi döntésre. A valódi problémákat tehát nyár elejéig hidegre tették. Az új választástól kevés félnivalója van Samírnak, pártja, a Likud biztosan többséget kap. Munkapárti ellenfelei tovább fognak gyengülni. Egyes megfigyelők ugyan azt tartják, a szélsőségesek előmozdították a palesztinokkal való megegyezést, amikor kiváltak az izraeli kormányból, mert ily módon javulnak a nagykoalíció, a vezető jobboldali párt és a vezető balközéppárt együttműködésének – s a megszállt területeknek adandó autonómiának – az esélyei. De ez kérdéses. Az érdemi tárgyalások szünetelése viszont szinte bizonyos.

A két szélsőjobboldali miniszter azért vált ki, mert a kormányfő és távollétében az izraeli delegáció nem állt fel az asztaltól, amikor elhangzott a szó: autonómia. Bár az izraeli vezető hallgatólagosan elfogadta ugyan a palesztin önkormányzat gondolatát, de közben folytatta a megszállt területek betelepítését. Sőt rákapcsolt: az 1992-es költségvetésben az új házak és otthonok építésére előirányzott összegek kétharmadát a megszállt övezetekben fogják felhasználni.

Nacionalisták és fundamentalisták

A második tárgyalási forduló sem vall különösebb igyekezetre. Közvetlenül a washingtoni tárgyalások kezdete előtt az izraeli hatóságok kiutasítottak 12 palesztint, az Intifada állítólagos vezetőit. Lehet, hogy az intézkedés jogos volt, de az nem lehetett kétséges, hogy mérgezni fogja a légkört a tárgyalások előtt. Így is lett. A két hétre tervezett tárgyalás csupán néhány napig tartott, mert a palesztinok távol maradtak, és csak amikor az ENSZ törvénytelennek minősítette a kiutasítás gyakorlatát (és az Egyesült Államok elítélte Izrael eljárását), akkor utaztak az amerikai fővárosba. Evvel elment az első hét, az izraeliek pedig nem mentek bele a konferencia prolongálásába. Ilyenformán nem is végeztek semmit, csupán a légkör lett rosszabb. Hogy mennyivel, az látható abból, hogy Baker időt szakított rá, hogy az összes küldöttségvezetővel külön találkozzék, mielőtt hazautaznak. Szíria és Libanon mégis lemondta a további megbeszéléseket, bár nem teljesen világos, hogy már a január végi moszkvai konferenciát – amelyen regionális kérdésekről, például a víztartalékok elosztásáról lesz szó –, avagy csupán a február elejére tervezett újabb rendezési fordulót. E harmadik forduló kilátásai meglehetősen homályosak. Eddig még a helyét sem sikerült kijelölni.

A megállapodás esélyeit aligha erősíti az időhúzás. A rendezési terv kiindulópontja az volt, hogy megszűnvén a hidegháború, nincs jelentős külső erő, amelynek érdeke volna a feszültség fenntartása. Pedig a fegyverkezési hajsza most még élénkebben folytatódik: a szovjet utódállamok készpénzért árulják a területükön maradt fegyvereket. Van még egy nyugtalanító tényező. Algéria esete mutatja, hogy a szocialista beütésekkel tarkított arab nacionalizmus – ami végső soron mégis az ipari világ eszményeinek valamiféle eltorzított és félreértett követését jelentette – háttérbe szorul a síita és szunnita fundamentalizmus mögött, ami a nyugati világtól való elfordulást hirdeti, s vissza akar térni a középkorba.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon