Skip to main content

Dráma Mazóviában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A mazóviai „lengyel németek” drámája 1944-ben kezdődött. Ekkor a Vörös Hadsereg katonái minden gyűlöletüket és bosszújukat az első németlakta terület lakóin, rajtuk töltötték ki. A hivatalos lengyel közigazgatás olyan őslakosként kezelte a mazóviai németeket, akik nemzetileg megbízhatatlanok és politikailag gyanúsak. Így alakult ki az a tragikus helyzet, hogy míg a háború előtt, a német fennhatóság alatt, mint „lengyel disznókat” érte őket megaláztatás, addig a háború után a „német disznók” megjelölés volt ürügy az üldöztetésre. Mivel e lakosság „németgyanús” volt, gyűlölet vette körül, csak másodrangú állampolgárok lehettek. A hivatalos közigazgatás mindenkit mindenáron polonizált (lengyelesített). A cél az volt, hogy ne maradjon se német, se ukrán, se zsidó nemzetiség, csak lengyel.

A mazóviaiaktól megkövetelték, hogy írjanak alá egy, a „lengyel demokratikus állam” iránti hűségnyilatkozatot. Ezzel az akcióval a lakosságot élesen saját és „idegen” elemekre osztották. Aki ellenállt, azt kitelepítették. Így a maradni kívánókba még mélyebben ivódott a félelem. A sztálini időszak repolonizációja nyílt terrorral, „a kulákság elleni harc” jelszavával tarkítva ment végbe. E politikához hozzátartozott a helyi őslakos értelmiség likvidálása is, ráadásul a helyi lakosok elöl elzárták az állami közigazgatás és a gazdaság vezető pozícióit. Ezzel elkezdődött a régió gazdasági tönkretétele.

A terület lakosságában, ellenállásképpen is, erősödött a német azonosságtudat, s mind többen gondoltak a kivándorlásra. Így folytatódott és – ugyanolyan szakaszokban, mint Borkowicz cikke szerint a sziléziai németek esetében – elég gyorsan végbe is ment a mazóviai exodus, azzal a különbséggel, hogy itt a német elköltözés teljes volt.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon