Skip to main content

E. S. P, avagy volt egyszer egy Sound of Bosambo

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Zene


Új jazz-rock együttes alakult Budapesten. Alapítója Gőz László, a kitűnő harsonás, aki zeneakadémiai diplomával a háta mögött többek között a 180-as Csoporttal zenélt. A rockszakma jó sessionzenészként tartja számon, az LGT-vel is turnézott. Igazi területe mégis inkább a jazz: most az időközben főiskolai rangra emelt Jazzkonzervatóriumban szolfézstanár, a 90-es évek elején pedig a zongorista Farkas Mihály kompozícióit, és hangszereléseit interpretáló Brass Age vezetője volt. Úgy tűnik a zongorista-zeneszerző-hangszerelőket azóta is kitüntető figyelemben részesíti: együttesébe elsőként az egyik legtehetségesebb fiatalt, a 25 éves Erdélyi Pétert hívta. Az E. S. P. (nem értem a névválasztást, hisz Miles Davis azonos című, 1965-ben megjelent lemezén „mainstream” zenét játszik) létrejöttével Erdélyi előző formációja, a Sound of Bosambo megszűnt. Az új együttesbe Erdélyi magával hozta a gitáros Tóth Istvánt, valamint az egyik legígéretesebb basszusgitáros fiatalt, Studniczky Lászlót. Az ő ajánlása alapján került ide a 23 éves dobos, Gyenge Lajos is. Gőz a szintén megszűnt Brass Age-ből igazolta át a szaxofonos-énekes Winand Gábort s ő kérte fel a csatlakozásra a Trió Stendhal megszűntével szabaddá vált első számú hazai percussionöst, Horváth Kornélt. Repertoárjukon egyelőre Erdélyi szerzeményei (az egyikben Davis Jean-Pierre-jét véltem felfedezni), no meg az énekes egy kompozíciója szerepel.

Április eleje óta minden szerdán 22 órakor a Made Innben (VI., Andrássy út 112. – bejárat a Munkácsy utca felől) koncerteznek. De május 1-jén az E. S. P. ott volt a vígszínházi sátorban is, a Tornacipős Jazz-fesztiválon. Mire e sorok megjelennek, túl lesznek eddigi legnagyobb megmérettetésükön: május 18-án, a Petőfi Csarnokban ők lesznek a Brecker Brothers előzenekara. Olvasóink figyelmébe ajánljuk két jelentősebb fellépésüket: június 3. – World Music fesztivál; június 25. – Budapesti búcsú. A nyári szünet után október 8-án a Vígszínház felújított épületében adnak koncertet.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon