Skip to main content

Budapesti Búcsú

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Zene


Immár 3 éve, 1991. június 25-én ünnepelte először a főváros az oroszok kivonulását. Azóta vendégeink voltak olyan rocktörténeti nagyságok, mint Frank Zappa és Alvin Lee, s az idén is inkább a rockkedvelők örvendezhetnek, hisz jön a londoni Status Quo és a szintén veterán amerikai csapat, a Canned Heat is!

A kulturális kavalkád háromnaposra bővül több helyszínnel.

Péntekszombatvasárnap a Vigadó téren délelőtt 10-kor kezdődő térzenék kedvezményezettje a mindhárom napon szereplő Kádek Henriett jazzénekesnő, akit egyszer a Vizibusz együttes, kétszer pedig a Marshall Quartet kísér. Ezzel párhuzamosan a Vörösmarty téren is lesz 10 órai kezdettel térzene, ahol két-két alkalommal jut lehetőséghez a Rendőri Ezred Fúvószenekara és az idei salgótarjáni Dixieland Fesztivál győztese, a Hot Jazz Band.

A legzsúfoltabb nap szombat, azaz június 25.: a Tabánban 12 órától alternatív rock seregszemle lesz, ahol befutófélben lévő együttesek (pl: Prosectura, Vidám Park) mellett a műfaj olyan hazai „veteránjai” zenélnek, mint a PUF, a Sziámi, a Kispál és a Borz.

14 órakor a Halászbástya tövében a Szt. István szobornál veszi kezdetét a „Várjazz”. Itt nekem a kakukktojások közé tartozik az ún. „art rock” kategóriába tartozó After Crying és Halper László bluescsapata. Utánuk kb. 16 órától négy jazzegyüttes is fellép. A „cross over” stílusú Babos Band a két fiatal, tehetséges énekesnővel Tisza Beátával és Faith Ildikóval, a „straight ahead” zenét játszó Oláh Kálmán Sextet, valamint a programot záró két jazz-rock formáció, a László Attila Band és az E. S. P.

16 óra táján a Mikszáth Kálmán téren indul útjára a Korai Öröm (ez az ottani world music-est nyitózenekara!). A műfaj nemzetközi térhódítását bizonyítandó fellép a Tuva Ensemble (Dél-Szibéria), a Tao Ravao (Madagaszkár)-Vincent Bucher (Franciaország) duó, valamint Ali Hasszán (Egyiptom) együttese is. Mindezek ellenére szerintem az est legnagyobb sikerét a hazai Tin-Tin Quartet és az olasz Federico Sanesi hangversenye aratja majd. Ezt azért merem ilyen bátran állítani, mert június 12-én már hallottam őket a Merlin Színházban. A Tin-Tin vezetője, Szőke Szabolcs fadulkán (bolgár népi vonós hangszer) és kalimbán (afrikai pengetős) játszik, Juhász Gábor gitározik, Monori András fő instrumentuma a kaval (bolgár furulya), de ne feledkezzünk el a ritmusszekcióról sem  a 16 (!) éves percussionös Borlai Gergőről és Sanesiről  tábla (hindu ütőhangszer). Zenéjükben a természetes európai (délszláv) hatások mellett megjelenik Afrika, Ázsia és Amerika (jazzes improvizációk) hangja is.

Aki szombat este vad rock and rollt szeretne táncolni, az látogasson ki a Felvonulási térre, ahol az utcabál keretében kb. 21 órától a Status Quo húzza a talpalávalót.

A zárónap programjából a 14 órakor kezdődő tabáni Blues-Rock Jamboree emelkedik ki. Itt a fiatal tehetségek közül kiemelésre érdemes a Sonja és a Sápadtarcúak együttes, de a már bejáratott nevek közül is fellép szinte az egész hazai élvonal  a Deák Bill Blues Band, a Palermo Boogie Gang, a RABB és a Takáts Tamás Dirty Blues Band. Az est sztárvendége az 1966-os Los Angelesben alakult Canned Heat, melynek alapító tagjai közül előbb a gitáros Al „Bling Owl” Wilson, majd az énekes Bob „Bear” Hite kábítószerezte halálra magát. Jelenleg az 1968 óta zenekari tag, a dobos Adolpho „Fito” de la Parra a vezetőjük.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon