Skip to main content

Egy kő jelentése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Emlékezés Évára


Amit síremlék formájában Bíró János alkotott, az kavics. Jéghideg, kemény kövecs. Mint valami márványba dermedt szemgolyó.

Tiszta felszín. Sima felület. Csupa legömbölyítettség, rajta vágás. Ennyi benne a nőies.

Kavicsot jó tapogatni. Felülete bársonyosan sima, akár a hamvas bőr. Alakja kerekded, formás, jól elfér, belesimul a fogdosó marokba. Mindez azonban csak egy ideig jó. Aztán mást kell csinálni, hogy később újra jó legyen.

Mondhatnánk: gyönyörű. Fényes, cirógatni, szopogatni, nyelvvel érzékelni, végignyalni, forgatni való gusztusos kavics lehetne a szájban, ha nem lenne ilyen hatalmas méretű, mozdíthatatlan és megközelíthetetlen.

A kavicsok titokzatosak: mélyük történeteket rejt, melyekről igazából soha sem tudhatunk meg semmit. Minden kavics eredetileg része volt valami egészen másnak. Hegység kőzete, melyben egymásra rakódtak a lét rétegei. Minden egyes réteg egy ideig a felszínt alkotta, rajta események zajlottak. Miután lecsengtek a ki tudja milyen történések, újabb réteg került a meglévőre, és ezen újra történhetett valami, amit a következő réteg megint letakart. Minden úgy festett, hogy az egymást hierarchikusan lefedő történések, s velük a rétegek láncolata az örökkévalóságig tart – azaz rend van a világban. Aztán hirtelen történt valami, ami egyáltalán nem illeszkedett az addig egymást logikusan követő történések sorozatába. Az anyagdarab, s vele a rétegek véletlen szelete kiszakadt a helyéből. Ettől fogva másik logika érvényesült, amely az előző történések fényében teljesen értelmetlen volt. A káosz vette át a szisztematikusan egymásra épülő történések helyét. A zűrzavaros kavargás, az elemek, vegyületek, erjedések, savak, folyadékok, patakok, folyók, folyamok, tengerek erőinek rendezetlen hatása lassan felismerhető következményekkel járt: a kiszakadt kőzetdarab csupa fájdalmat okozó, éles sarkokra végződő érdes felületei egyre tisztább, lekerekítettebb, egyszerűbb formává alakultak. Kaviccsá. Benne helyenként még felismerhetők, vagy legalábbis sejthetők az egykori történések rétegvonalai. Egy ideig még lesznek, akik tudják, vagy legalábbis sejtik, milyen eseményeket jelölhetnek az egykor a felszínt alkotó rétegvonalak: milyen örömöt, boldogságot, reményt, sikolyt, rettegést, kábulatot, és teljesen észrevétlenül jövő halált.

De legyen világos: ez a tudás már nem valami sokáig tart. Idővel pedig az a tudás is elenyészik, hogy egyáltalán kinek is készült ez a mesterséges kavics. Ehhez se kell sok, elég lesz néhány évtized. Végül – ehhez már több időre lesz szükség – annak tudása is elenyészik, hogy egyáltalán miért készült egy ilyen mesterséges kavics. A sírkő fogalma enyészik ugyanis el. Az is lehet, hogy szétverik darabokra, vagy betemeti a föld. Ebben azonban nincsen semmi különös. Mindaz, ami ezzel a – jelenleg éppen sírt jelölő – kővel majd történik, csupán folytatása lesz annak a leépülésnek, mely a kavicsok kialakulásához vezetett. A lépülés eredményeként pedig egyre kiolvashatatlanabbul magukba rejtik saját történetüket.

Akármennyire képtelenség, akármennyire ellentmondás: ebben az összes többi kavics helyett itt álló mesterséges kavicsban, akárcsak minden más kavicsban a világon, a leépülés, a pusztulás szörnyű szépsége nyilvánul meg elviselhető formában. Ez akkor érthető meg igazán, ha látványa elviselhetetlen.

Farkasrét, 1999. október 3.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon