Skip to main content

Európa sereghajtója?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Pedig valódi fordulatot ígért mind a 11 párt, csoport és alcsoport, ám a választás előestéjén Ramiz Alia egy váratlan taktikai lépéssel keresztülhúzta összes ellenfele számítását. A kommunista pártot több „demokratikus” szervezetté alakította (Dolgozók Demokratikus Frontja, Veteránszövetség, Szocialista Nőszövetség, Szocialista Ifjúsági Szövetség), amelyek a választási listán külön-külön léptek fel, ám a választás után egyik pillanatról a másikra újból egyesültek, azzá, amik mindig is voltak: „Kommunista blokká”. Így nyertek el az első fordulóban a 250 helyből 162-t, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Demokrata Pártnak 65 hely jutott, míg a többiek egyetlenegyet sem szereztek meg. Csak a görög kisebbség pártja, az Omonia tudott három helyet kiharcolni. A második fordulóban Aliáék minden különösebb nehézség nélkül megszerezték a maradék helyek jó részét is, így abszolút többségben lesznek, ugyanúgy, mint eddig.

Hogy is történhetett mindez? Hibásak voltak a becsléseink – ismeri el Genc Pollo, a Demokrata Párt szóvivője –, nem tudtuk radikálisan cáfolni azokat, akik december óta híresztelték, hogy nem szabad megbízni a jelenlegi ellenzéki vezetőkben, a nómenklatúra képviselői azok is mind. Ráadásul még ez az erősen kompromittált ellenzéki gondolat sem juthatott el a városi központoktól elzárt „hátországba”, a hegyvidékekre, ahol pedig az albán lakosság 65%-a él. Itt igazából csak a helyi kolhozelnök szavának van súlya, aki minden további nélkül letartóztatással válaszolhat a kritikára. A Jogvédő Fórum sajtóközleménye szerint jelenleg több száz politikai foglyot tartanak börtönben Ramiz Alia bírálatáért vagy egy Sztálin-szobor leköpdöséséért.

A választás vasárnapjára azonban nemcsak az efféle jogtiprás vet árnyékot, hanem az is, hogy voltaképp egyetlen párt sem jelentkezett igazán határozott programmal, a katasztrofális gazdasági helyzet orvoslására pedig végképp nem volt radikális javaslatuk. A Demokrata Párt ugyan fölvetette a termelőszövetkezetek teljes privatizálását, ám mindez hiába, ha a kommunista párt az állami tulajdon megtartására voksolt.

Ramiz Aliának más ügyekben is sikerült kifogni az ellenzék vitorlájából a szelet: egymás után nyitotta meg újból a templomokat, a raktárakból, tornatermekből újra mecsetek, zsinagógák lettek.

Enver Hodzsa ledöntött szobrait ugyan nem állították vissza, csupán szülővárosában, Gjirokastrában, „vívmányainak” bírálatát azonban újra kíméletlenül elfojtják. A rezsim megdöntését az utolsó pillanatban megakadályozták, s jórészt az ellenzék hallgatólagos beleegyezésével. Aki csak teheti, elhatárolja magát a „huligánoktól”, „anarchista diákoktól”, még az ellenzék sem vette a fáradságot, hogy szót emeljen a „rendzavaró” elemek ellen indított hajtóvadászat ügyében.

A választási harcok elülte után még egy másik, hallatlanul robbanásveszélyes „csomagtól” is kell tartani. A választási kampányban minden szorítóba álló párt megpróbálta meglovagolni az újjáéledő nemzeti érzést, különösen a koszovói albánokban ébresztettek hiú reményeket. A Demokrata Párt már legelső programdokumentumában határrevíziót hirdet meg, a kommunista külügyminiszter, Muhamet Kapllani pedig ezt írja a Zeri i popullit című lapban, a Központi Bizottság orgánumában: „Koszovó kérdése nyilvánvaló történelmi igazságtalanság következménye. Európa már konkrét példát adott arra, hogyan lehet két félbevágott nemzetet újraegyesíteni: mért ne lenne ez lehetséges az albán nemzet esetében is?” A szerb válasz persze nem késett soká: „Koszovó mindig szerb marad – megvédjük, akár fegyverrel is” – jelentette ki egyebek közt Slobodan Milosevics is. A nyilatkozatháború egyre jobban elmérgesedik, ám ez a választásra készülő tiranai városatyákat a legkevésbé sem zavarta abban, hogy a főváros címere fölé rikító plakátot biggyesszenek: „Európára várunk, és Európa vár ránk.”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon