Skip to main content

Macedón merénylők

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Amikor a „szocialista néphadsereg” a függetlenség kinyilatkoztatása után véres támadást intézett Szlovénia ellen, a macedónok azonnal felajánlották „testvéri segítségüket”: „A belgrádi agresszort minden eszközzel térdre kell kényszeríteni” – hangzott a Skopjéban székelő macedón parlament egyik nyilatkozata. És hogy szavaiknak nyomatékot adjanak, azon nyomban önkénteseket toborzó felhívásokat adtak közre – a Macedón Forradalmi Szövetség (IMRO), a legnagyobb parlamenti párt aláírásával. Ez a párt egy éve még csak illegálisan működhetett, s a politikai merényletektől sem riadt vissza. 1893-ban létrehozott „elődpártja” a Balkán számos török helytartója ellen követett el bombamerényleteket, tiltakozásul a nemzeti elnyomás ellen, a legjelentősebb akcióra pedig 1912-ben került sor Marseillesben – a szerb trónörökös ellen.

És most ez a harcias Macedónia azt követeli Belgrádtól, hogy Szlovéniával együtt neki is adja meg az önrendelkezés jogát, ellenkező esetben fegyverrel harcolják ki a nemzeti felszabadulást.

Ez nem lebecsülendő veszély. Eddig csak a militáns IMRO-körök beszéltek ilyen hangon, s a skopjei parlament többi pártja igyekezett távol tartani magát tőlük. Most azonban fordulat állt be: a hét végén kiadott nyilatkozat szerint az összes macedón parlamenti párt egyetértett azzal, hogy „követni kell Szlovénia példáját, és el kell vetni a jugoszláv állam gondolatát”. Első lépésként dezertálásra szólították fel a szövetségi hadseregben szolgáló macedónokat, kijelentették: nem hajlandók „a Macedónia érdekeivel szemben álló szövetségi törvényeket betartani”, megkezdik saját alkotmányuk kidolgozását stb.

Ezek a hírek több helyen nyugtalanságot keltettek. Bulgáriában például sokan úgy vélekednek, hogy macedón nép egyáltalán nem is létezik, ez csupán az államalapító Tito rögeszméje, a macedónok ugyanis nem mások, mint keletbolgár származású emberek. Egyes szerb nacionalisták viszont délszerb eredetűeknek tekintik őket. Maguk a macedónok mindezzel szemben úgy vélik, hogy éppenséggel Bulgária volt az, amelyik háromszázezer honfitársukat asszimilálódásra kényszerítette, két és fél százezer macedónt pedig Észak-Görögországban fosztottak meg minden kisebbségi jogától.

Tény, hogy a nevezett szomszédos államokban élő macedónok (akárcsak az albánok, görögök és különféle szláv nemzetiségek) az identitásvesztés határára sodródtak a titói, illetve dimitrovi nemzetállameszme következtében, s most, a szlovéniai események után ez a puskaporos hordó bármikor robbanhat. Belgrád és Szófia eddig Athén egyetértésével fékezte a macedónok nemzeti érzéseit, ám ezt a status quót a jelek szerint mar nem sokáig tudják megőrizni. A bolgár fővárosban már hallatott magáról a bolgár IMRO: azt követelte a szófiai vezetéstől, hogy nyújtson jelentős segítséget Szlovéniának szabadságharcában…

Közben Albánia is fokozott készültségi állapotot rendelt el a hadseregben, bár még nem sietett a Macedóniában és Koszovóban élő „fenyegetett testvérei” segítségére. Eddig még nem. Hallhatók olyan hangok is, hogy kétszázezer macedóniai albánt át kellene telepíteni Albániába, sőt felmerült a macedóniai parlamentben a szerb kisebbség kitelepítésének gondolata is. A leendő szerb–macedón határ mentén pedig ilyen transzparenseket helyeznének el:

„Szerbek vigyázat, vége Jugoszláviának, nincs itt helye Nagy-Szerbiának.”

(Skopje)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon