Skip to main content

Antonescu redivivus!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Bukarestben gyakoriak az „egyhangú állásfoglalások”. A legfelsőbb vezetés már az elmúlt évtizedekben is csak egyhangúan foglalt állást, e tiszteletre méltó hagyományról pedig, úgy látszik, Romániában ma sem óhajtanak lemondani. Azazhogy vannak bizonyos nyugtalanító jelek. A magyarok például az elmúlt héten nem voltak hajlandók részt venni a Ion Antonescu marsallt a haza hőseinek sorába visszaemelő parlamenti megemlékezésen. Ülve maradt az RMDSZ valamennyi parlamenti – és szenátusbeli – képviselője, amikor a „homogén román nemzet” kialakításában – egy bizonyos Nicolae Ceausescu mellett – szintén elévülhetetlen érdemeket szerzett Antonescu emléke előtt tisztelettudóan meghajtotta fejét a nemzet.

Antonescu (1882–1946) a román fasizmus élcsapata, a Vasgárda bevonásával, valamint Hitler áldásával alakított kormányt 1940-ben. Ezt követően Romániában gyors ütemben vetették meg egy egyértelműen fasiszta állam alapjait, beleértve a koncentrációs és a megsemmisítő táborokat is. Az új vezetés kormányzati hatékonyságának bizonyítékaként említhető, hogy alig másfél esztendő alatt – külső, tehát német segítség nélkül – az ország zsidóságának többségét Transnisztriába, egy Ukrajnától elhódított, a Dnyeszter és a Bug közé eső területre deportálták, majd ott kiirtották őket. Moses Rosen, Románia főrabbija 1991. június 22-én, a BBC-nek adott interjújában kijelentette: „Egyesek Romániában rehabilitálni akarják azt az Antonescu marsallt, aki 400 000 romániai zsidó haláláért felelős.” Nos, azóta megállapítást nyert, hogy a főrabbi tévedett. Nemcsak „egyesek” akarják rehabilitálni, hanem a parlament valamennyi román képviselője.

És nemcsak ők. Bár Ion Iliescu, a jelenlegi elnök, azzal igyekezett megnyugtatni a kedélyeket – látván a nemzetközi felháborodást –, hogy „ő személyesen nem ért egyet Antonescu rehabilitálásával”, az elpusztított zsidókról neki sem volt mondanivalója. Iliescu mindössze azért találta kellemetlennek az Antonescu körüli felhajtást, mert – hogy pontosan idézzük szavait –: „Ha Antonescu maradt volna hatalmon, akkor Erdély ma nem tartoznék Romániához.”

Ilyen előzmények nyomán nem csoda, ha Romániában nemcsak a háborús bűnösként 1946-ban kivégzett Antonescu kultusza van kibontakozóban (egyre-másra tűnik fel az Antonescu utcanév, és a történelmi pártok már hónapok óta gyűjtést rendeznek Antonescu-szobrok felállítására), de a klasszikus román fasizmus valamennyi remekét is ismét bőséggel ontják a nyomdák, miközben a gyér demokratikus ellenzék kiadványainak nem jut papír. Néha azonban az ellenzék sem megy a szomszédba, hogy az „idegenektől megtisztított Nagy-Románia” oltárára letehesse a maga szerény antiszemita és magyarellenes áldozatait.
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon