Skip to main content

Felhívás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
a „Polányi Mihály Szabadelvű Filozófiai Társaság” megalakulásában való közreműködésre


Az elmúlt negyven évben a magyar filozófiai kultúra természetellenesen egyoldalú volt. Miközben állandóan reflektorfényben állt a baloldali hagyomány, amelyet sokan szinte azonosítottak a filozófiai tradícióval, másfelől azt a liberális eszmerendszert, amely a mai nyugati, elsősorban angolszász gondolkodást meghatározza, s amelynek jelentős képviselői a közép-európai országokból származnak, jórészt megjelenni sem engedték. Elismerve a másik filozófiai tradíció értékét, ideje lenne helyreállítani az egyensúlyt.

A Polányi Mihály Szabadelvű Filozófiai Társaság ennek a liberális hagyománynak a feldolgozása és ápolása érdekében kíván megalakulni.

A Polányi testvérek, különösen a nálunk szinte teljesen ismeretlen Mihály, gondolkodói hagyatékának ápolásával elsősorban jelentőségének megfelelő helyet szeretnénk biztosítani a századelő, a második reformnemzedék polgári radikális szellemiségének, s az olyan szellemi műhelyek, mint a Galilei-kör, a Vasárnapi-kör vagy a Szabadgondolat, a Huszadik Század utódját megteremteni. Másfelől pedig, azt a nemzeti határokat túllépő, s a jellegzetes közép-európai gondolkodói hagyományt megtestesítő, Polányi Mihály, illetve Karl R. Popper, F. A. von Hayek, A. Koestler vagy L. Wittgenstein, K. Mannheim, Lakatos Imre nevével fémjelezhető tradíciót felélesztem, amely véleményünk szerint a mai magyar közgondolkodás legfájóbb hiányossága.

A Társaság első munkája egy Polányi Mihály-emlékkönyv összeállítása lenne, születésének közelgő centenáriuma alkalmából. Az emlékkönyvet egyrészt német és angol, másrészt magyar nyelven szeretnénk közreadni. Ehhez a tervezett kiadványhoz várunk minél több, a témába illő írást. Terveink között szerepel természetesen egyéb könyvek szerkesztése, kiadása, előadások, konferenciák szervezése, pályázatok hirdetése stb. is. Ha lehetséges, egyfajta gondolkodói iskolát szeretnénk teremteni. Tervünket a filozófia iránt elkötelezett, s az itt körvonalazott szellemiséget saját hagyományaként elfogadó, illetve az iránt érdeklődést mutató közönség együttműködésével szeretnénk megvalósítani. Felhívásunkkal számukra szeretnénk lehetőséget biztosítani a munkánkba való bekapcsolódásra.

A szervezők: 

Fehér Márta
Gábor Éva
Újlaki Gabriella
Zrínyifalvi Gábor

Levélcím: Műszaki Egyetem Filozófiai Tanszék
Budapest, 1111 Műegyetem rakpart 3–5. K. épület 159.

Telefon: 166-5981 Fehér Márta
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon