Skip to main content

Herder és a kenyeres pajtások

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Vasárnap kampánynyitó gyűlésre hívta Budapest népét az MDF. A vidékről buszokkal érkezettek segítségével csurig telt az Olimpiai Csarnok.

A 3 és fél órás rendezvényt 2-2,5 órás kultúrprogram nyitotta meg. Volt benne dixieland, gregorián, népdal, vers, próza. Az egyre forrósodó teremben (a légkondicionálás nem működött) a mind több tikkadozót és kishitűt a szabályos ütemben feldübörgő taps rázta föl. Az országos lista csökkenő számsorrendje alapján összeállított táncrend szerint bependerült MDF-politikusok jó nagyokat viktóriázva, szélesvásznú mosolyokkal nyugtázták és gerjesztették a lelkes ovációt. A hazai pálya előnye.

A végig mértékletes úri közönség még Bánffy Györgybe is belefojtotta Tamási Áront Boross Péter antréjakor. Semmi gond, a jeles aktor tudta, ma nem ő a főszereplő, a politikusaira kíváncsi a publikum.

Az epedve várt politikai beszédek előtt még meg kellett hallgatni a Szózatot. No nem a hagyományos formában, Egressy Béni zenéjével, hanem Kállai Ferenc szavalatában CD-ről; mind a 14 versszakot. Az újítás egy kis zavart keltett, vajon a verset is vigyázzban illik hallgatni, esetleg mormolni is kell? Az első szakasz után az MDF-vezérkar döntött, fölállt, s utánuk az egybegyűltek is.

A nemzet esetleges halálát elővetítő vers sokkhatását csak fokozta az MDF ájtatos manójának a szónoklata. A költő, aki orátornak sem igazán jó, mégis pártja szíve csücske, az MDF négyéves vesszőfutásáról beszélt. Milyen nehéz megértetni az emberekkel, hogy a most épülő új Magyarország elsősorban az ő javukat szolgálja: néha túlzottan is türelmesnek kellett maradni, miközben mások…

A tömegoszlató hosszúságú és intenzitású fuvolaszó után harci kürtként hatottak Für Lajos szavai: „Ha kell, mi készek vagyunk elveszni, csak a nemzet legyen szabad, és unokáink boldogak.” Vastaps. A 22 éves Vasvári Pál 145 éves fogadalmát újra megélő, a szívtelen környezetük meg nem értésétől, gáncsoskodásától szenvedő MDF-esek újra bízhatnak, rajtuk ország-világ tekintete: „Balzac szamárbőrjeként zsugorodó magyarságunk” (id. Takács Péter) megmaradása a tét. És ha újra rájuk szavaz az ország népe, a herderi sötét jóslat, a nemzethalál megvalósulása további négy évvel eltolódik. Ellenkező esetben…

Úgy tűnik, az 1791-ben megjelent jövendölés (a magyarok itt élnek „más népek közt, a lakosság csekélyebb részeként, és századok múlva talán a nyelvük is alig lesz fellelhető”) az MDF számára továbbra is aktuális.

A triumvirátus harmadik, vezető tagja, Boross Péter – állítása szerint – nem foglalkozik ideológiai kérdésekkel. Valóban, most is pragmatikusabb, szakszerűbb politikus benyomását keltette, mint a másik két triumvir. Azt azonban fontosnak találta leszögezni: mindenben egyetért az előtte szólókkal, ők hárman kenyeres pajtások. Az ügyesen szónokló miniszterelnök politikai és érzelmi érvekkel bizonyította, csak ők képesek és érdemesek az ország irányítására. Hiszen csak ők szalonképesek a nagyhatalmaknál, a politikai váltás meggátolná a most gyümölcsöző folyamatokat, tömeges elbocsátások tizedelnék a nemzet fő erejét, a köztisztviselőket. Majd az ország okosabbik részét, a nőket szólította meg, szavazzanak az MDF-re, hisz a bennük és általuk testet öltött biztonság, nyugalom, rend, erő mindennél fontosabb, és rokon a kormánypártéval.

Herder szellemének kétszáz éves magyarországi kísértése során, épp a német filozófus hatására, Széchenyi a Világban (1831) a mai MDF-nek is megszívlelendőt írt: „A tett tehát az első, a szó a második.”

Uraim, a romantika kora tovaszállt.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon