Skip to main content

Hogyan nem lesz konvertibilis a forint?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Pénz-tárca


Magyarországnak a nyugati piacgazdaságok felé való közeledése néhány éves hallgatás után újra felerősítette a követelést: szükség van egy értékőrző, szabadon átváltható pénz bevezetésére. A magyar kormányzat ennek megvalósítása során ugyanarra az útra kíván lépni, amelyen az új évben a jugoszláv vezetés már elindult, s ami felé nyíltan törekszik már Lengyelország és az NDK is, azaz nemzeti valutáját kívánja konvertibilissé tenni.

Nyugati közgazdász körökben felmerült, hogy a kudarcot vallott keleti pénzügyi rendszereket nem az egyes nemzeti valuták konvertibilissé tételével kellene megmenteni, hanem esetleg egy alternatív, nem állami monopólium alá eső magánpénz kibocsátásával. Ezt a pénzt eladható termékek, valamint vállalatok és kormányok által kibocsátott megbízható értékpapírok támogatnák, hogy vásárlóereje stabil legyen. A pénzt egy adóparadicsomban működő magánbank bocsáthatná ki, ahol törvény védi a banktitkot, és biztosított a politikai stabilitás. Olyan fizetőeszköz jönne létre, amely szabadon átváltható a meglevő konvertibilis valutákra és amely megtartja tényleges vásárlóerejét. A kissé utópisztikusnak tetsző elgondolást valószínűleg az a gyanakvás szülte, hogy a hiánypiaccal, magas inflációval küszködő keleti országok önerőből nem tudnak tartósan konvertibilis pénzt teremteni.

A félelemnek van alapja. A jugoszláv dinár is működött már a 70-es években részlegesen konvertibilis valutaként, de azután a külföldi likviditási problémák bekövetkeztével nem tudták a szabad átválthatóságnak ezt az első fokozatát sem tartani. Az új konvertibilis dinár iránt sincs még meg a bizalom a külföldi, főként nyugat-európai bankokban.

Saját valutánk helyzetét ismerve is joggal lehetünk pesszimisták. Egyelőre az importliberalizáció révén, amelyet a kormány továbbra is támogat, teljesítettük ugyan a részleges külső konvertibilitás minimális feltételét: a vállalatok szélesedő körben hozhatnak be szabadon forintért külföldi árut. Igaz viszont, hogy az importletét miatt előálló kamatveszteségük miatt drágábban. Egyes hivatalnokok azonban úgy vélik: előbb-utóbb vissza kell fogni az „importliberót”, mert a központi bank nem tud majd elég hathatós pénzszűkítő politikát folytatni, és a szabad import végül is felborítja a fizetési mérleghiány kezelésére vonatkozó terveket. Ha pedig beválik e hivatalnokok jóslata, akkor a konvertibilitás elért legkezdetlegesebb fokozata is tarthatatlanná válik. A konvertibilis forint megvalósításán dolgozó közgazdászok szerint nem a jövő borítja fel a merész terveket, hanem már az utóbbi időszakban „sikerült” a kormánynak egy sor olyan intézkedést hozni, amely éppen ellentétes irányba vitt a deklarált céltól.

A kedvezményes vámtételek szinte ösztönözték az ausztriai vásárlást. Annál is inkább, mert a belföldi – forintért kapható – piaci kínálat javítására semmilyen lépést nem tettek. Aztán egyfelől nagyon rosszul előkészítve szigorították 1988 végén és 1989 tavaszán a vámrendelkezéseket, másfelől 1988 decemberében erőteljesen lecsökkentették az autóvámot. Közben liberalizálták a devizaszámla-rendelkezéseket, aminek az adott körülmények között az lett a következménye, hogy a polgárok igyekeztek tisztára mosni a fekete valutát, hogy azután minél előbb elköltsék, többnyire éppen a 10 százalékos vámmal terhelt gépkocsira.

Eközben a forint értékállandósága tovább romlott, a betéti kamatok nem tartottak lépést az inflációval, tehát a forintban való tartalékolás is ésszerűtlenné vált. A tavalyi intézkedések összességében a forint tömeges átváltását és a nemzeti valutától való menekülést idézték elő. Ahelyett, hogy a kormány igyekezett volna a forintot minél egyenértékűbbé tenni a konvertibilis valutákkal, szinte ösztönözte, hogy megbízhatóbb valuták felé forduljanak az emberek.

Amennyiben ez a folyamat teljesedik ki, törvényszerűen kialakul a gazdaságnak felbecsülhetetlen hátrányt jelentő kettős valutarendszer.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon