Skip to main content

Hol vannak a katonák?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Jugoszlávia válaszúton


Amikor annak idején megszervezte az első tömegtüntetést, és rázúdította hadait a hódító körút első állomására, a vajdasági Újvidékre, Milosevics talán nem gondolta, hogy leendő ellenfelei kezébe is fegyvert ad. Milosevics kezéből Vuk Draskovics, a szerb megújhodási mozgalom vezetője ragadta ki a fegyvert: százezer tiltakozót vitt az utcára. Hiba volna úgy vélni, hogy a jó és a rossz, a demokrácia és a kommunizmus küzdelmének vagyunk a tanúi. Milosevics – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung – „közelebb áll Szaddám Huszeinhez, mint Sztálinhoz”, Draskovics meg talán szélsőségesebb nacionalista nemcsak Milosevicsnél, hanem a horvátok sovén-ultramontán vezetőjénél, Tudjmannál is.

Csakhogy most Draskovics oldalára állt a többi ellenzéki párt, az értelmiség zöme, főleg a diákok és a színészek, akárcsak annak idején Prágában. És különben sem a két nacionalista irányzat között kellett választani. Most a tét: az egész Jugoszláviát, a tábornokokkal összefogva, alávetni akaró (de a szerb munkásokat kiéheztető, munkanélküliségre kárhoztató) Milosevics megfékezése.

A tévé valótlan információi

A tiltakozás, célját tekintve, kezdetben mértéktartó volt. Ki akarta kényszeríteni a hazug, gyűlölködő, színvonaltalan tévétájékoztatás megjavítását. (Ez a mozzanat talán új szempontokat kölcsönözhet a polgári engedetlenségről folyó hazai vitához, amelyet az amnesztiatörvény körüli szemnyitó parlamenti csatározás – a rendszerváltás utáni politikai mélypont – kényszerített ki.) A düsseldorfi Handelsblatt jellemzése szerint „a belgrádi tévé valótlan információival győzelemre segítette a decemberi választáson a magukat szocialistának nevező kommunistákat, továbbá: gátlástalanul szította a nemzetiségi gyűlöletét Jugoszlávia népei között”. A belgrádi tévében bizonyos Mitevics hatásköre volt a múlt és jelen történéseinek folyamatos és általános meghamisítása.

Az események ismertek. A pénteki békés tüntetés véres zavargássá fajult a rendőrség jóvoltából. De Milosevics még a vízágyút, a gumibotot, a gumilövedéket sem találta elegendőnek. Arra a leleplező, a rezsim önnön becsületébe gázoló érvre hivatkozva, hogy a szerb rendőrök nagyobb részét Koszovóba, az albánok megfélemlítésére kellett kivezényelni, fölkérte a jugoszláv elnökség elnökét, hogy rendelje ki a katonaságot. Köztársasági elnök van ilyen és van olyan. Van, aki a kritikus órában megakadályozza, hogy a katonaságot rászabadítsák a városra, és van, aki a pillanatnyi hatalom vak szolgája. Jovics, Jugoszlávia soros elnöke, Milosevics kamarillájának beltagja, figyelmen kívül hagyta az elnökség szlovén és horvát tagjainak tiltakozását: Belgrádba vezényelte a tankokat, a páncélautókat.

Ez a fejlemény a hatalmához – kerül, amibe kerül – ragaszkodó szerb vezetőség félelmének és bosszúvágyának kifejezése volt. No meg persze meglepetésének. Milosevics stábja túlságosan el volt foglalva az önállósuló horvát állam provokálásával, a horvát területekbe ékelődött szerb nemzetiség szigetei „szuverenitásának” megszervezésével, s közben nem vette észre, hogy viharos korunkban milyen gyorsan tud elolvadni a választásokon szerzett többség.

A tüntetők nem akarnak hazamenni

A katonaságot szombaton visszavonták, de a tüntetők nem vonultak vissza. Csak annyi volt a különbség, hogy most az egyetemi ifjúság állt az élre, s a letartóztatott Draskovics (meg a helyettese) után Micsunovics, a demokrata párt vezetője próbált tárgyalni a hatóságokkal s tolmácsolni az időközben kibővülő követeléseket: a letartóztatottak elengedését, a rendőrminiszter menesztését, az információszabadság visszaállítását.

A szerb parlament hétfőn még nem akart tudni ezekről a követelésekről. Az apparátus ellentüntetést szervezett; a jól ismert recept szerint teherautókon szállították vidékről a híveket, a fővárosban a tévé és a rádió mozgósított, hogy a nagy erőfeszítéssel produkált hangerő adjon nyomatékot a kormány állításainak. A tüntetést kiváltó okok helyett az ellenzéket vádolták, amely „káoszt akar”, „külföldi megbízók szolgálatában áll”, s – ez csak természetes – le akarja járatni a külföld előtt az országot. Tízórás meddő vita után az ellenzék kivonult az ülésteremből, a parlamentben a kormány maradt az úr. De az utcán továbbra is a Terazijét, a város főterét éjjel-nappal megszállva tartó tüntetők voltak az urak.

Belgrád és Pristina

Hogy végre hazamenjenek, kedden délben kiállt a tüntető tömeg elé a szerb kultuszminiszter, bejelentve, hogy a vezetőség gondolt egyet: meneszti a tévé vezetőjét és annak négy – ugyancsak közutálatnak örvendő – fő támaszát. Egyben fölszólította a tömeget, hogy most, ezek után, távozzék, ürítse ki a teret. A bejelentés elég későn jött, nem találtatott elegendőnek. A tér kiürítésére vonatkozó felhívásnak sem volt foganatja. Talán azért sem, mert Belgrád népe megérezte, a tévéfőnökök menesztése csak taktikai engedmény. Az öntelt, hatalomhoz szokott vezetők nem adják meg ilyen olcsón magukat. Az engedmény az ellenzék megosztására van hivatva. Az a funkciója, hogy a vezetőséget lélegzetvételhez juttassa. Némi időhöz, hogy előkészíthessék Belgrádban is azt a színdarabot, amelyet a hangos (de nem elég hangos) nemzetközi tiltakozás ellenére folyamatosan játszanak a koszovói Pristinában.

Jovicsnak, az államelnökség elnökének vészjósló az utolsó nyilatkozata. Arról beszélt, hogy a jugoszláv szövetség, a föderáció intézményei meg vannak bénítva, úgyhogy sürgősen össszehívják a jugoszláv államelnökséget. Ebben Szerbiának, Koszovó és a Vajdaság bekebelezése óta, három szavazata van. De nem ez a legfontosabb. Inkább az, hogy az elnökségnek – a hadsereg kollektív feljebbvalójának – összehívására Kadijevics hadügyminiszter tett kezdeményezést.

A közeljövő kilátásai kevéssé biztatóak. És még kevésbé világosak. De a további elnyomásra irányuló próbálkozások után, amelyekre valószínűleg számítani kell, Jugoszlávia államai végül is önállóvá válnak, avagy az ország átalakul: a kommunista szerb vezetők imperializmusától zaklatott föderációból demokratikus és laza konföderáció lesz. A gazdaság szempontjából ez volna a jobb megoldás.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon