Skip to main content

Idegenrendészeti pingpong

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ágyrajárás helyett

A kerepestarcsai szállás ma még nem a lefektetett alapelvek alapján működik. Ide olyan külföldieket helyeznek el, akik ellen a kiutasító határozatot nem lehet nyomban végrehajtani, mert mondjuk a visszazsuppolás célországa túl messze van, vagy mert az háborús terület. Az idegenrendészeti törvény szerint kötelezni lehet az efféle szerencsétleneket a kijelölt helyen való tartózkodásra. Elméletileg ez lehet akár saját lakás is, de a bosnyák vagy hutu menekült ritkán rendelkezik magyarországi lakkal. Így legtöbbjüknek a kerepestarcsai tábor marad.

Azonban ők itt nem foglyok. Napi ellátási díjat, kb. 1000 Ft-ot fizetnek, ha tudnak. A törvény olyan intézményt ír le, ahol a táborigazgató mintegy a szállodaportás, az őr pedig a londiner. A gyakorlat azonban nem igazán emlékeztet Strauss nagyoperettjének, a Denevérnek a börtönére.

Február 17. óta itt tartózkodott egy kínai üzletember is, nevezzük Ping Pong úrnak, bár a hatóság számára nem Kerepestarcsát jelölte ki kötelező tartózkodási helyül.

Szolgálati útlevéllel

A távol-keleti férfi már három éve egy kínai állami kereskedelmi vállalat alkalmazottjaként köt Magyarországon üzleteket. Feleségével berendezkedtek: a Józsefvárosban lakást vásároltak, és hétéves fiuk magyar iskolába jár. Az asszonynak munkavállalói tartózkodási engedélye van. A férfi a főnök. Gyakorta járt Romániába, Lengyelországba és a régió más államaiba. A szolgálati útlevelével, mely a magyar–kínai államközi egyezmény alapján 30 napi vízummentességet tesz lehetővé, nyugodt lehetett: ha havonta külföldre utazgat, nem vét a magyar törvények ellen.

A múlt év május elsejével azonban érvénybe lépett az idegenrendészeti törvény, amely számos esetben megnehezíti a külföldiek legális itt-tartózkodását. A rendőrség ennek szellemében járt el vele, amikor augusztusban Szegedre menet Kecskeméten igazoltatták, és mivel az útlevelében a legutóbbi pecsét 30 naposnál régebbi volt, előállították. A vele szemben eljáró Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság Idegenrendészeti Alosztálya kiutasította az országból. Ezt Ping Pong az ORFK-nál megfellebbezi, mivel szállodaszámlával és vonatjeggyel bizonyítani tudja, hogy egy hónapon belül Lengyelországban volt. Az ORFK azonban másodfokon megerősíti a kiutasító határozatot.

Reflexből

A kecskeméti rendőrök először reflexből neki is Kerepestarcsát jelölik ki ideiglenes tartózkodási helyül, s oda zsuppolják. A feleség azonban rohan Kecskemétre, s devizaszámla-kivonattal, munkavállalói tartózkodási engedélyével, valamint lakásuk adásvételi szerződésével igazolja, hogy férjét felesleges az állam gondoskodására bízni: tartózkodási helynek jobb lesz a házaspár budapesti lakása. Az új határozatot aláírja az eljáró osztályvezető Kecskeméten, és hősünk meg a tolmács pedig Kerepestarcsán. Ping Pongot e papír alapján engedik haza a táborból.

A határozat semmilyen magatartási rendszabályt nem tartalmaz. A „szállóvendég” is csak egy angolul rosszul beszélő sorstársától tudja meg, hogy egy hét múlva vissza kell jönnie. Ezt meg is teszi. A hatóság azonban itt sem jelzi – akár csak szóban is –, hogy hetenkénti megjelenésére számítanak, máskor azonban Budapestet, sőt lakását ne hagyja el. A további kerepestarcsai vizitek elmaradnak, Ping Pong éli megszokott életét, csak Magyarországról nem mehet ki.

A hatóság érdeklődéséből két megkeresésre futja, ekkor angolul (vagy kínaiul) nem értő rendőrök keresik otthonában, de csak az asszonyt találják, írást ők sem hagynak. Viszont a tekergőt körözőlistára teszik.

Időközben Ping Pongot a rendőrök a miskolci piacról illegális jövedelemszerző tevékenység gyanújával a kapitányságra viszik. A gyanú azonban nem igazolódik.

Az 1994 májusában bevezetett idegenrendészeti törvény ugyanis tiltja a jövedelemszerzést a szolgálati útlevéllel rendelkezőnek is. Ez korábban csak a munkavállalókra vonatkozott (ezért kellett a feleségnek alkalmazottként ilyen vízum és engedély). Ha az üzletkötés jövedelemszerző tevékenységnek számít, és miért ne számítana, akkor – ad absurdum – az esztergomi gyárát látogató, épp szerződést kötő Suzuki úr is jogszerűen kiutasítható az országból.

Tollszárfogás

A körözött kínai lebukása azonban most februárig váratott magára. Akkor egy fővárosi gyorshajtása játszotta a rendőrök kezére, akik – újra reflexből – elvitték Kerepestarcsára.

Az üzletember ügyvédjének érdeklődésére, hogy miért pont ide, mikor még érvényben a lakását tartózkodási helyül kijelölő határozat, a rendőrök először azt közölték, hogy azért, mert önkényesen távozott Kerepestarcsáról, mielőtt közölhették volna vele, hogy szabad. Valójában azonban – a jog szerint – innen nem lehet önkényesen távozni, mivel ez nem fogda. Ráadásul jelen esetben Ping Pong tudott is a szabadító határozatáról, mivel aláírta, sőt egy hét múlva ide vissza is jött.

Később már azt mondták, hogy minden bizonnyal újra szabadon engedik, de gond van az útlevele hitelességével. A kínai nagykövetség ezt cáfolta. (A külszolgálat ezenkívül mást a pereskedő kereskedő érdekében nem tett. Mondván, tiszteletben tartják a magyar törvényeket.)

A mindeddig oly találékony hatóság ezután az újabb akadékoskodó kérdésekre már csak lakonikusan válaszolt. A kiutasítás nyomban végrehajtható, a bírósági keresetnek – amiben kínaink azt megtámadta – halasztó hatálya nincs.

Ez azonban így nem igaz. A törvény szerint kizsuppolni akár azonnal is lehet, de csak ha ezt fontos nemzet- vagy közbiztonsági érdek indokolja. Nem jogerős határozatot csak kivételes esetben hajtanak végre.

A maga igazában is bízó rendőrség ahelyett, hogy elengedte volna a táborlakót, inkább idegenrendészeti őrizetbe vételét indítványozta. Még tán emlékszik az olvasó, a kínai a múlt év augusztusában, amikor először kellemetlenségei támadtak az idegenrendészettel, Szegedre indult. Most esélye nyílott, hogy ha nem is a megyeszékhelyre, de legalább az aglomerációjába, Nagyfára kerüljön, idegenrendészeti őrizetbe. (Beszélő, 1995. február 23.)

Az eljárást a Kecskeméti Városi Bíróságra tették.

Tárgyalás

A feleség, egy országgyűlési képviselő és lapunk tudósítója szeretett volna a rendőrségen még a tárgyalás előtt az őrizetessel beszélni, de ekkor már – tudtuk meg egy rendőrtől – a bíróság épületébe szállították. Tehát mi is odaindultunk. Alig haladtunk pár száz métert, mikor sportos kabátsurrogásra lettünk figyelmesek: a minket informáló rendőr klasszikus mozdulatokkal, ahogy a könyvben le van írva, dzsoggingolt az 1 km-re levő bíróság felé. (Úgy látszik, tényleg komoly baj van a rendőrség költségvetésével. Telefon, gépkocsi…)

A tárgyalásra bevezetett – miképp novemberben az Agrobank vezetői – bilincsben, pórázon. A közönség csupán mi hárman voltunk. A rendőrség jelen lévő képviselője (kocogó ismerősünk mellette) indítványozta az őrizetbe vételt. A bíró kérdéseket intéz a kínaihoz. A közvetítő nyelv angol, a tolmács egy bolgár nemzetiségű férfiú (egy újabb idegen!), aki saját bevallása szerint igazából a franciát és az oroszt bírja. (Mindenesetre angol és magyar nyelvi hiányosságait pótolandó, rendszeresen az előállított szájába lehetséges, de el nem hangzott mondatokat adott.) A kommunikációs izgalmak közepette a rendőrség képviselője még a bizonyítási eljárás előtt elállt az indítványától. A védőügyvéd a boldogító fordulat ellenére szóvá tette a formai hibák tömegét, és kilátásba helyezte, hogy a jogellenes fogva tartást bíróság elé viszik.

A legeslegújabb, immár bírósági határozat már tartalmazza az eddig hiányzó magatartási előírásokat is. A kiutasított a főváros területét nem hagyhatja el, ám itt sem mehet piacra. Este 8 és reggel 6 óra között józsefvárosi otthonában kell tartózkodnia. És heti jelentkezési kötelezettsége van – Kecskeméten. Nem igazán érthető, miért ott, hisz szerencsésebb lenne a lakásától 3 percre lévő VIII. kerületi kapitányságon megjelennie.

Hősünk csütörtökön újra a kecskeméti bíróság elé áll, ezúttal a kiutasítási határozatát próbálja megsemmisíttetni. Bár ezt főleg azokra az indokokra hivatkozva hozták meg augusztusban, amelyekkel most nem sikerült az üzletembert őrizetbe vétetni, mégis meglepődnénk, ha első fokon nyerne.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon