Skip to main content

Igen tisztelt Elnök Úr!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nem szeretném Önt levelemmel zavarni, de szeretném ezúton megköszönni az augusztus 11-i Beszélő újságban megjelent Majdnem száz nap utáni írását. Sírva olvastam el sorait. Örültem, hogy valaki látja és jövendöli, mi vár az emberiségre, ha a múlt minden szálával visszajön. Igen tisztelt Elnök Úr! Lehet, Ön ezt csak hallotta vagy olvasta, de én mindezeket át is éltem. Szegény szabolcsi gyermekként cselédsorba kerültem, hiszen nem volt más lehetőség. Tizenkét évesen napszámra jártam egy hagymával és egy karé kenyérrel. Ez volt a napi kosztom. Ha napfelkeltére nem is értem ki, ami 2 kilométer gyaloglást jelentett, visszazavart az ispán úr. Hát, szabad legyen megkérdeznem, ezt kívánjuk mi vissza? 6 osztályt végeztem, kitűnő tanuló voltam, de tovább nem tanulhattam, mert szegények voltunk. 1942-ben nagy szorgalmamnak köszönhettem, hogy elvégeztem a szülésznőképzőt, sokat éheztem, csak úgy laktam jól, ha a méltóságos asszony hagyott egy kis ebédet. Hát köszönöm Elnök Úrnak, hogy felismerte az ilyen jövő veszélyét, és szólt a kisemberek mellett, akik borzadva gondoljak a holnapra. Özv., 70 éves vagyok, nekem talán már mindegy, hogy mi jön. Van három unokám, és ezek soha ne ismerjék meg a régi úri világ nyomorúságát. Az úri földesúrnak a gyermekei ott fürödtek a kastély kertjében a nagy medencében, de mi, szegény gyermekek, ilyet nem ismertünk. Elnök Úr! Kis nyugdíjjal rendelkezem, de még ma is dolgozom, hogy a mai nehéz viszonyokkal tudjak lépést tartani. Az én életembe már jobbat nem is remélek.

E levelemben megköszönöm, és kérem Önt, támogassa és védje meg a magamfajta, sok rosszat átélt társaimat, hogy a jövő úri világa még jobban meg ne keserítse az életünket. Áldja meg a jó Isten Önt, és adjon Önnek hosszú életet, jó egészséget a további munkájához.

Budapest, 1990. aug. 24.

Tisztelettel:


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon