Skip to main content

Ijesztő év

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Négy évvel azután, hogy a liberális demokrácia eltemette a kommunizmust, hogy (majdnem) puskaropogás nélkül beköszöntött az új korszak, amelytől még mindig egy biztonságosabb, élhetőbb és, igen, jómódúbb világot várunk el: ijesztő év zárult le a nemzetközi politikában.

A fanfárokkal meghirdetett ambiciózus új világrendről nem az derült ki, hogy nem működik, hanem hogy nem létezik, hogy még nincs kitalálva. Csődöt mondtak a nemzetközi szervezetek, megméretett és könnyűnek találtatott azoknak a hatalmaknak a külpolitikája, amelyek ezeket a szervezeteket döntően befolyásolják. Az ENSZ csúfos kudarcot vallott Szomáliában, Haitiban és Boszniában, de eltökéltségéből nem húztak sok hasznot Irakban a kurdok és a lápvidéki arabok sem. Sikert csak Kambodzsában aratott a világszervezet – ha a tömeggyilkos Vörös Khmer nemzetközi legitimációját sikernek lehet nevezni. A NATO, a pár hete Európai Unióvá avanzsált Európai Közösség és a bizonytalan ontológiai státusú NYEU egyaránt tehetetlennek bizonyult a jugoszláv válság kezelésében. Az atlanti és nyugat-európai nemzetközi szervezetek sem Kelet-Közép-Európa biztonságérzetét növelő, sem Oroszország demokratizálódását segítő plauzíbilis elképzelésekkel nem tudtak előállni.

De az ipari demokráciák nemcsak a kétpólusú világ megszűnése által teremtett kihívásokra voltak látványosan képtelenek megfelelő válaszokat találni, hanem saját házi sütetű problémáikra is. Az Európai Unión belül a munkanélküliek száma várhatóan 18 millióról 25 millióra fog emelkedni. Ha a munkanélküliek önálló nemzet lennének, ők alkothatnák a hatodik legnagyobb országot az Unión belül, amely nagyobb lenne, mint Hollandia, Görögország, Portugália vagy Belgium. Ily módon nem meglepő, hogy a politikusokba vetett bizalom a mélyponton van, a Hét Nagy közül ötben már lecserélték az 1990-ben kormányon levőket (Japánban, Kanadában és Olaszországban olyan választási földcsuszamlások után, amelyek fölértek egy rendszerváltással), jövőre sor kerül Kohlra és Majorre is. S a kiábrándult és dühös polgárok rémisztő számban fordulnak a szélsőségesek felé.

Ráadásul a kommunizmus bomlástermékei a „fejlett Nyugatot” is megfertőzték. Vannak szecesszionista törekvések (Kanada és Olaszország), és feléledt a nacionalizmus is. Az amerikai izolacionizmus is nacionalizmus, ha nem is törzsi-etnikai alapú. A maastrichti folyamatot részben kiüresítő euroszkepticizmusnak is vannak nacionalista indítékai.

Mintha a hit is odalenne. Németországban „Van-e jövője a demokráciának?” címmel lehet befolyásos cikket írni. Franciaországban olyan könyv lesz bestseller, amely a világ középkori állapotokba való visszasüllyedését jósolja. Amerikában az NBC hírműsora „Ostromlott társadalom” címmel indított rovatot.

S akkor Mikulásra kilátásba helyeződött az észak-koreai atombomba, a Jézuska pedig Zsirinovszkij választási sikerét hozta…

Mindez elég hátborzongatóan hangzik. Azért ne feledjük, hogy a bajt nagyrészt azok a hatalmas és örömteli változások okozták, amelyek 1989-ben szerencsére bekövetkeztek. S azt sem, hogy a demokráciát már sokszor temették. Például a hatvanas–hetvenes években. Trilaterális bizottság foglalkozott a demokrácia válságával, könyvtárnyit írtak össze a demokráciák „kormányozhatatlanságáról” és „legitimációs válságáról”. A könyveket elfelejtették, a demokrácia megvan.

Válságban, megint.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon