Skip to main content

Irány a csoda

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Vagyonpolitika ’93


A késlekedés törvénytelen – hányta Tardos Márton (SZDSZ) a falra a borsót –, és végképp illuzórikussá teszi azt az elvben hangoztatott célt, hogy a társadalom át tudja tekinteni a privatizálást. A privatizációügyért felelős miniszter lényegében olyképp védte meg a mundér becsületét, hogy nincs szó nagy törvénytelenségről, csak apró törvénytelenségecskéről, hiszen a privatizációs folyamatot irányelvek nélkül is szabályozzák a megfelelő törvények, rendeletek, belső szabályzatok és a kormány stratégiai útmutatásai.

Kolonc a nyakban

Az irányelvalkotás koloncát még a régi parlament akasztotta a koalíciós kormány nyakába ’90 elején, egy olyan szisztéma szerint, amelyben a vagyonügynökség a parlament felügyelete alatt működött volna, s amelyben a vagyonügynökség a törvényességi ellenőrzés eszközeivel irányítja a magánkézbe adást. Az MDF vezette kormány azonban, mint ismert, rögvest a maga felügyelete alá vonta az ÁVÜ-t, az ÁVÜ pedig fokozatosan a maga tulajdonosi fennhatósága alá vonta az állami vállalatokat (nem mintha tudná, pontosan hány vállalat és mekkora vagyon került a keze alá; ámbár épp az idén kapott jelentést 753 hozzá tartozó vállalattól – nem tudni, hány közül –, amelyeknek együttvéve 740 milliárdos vagyonából 81 százalék még mindig állami kézen van). A menedzserek, spontán privatizátorok uralmát egy rég nem látott fokon központosított szisztéma váltotta fel, amelynek irányításához a hivatal módszerei illenek, nem pedig a dilettáns népképviselet nyilvános okvetetlenkedése. Pál László (MSZP) a múlt heti vitában arról beszélt, mennyire rosszabbul bánik az új tulajdonos a fölhalmozott irdatlan vagyonnal, mint ahogy a menedzserek bántak vele. Szerinte „nem mindenáron kell privatizálni”, a kényszer-privatizálások és a gyors piacra dobások „mesterséges módszernek” bizonyultak, az eladások során nem gondoskodtak a termelővagyon hosszú távú működéséről. A privatizációs folyamat szerinte akkor kap igazán nyilvánosságot, ha bevonják az érintett vállalat vezetését és dolgozóit. A parlament ellenőrző szerepét pedig – fejtette ki – többek között azzal is korlátozták, hogy megakadályozták az önálló privatizációs bizottság megalakulását, az a bizottság pedig a gazdasági bizottság cenzúrájának van alávetve.

Nem mintha az apparátusoknak időnként nem jött volna jól egy kis politikai védelem, ám a politikai támadások többnyire épp a megosztott koalíción belülről fenyegettek. A stratégiai ügyek ekképp a színfalak mögötti csatákban dőltek el; így született meg ’92-ben a tartós állami tulajdont tömörítő Állami Vagyonkezelő Rt. a pénzügy és a privatizációügy egy évvel korábbi vitájából, amelyhez az egykori MDF-es Monopoly-csoportnak is volt egy-két szava (Beszélő, 1991. szeptember 28.), s így alkotta meg a kormány ’92 végén a „privatizáció gyorsító” stratégiáját, a külfölditőke-ellenes csurkisták megnyugtatására, a hazai privatizációs kereslet ugrásszerű növelésének reményeit csillantva fel (Beszélő, 1993. április 3.).

Reorganizáció és társai

A kormányzat szűri meg tehát a politikusigényeket privatizációügyben, s ehhez igazodik a vagyonpolitikai irányelvek műfaja is: hébe-hóba elárul egyet-mást a kormányzat törekvéseiből, de többnyire gondosan kerüli, hogy számon is kérjék tőle őket. Csak kremlinológiai következtetéseket vonhatunk le például abból, miért maradt ki „a kormány privatizációs stratégiájával való összhang” ’93-as irányelvekben hangsúlyozott kitétele a ’94-es fő célkitűzések közül, s miért nyomult egyszersmind „a gazdaság fejlődéséhez nélkülözhetetlen szaktudás és működőtőke-bevonás” mint fő cél „a hazai tulajdonosi réteg lényeges bővítése, megerősítése” elé. Talán a hazai réteg az idei év hátralevő heteiben eléggé megerősödik, s utána már jöhet is a szaktudás? Persze, tudjuk, a tőkebevonás újabban a reorganizációs frazeológiába illeszkedik bele: ahhoz, hogy bővüljön a hazai befektetők köre, valakiknek – például az átkozott külföldieknek – működőképessé kell tenniük a lerobbant vállalatokat. Ezt a fogalmi fejlődést mutatja az is, hogy jövőre át fog lényegülni az irányelvekben a „vagyonvédelem” terminus technikus: idén még a „kótyavetye elleni küzdelem” szinonimája, ’94-ben már szintén a reorganizációra szólít fel: óvjuk-védjük a vagyont, hogy el is tudjuk adni. Bővebbet a reorganizációról nem tudunk meg. ’92-ben mindenesetre az ÁVÜ e címszó alatt áldozott milliárdokat a Dimag Rt. veszteségfinanszírozására, a December 4. Drótművek rendbetételére, a KÖFÉM hitelmentesítésére meg az Általános Vállalkozási Bank megmentésére. E teendők az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint még az októberben elfogadott irányelvekhez képest is váratlanul jöttek.

Hitet tesznek a jövő évi irányelvek a kisbefektetői részvényvásárlási program mellett, de a korábbi bejelentésekkel ellentétben nem közlik, mennyi pénzzel lehet ebbe beszállni, s hogy e beugró milyen értékű s főként milyen minőségű vagyonra szól. Egyedül a kárpótoltak részesülnek konkrét iránymutatásban: eszerint 1994. december 31-ig a két tulajdonosi szervezetnek nem kevesebb, mint 210 milliárd Ft értékű portfoliót kell elkülönítenie, illetve felajánlania a kárpótlási jegyekkel történő vásárlás céljaira. A kárpótlásijegy-tulajdonosok 1993 szeptemberéig mindössze 8,9 milliárd forintnyi vagyont szereztek. Igaz, valamennyi állami kézen lévő társaság tőkéjének 10 százalékát a kárpótlási jegyek fedezetére tartanak fenn, de az eddig eladott (tehát piacképesnek bizonyult) vállalatok megfelelő hányada is csak töredékét alkotja az említett portfoliónak. A társadalombiztosításnak juttatandó vagyon körüli huzavona is mutatja, hogy nem könnyű százmilliárd-számra portfoliókat kihalászni. Az idei irányelvekben ingyenesen átruházandó vagyonként szerepel még egy 5,1 milliárdos pakett a MÁV-nak, a tőle Expo-ügyben elvont ingatlan „ellentételezésére”, 2,2 milliárdos részvénycsomag a Gépjármű Felelősségbiztosítási és Kárrendezési Alapnak, valamint egy 3 milliárdos portfolió három kisbank működőképessé tétele végett. Az „indoklás” ennyi: ily módon „tételesen is megjelenítik a vagyonátruházási kötelezettségeket”. Más jogcímeken is történhet vagyonátadás, ezek azonban már csak amiatt is homályosak, mert az ÁVÜ-nek nincs nyilvános vagyonmérlege, így bőséggel osztogathat még a kormány további 3000-es határozatokkal.

A dicső pótköltségvetés

A privatizációs és osztalékbevételi tervek igencsak feszítettek. Tavaly a vagyonügynökség 90 százalékra teljesítette készpénzbevételi tervét, így aztán futotta arra, hogy 24,5 milliárddal megsegítse a költségvetést. Most erre kevés az esély: háromnegyed év alatt a megemelt bevételi terv szűk 1/3-a teljesült. Könnyen meglehet, hogy a vagyonügynökség továbbra is megváratja a belőle létrehozott ÁV Rt.-t a teljes pénzügyi kistafírozással, vagy elmarad az 5,3 milliárdra tervezett költségvetési befizetés. Az ÁV Rt.-nek is sietnie kellene a Matáv magánosításával, hogy teljesítse befizetési kötelezettségeit; ezért persze nemigen siet, így az idén az állami büdzsét is csak a csoda mentheti meg attól, hogy hiánya átlépje a pótköltségvetésben előirányzott 250 milliárdos határt.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon