Skip to main content

Isten Önökkel!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A szabad demokraták kivonultak a parlamentből – no persze csak ebből a parlamentből. Balla Évával összenéztünk, és úgy döntöttünk: elég volt. A parlamentet eddig csak-csak fegyelmezte a háromoldalú tárgyalások réme és a kormány fenyegetése; de ahogyan a kormány a választási harc közeledtével egyre inkább úgy érezte, hogy a „Nemzeti Háromszög” megegyezéseit nem érdemes betartani, a parlamentnek – ezúttal az ország érdekeit is szolgáló – pártállami szolgalelkűsége is szétbomlott.

A lehallgatási botrány körüli manipuláció csak az utolsó csöpp volt a pohárban. Mi előzte meg?

Első csöpp: Király Zoltán alkotmánymódosító javaslata. Király Zoltán lelki egyensúlyát láthatólag megzavarta a november 26-i népszavazás. Ezt azonban remekül kihasználta az MSZP és az MSZMP, amely a fél-ellenzék háta mögé bújva még utoljára borsot törhetett a jövendő magyar demokrácia orra alá. (Mellesleg aggasztónak tartom, hogy az MDF-ben ilyen gyönge a frakciófegyelem: a Fórum elnökségének egyértelmű nyilatkozata ellenére – nem támogatták képviselőjelöltjük, Király javaslatát – az MDF-frakció háromféleképpen szavazott.)

Második csöpp: a „nemzetiségi” törvényjavaslat. A javaslat – amely minden nemzeti kisebbségnek egy-egy jelképes képviselői helyet biztosítana az új parlamentben, evvel az utolsó pillanatban megváltoztatva választási rendszerünket – a maga képmutató és ostoba jellegében egész rendkívülien fölháborító. Ugyanis vannak kisebbségi jogokat biztosító, valóban garantáló jogintézmények. A parlament többségi elve nem kedvez a kisebbségeknek, ez a demokrácia régi hibája, ezt kívánják a szabad demokraták a kisebbségi ombudsman (szószóló) vétójogával és a kulturális autonómia intézményeivel fölváltani. Hasonló korporatív-szimbolikus helyekért azóta már az egyházak, sőt a nyugdíjasok is jelentkeztek – ez a parlamentarizmus vesztét jelentené. Akárcsak a Király-féle „elnöki” javaslat, ez is korlátozta az első szabadon választott Országgyűlés szuverenitását.

Harmadik csöpp: a pártvagyon kérdése. Emlékszik, kedves olvasó, hányszor mennydörögte a fülébe a pozsgaysta és a neopozsgaysta tömegkommunikáció, hogy a szabad demokraták és három szövetségesük népszavazási kezdeményezése már megoldott problémákat bolygat? Nos, Székesfehérvárott még mindig tevékenyek a „volt” munkásőrök, az elnöki kérdésben a parlamenti többség fittyet hányt a nép határozatára – s evvel a népre –, az MSZMP-vagyon pedig továbbra is a diktatúra híveinek céljait szolgálja. Cinikus ürügyekkel utasította vissza a kormány és ez esetben engedelmes képviselői kara az elszámolást – jól jön az a vagyon a választások alatt! Eközben az SZDSZ-nek a feneke is kilátszik a rongyos nadrágjából, és még bennünket vádolnak a nagy „kozmopolita” pénzekkel – hol vagytok, kedves kozmopoliták, és főleg: hol a kedves pénzetek?!

Negyedik csöpp: a parlament megszavazta, hogy a Hazafias Népfront – mint érdekvédelmi és jótékony szervezet! – kapjon véletlenül épp most 125 millió forintot. No persze, a legtöbb jelenlegi képviselő az ún. „Hazafias Választási Koalíció” színeiben indul a választásokon. Pedig a javaslat bevezetője kimondja, hogy ebből a pénzből pártok nem kaphatnak. Ezek szerint a „HVK” nem választási párt. Egy okkal több – ha kell még… –, hogy ne szavazznak jelöltjeire.

Ötödik csöpp: a kormány és az SZDSZ együttes nyomására volt szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés meg ne szavazza a katasztrofális, demagóg Tallóssy- és Sztrapák-féle javaslatokat. Ezért a „ közös” akcióért én szemrehányásokat is kaptam a gratulációk mellett. Azon túl, hogy az SZDSZ szeret igazat beszélni, erre azért volt szükség, nehogy összeomoljék az ország. Március 14-én tárgyalja a Valutaalap Magyarország ügyét. A Tallóssy–Sztrapák-féle MSZP–MSZMP–MDF-javaslatok az államcsőddel fenyegették volna hazánkat. Hallgathatott-e itt a szabad demokrata képviselő? Nem. Magyarország mindenekelőtt, ehhez képest másodlagosak a kellemetlen látszatok. A képviselőknek nem számított a nemzet érdeke. Az évtizedes pazarlást, Bős–Nagymarost megszavazták, az MSZMP milliárdjait nem bánják, de miért ne legyenek népszerűbbek az összeomlás árán? Micsoda társaság!

Utolsó csöpp: a lehallgatási botrány. A Dunagate-ügy – Marosán bátyánk olvasatában: a Dunagát-ügy – végképp leleplezte „reformer” kommunistáink politikai arculatát. A parlamenti bizottság – mellesleg a belügyminisztériumi és az ügyészségi vizsgálat is; jó volna, ha nyilvánosságra kerülnének – föltárta a dolog igazi dimenzióit. Ezért döntött úgy a bizottság, hogy dr. Mezey Károly elnöknek teljes egészében föl kell olvasnia dolog igazi dimenzióit. Ezért döntött úgy a bizottság, hogy dr. Mezey Károly elnöknek teljes egészében föl kell olvasnia a jelentést az ország színe előtt. Ezt Fodor István házelnök és a többség megakadályozta. Én mindenesetre fölolvastam azok nevét, akik az alkotmány- és törvényellenes módszerekkel beszerzett adatokon alapuló jelentéseket megkapták, a Ház morajlása közepette. Megismétlem itt ezeket a neveket, sose feledje őket a nyájas olvasó; legyen ez azok névsora, akiket a demokratikus érzésű magyarság nem juttat be az új parlamentbe:

SZŰRÖS MÁTYÁS
NÉMETH MIKLÓS
POZSGAY IMRE
HORN GYULA
NYERS REZSŐ
KOVÁCS JENŐ
MEDGYESSY PÉTER
KÁRPÁTI FERENC

Még egyszer arra kértem a Házat, tegye lehetővé, hogy Mezey dr. fölolvassa a jelentést. Leszavaztak. A demokrácia fölséges színjátékából bohózat lett; ebben nem akarunk részt venni. Távoztunk. Utána Németh Miklós, ez a jobb sorsra érdemes fiatalember elmondta tündérmeséit az „MSZMP-puccs”-ról, hogy föllépésünk hatását semlegesítse.

Ennek az Országgyűlésnek vége. A benne többséget élvező kommunista állampártnak vége. A rendszernek vége. Tanúi voltunk ennek a végvonaglásnak. Majd elmondhatom a dicső utódoknak: pár hónapig egy Házban ültem a diktatúra képviselőivel. S ők majd megkérdezik: „Ki volt az a Grósz Károly, nagypapa?”

Addig játszotta ez a parlament a rá kiszabott szerepet, ameddig még ott ült soraiban Kádár, s amikor én még csak kívülről, a Kossuth térről szóltam be a Házba 1988. március 15-én, hogy ideje csomagolni. Ahogy vége lett a kádári drillnek, kiderült, milyen képviselőket nevezett ki ide a pártállam: ijedt, zavarosfejű, felelőtlen, kicsinyes, rossz embereket – tisztelet a csekély számú kivételnek.

Reméljük, most majd jobb lesz.

Avval ijesztgettek bennünket, ha vége a bolsevik uralomnak (amely ha pocsék is, a legrosszabbtól megvéd bennünket), akkor Magyarországon kitör a fasizmus, a sovinizmus, az idegengyűlölet, a zűrzavar, az antiszemitizmus, fölülkerekednek a szélsőjobboldali tekintélyuralmi törekvések.

Már csak dacból, vagányságból is – cáfoljunk rájuk, honfitársak!

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon