Skip to main content

John Brown balladája, avagy Európa felé félúton

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mintegy huszonöt évvel ezelőtt, egy szép nyári éjszakán három rokonszenves dán fiatal társaságában egy budapesti bárba keveredtem. Minden nagyon kellemesen alakult addig, amíg a bárénekes rá nem zendített a „János bácsi a csatában” kezdetű közkedvelt dalocska dzsesszesített változatára. Döbbent vendégeim kérésére szorgalmasan fordítottam a szöveget angolra: „János bácsi testét kukacok eszik… Jaj de büdös ez a Já-ános…” stb. Vendégeim arcán a döbbenet lassacskán az iszonyat és az undor keverékévé változott, és a dolog csak rosszabbodott, amikor kifejtettem: ez bizony, itt nálunk egy közkedvelt gyermekdalocska, amelyet mi főleg kirándulásokon és nyári táborozásokon szeretünk énekelni. Szégyellem bevallani, de én abban az időben még sohasem hallottam arról, hogy John Brown az életét áldozta a néger rabszolgák felszabadításáért, és még kevésbé sejtettem, hogy ez a „kedves kis gyermekdal” milyen förtelmes paródiája a John Brown-indulónak. Nekem úgy tűnik, a mai fiatalok többsége sem hallott még arról, hogy a „János bácsi” nótájával valami nem stimmel. Szívesen olvasnék valamilyen szakértőtől arról, hogyan alakulhatott ki nálunk ez a furcsa helyzet. (Azt hiszem, ha ezt megérthetnénk, talán azt is könnyebben meg tudnánk érteni, hogy miként riogathatják még ma is magas kormánypárti körökből a magyar népet az amerikai titkosszolgálatnak a magyar politikai életbe befurakodott ügynökeivel.) De még ennél is szívesebben olvasnék arról, hogy valaki az új nemzeti alaptantervben korrigálni kívánná műveltségünknek ezt a hiányosságát. Talán a nemzetiségi gyűlölettől terhes közép-kelet-európai légkörben nem lenne felesleges felidézni a feketékért életét áldozó John Brown történetét.

Tisztelettel:

Várhegyi Gábor
vegyész
Budapest
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon