Skip to main content

Kedves Kőszeg Ferenc!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Talán még emlékszik a XI. kerületi kábeltévé-stúdióra, ahol a választási tévéműsorunk előtt találkoztunk, s míg én a „vállalóban” voltam, feleségemmel beszélgettek a politikai változásokról. Mi persze könnyebb helyzetben voltunk a választási versenytárs megítélésében, hiszen Ön akkor már közismert politikai személyiség volt, magam csak egy független képviselőjelölt, aki mögött párt, szervezet vagy mozgalom nem állt, csak a családom, kiterjedt ismeretségi köröm és – mint a rám adott szavazatok mutatták – a lakosság jelentős része. Bár esélyem a választások során kisebb volt, de mindenképpen illusztris társaságba kerültem: „versenytársaim” között volt még Deutsch Tamás, Perjés Gábor is, akik Önnel együtt bekerültek a parlamentbe.

A választások idején úgy éreztük, hogy törekvésünk sok kérdésben hasonló, s mint nagycsaládosok más területen is azonos célokért küzdöttünk. A szerkesztésében megjelenő Beszélőt még abban az időszakban ismertük meg, amikor még fénymásolat formájában lehetett hozzájutni egy-egy példányhoz.

Mindezek alapján, régi rövid ismeretségünkre emlékezve vettem a bátorságot, hogy jelen levelemmel megkeressem, s nyílt levél formájában a Beszélő olvasótáborához is eljuttassam megdöbbenésemet arról, ahogyan újságjuk személyemet népszerűsítette az ez évi július 6-i és 27-i számában. A Népszavánál és a Népszabadságnál már megszokhattam, hogy az elmúlt négy és fél évtized kiforrott hagyományait, módszereit követve gátlástalanul rágalmaz, hazugságokat közöl, a már csak „Balás–Salamin-ügyben” többtucatnyi cikket jelentet meg anélkül, hogy a tények vagy az ügyben közvetlenül érintett „Salamin” véleménye egyáltalán befolyásolhatná a kommentátort. Az elmúlt negyedévben már hozzászoktam a népszavás Varjú Frigyesnél vagy a népszabadságos Bartha Szabó Józsefnél, hogy sajátos módon értelmezi az újságírói etika íratlan szabályait, a „balhé” érdekében semmi és senki sem számít, az írás egyetlen célja a minél több flekk és az ehhez szükséges álinformáció, rágalom, hazugság.

A Beszélő velem még nem foglalkozott, így számomra új az említett két napilapra emlékeztető újságírói stílus – s még inkább új, ha a szamizdatidőszakra emlékezem. Vagy lehet, hogy a választások alatti „vetélytársból” „ellenséggé” váltam, mert a választások második fordulójában az MDF-es Perjés Gábort támogattam, vagy mert szakértőként az MDF parlamenti frakciójának hivatalvezetője lettem? Pontosabban – hogy a Beszélő cikkíróját, Eörsi Jánost idézzem: „egy apparatcsik status” lettem, akinek becsülete, erkölcsi tartása nem mérhető „egy képviselő bizalmatlanságához”? Vagy lehet, hogy a cikkíró Eörsi János cikkével nagyobb vadra célzott, és hogy közben eszközként én adódtam, hát Istenem…? Vagy az a bűnöm, hogy „nem is vagyok MDF-tag”? A cikkírónak – vagy a valamit magára adó újságnak – nem fontos, hogy a „Balás–Salamin-ügyben” a felmerült „gyanút” vizsgálóbizottság megvizsgálta, és egyetlen vádpontot sem talált megalapozottnak, a vádaskodó nyilvánosan bocsánatot kért tőlem, a további vádaskodásokra magam kértem újabb vizsgálatot, ahol a szakértő ugyancsak megalapozatlannak tartotta a vádaskodást? Annyira nagy bűn, hogy a frakcióvezető megbízik munkámban, ettől mindjárt „kádere”, „régi ismerőse” lettem?

Az, hogy a cikkíró vagy az Ön szerkesztése alatt álló lap bizalmas anyagok közreadásában, „elemzésében” látja lapjának felemelkedését, ízlés dolga. Az, hogy Eörsi Jánosnak a szovjet csapatok távozásáért a galyatetői kistemplomban Istennek mondott hálaadó fohászról csak az jut eszébe, hogy a hálaadó „megrendült elmeállapot”-ban lehet, ezért csak tiszta szívből sajnálom. De az már etikai kérdés, hogy a „Miért tetted ezt Imre” kiemelt részben szándékosan vagy nemtörődömségből tesz egymás után egy Népszabadság-idézetet és egy nem arra adott „Balás Pista” aláírású választ. Az idézett válasz ugyanis nem az előtte lévő cikkre vonatkozik, így az a gyanútlan olvasót félrevezeti. S hogy a cikkíró az olvasót biztos irányba vigye, a félrevezetését még meg is erősíti: „…az állítást – ahogy a keretes írásunkból kitetszik – cáfolja Balás dr.…” S mindez engem is érint, hiszen Balás István a Frakció Hírekben nem azt cáfolta, hogy „Dr. Balás István pedig a frakció előtt nyilvánosan belátta: a levél rágalmakat tartalmaz; visszavonta a benne foglaltakat, bocsánatot kért, majd kezet fogott Salamin Andrással, és megfogadva a vizsgálóbizottság tanácsát, elment pihenni”. Mindez így történt – ekkor még igazat írt a Népszabadság cikkírója (1991. június 5.) –, az idézett Balás-cáfolat azonban egy hónappal későbbi újságcikkre vonatkozott más témában. Hogy szüksége van-e ilyen évtizedes hagyományra épülő módszerekre a Beszélőnek, azt a szerkesztőség majd eldönti.

Kedves Kőszeg Ferenc! Mint a lapot még a hőskorból ismerő, nagycsaládos sorstársa vetettem gondolataimat, ellenérzésemet papírra, éljen vele belátása szerint.

Szívélyesen üdvözli „régi ismerőse”:


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon