Skip to main content

Háború van, újra háború

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ugyanakkor száz kilométerre arrébb, Békéscsabán már javában folynak az előkészületek arra, hogy – ha a jugoszláv válság elhúzódnék – újabb menekülteket szállásolhassanak el. „A menekülttábor központi épülete teljesen tele van  állapítja meg Pethő Attila, az intézmény igazgatója –, ennek ellenére szerencsére ma már jelentékeny tartalékaink vannak. Ha szükséges, akár nyolcszázra is emelhetjük a létszámot. Most körülbelül hatszázán vannak itt.”

Békés megyében alapos munkát végeztek azok, akik az elmúlt három-négy esztendőben, kezdetben szinte illegálisan, majd egyre szervezettebben és „hivatalosabban kapcsolódtak be a menekültek segélyezésébe. A Ceausescu-időszak utolsó éveiben több tízezren menekültek – a szó szoros értelmében – „végig” ezen a megyén. Igaz – amint Futaki Géza országgyűlési képviselő (SZDSZ) elmondásából megtudom – a két menekülthullámot bajos lenne párhuzamba állítani. „Míg a romániaiak, szinte módszeresen, felkészülten hagyták el az országot, és magukkal hozták legfontosabb tárgyaikat, beleértve irataikat is, a horvátok, ahogy mondani szokás, egy szál ruhában menekültek, volt, aki egy szál pizsamában.”

A mostani menekültkérdés – szemben a korábbival – szerencsére nem korbácsolt fel nagyobb indulatokat. Bár a lakosság minden időszakban messzemenően segítette a befogadóállomás működését, ám nem szabad feledni, hogy a romániai menekülthullám időszakában már jelentkeztek a magyarországi gazdasági megszorítások, s a letelepedni, munkát vállalni vágyó erdélyiek adott esetben jelentékeny konkurenciát is jelenthettek a helybeliek számára. A horvátok közül azonban – minthogy a menekültek zöme horvát – úgyszólván senki sem tekinti Magyarországot célországnak, s ez bizony a hozzájuk való viszonyban is megmutatkozik. „Elég távol vagyunk a határtól ahhoz, hogy ezek az emberek itt biztonságban érezzék magukat – állapítja meg egy magabiztos csabai járókelő.  Ugyanakkor mégsem túl távol, s így a szállítási problémák is könnyen megoldhatók. Ráadásul ma már mindenki tudja, mi a kötelessége, s az emberek felszólítás nélkül is újra benyúltak a szekrények mélyére, s összeszedték azt, amit nélkülözhettek.”

Rövid idő alatt öt tonna ruhanemű gyűlt így össze, s az elsőkként jelentkezők, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt gyorssegélye, valamint a Piarista Diákszövetség Erdélyi Tagozata s a Duna Mgtsz adományaival érkező SZDSZ-szállítmány jelentékeny mennyiségű élelmiszert is tartalmazott. „Ez persze nem jelenti azt  tudom meg Pethő Attilától –, hogy további adományokra ne lenne szükség.” „Különösen a pénzzel van probléma  toldja meg a gondok sorát Futaki képviselő. – A menekültek jelentős mennyiségű dinárt hoztak magukkal, a dinárt azonban a Magyar Nemzeti Bank nem hajlandó beváltani, hisz a háború miatt a pénz értéktelensége köztudomású.”

Valóban, valamilyen módot kellene találni arra, hogy a horvátok saját pénzükkel is bekapcsolódhassanak magyarországi tartózkodásuk megszervezésébe. Talán hitelkeretet nyithatna a magyar állam e pénzek átváltásához, aminek a visszafizetését a jövendő független horvát állam vállalhatná magára. Annak lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a már most kibontakozó nemzetközi összefogás majdan háborús kártérítés megfizetésére kényszerítse az agresszor Szerbiát, mely tartalmazhatná e „menekültdinárok” ellenértékét is.

Mindezt megoldani persze az eljövendő bizonytalan hónapok feladata lesz. Egy azonban biztos, tudom meg Kátai Józseftől, a Menekültügyi Hivatal helyi szervének helyettes vezetőjétől: „A költségvetésből jugoszláviai menekültcélokra elkülönített 800 millióból 570 millió már elfogyott, s a fennmaradó összeg jó, ha negyven napig elegendő.”

Minden újabb adományt, segítséget, küldeményt köszönettel fogadnak Békéscsabán, mint ahogy a többi befogadóállomáson is. Tisztálkodószerekre van a legnagyobb szükség, a vattától, a borotvakészleten át a mosószerig. Papp János polgármester utasítására az elmúlt napokban a békéscsabai önkormányzat épületében gyűjtőállomást nyitottak, ahol szívesen látnak bárkit… és természetesen bármit.
Életerős férfiak, nők s rengeteg gyermek üldögél magatehetetlenül a békéscsabai menekülttábor udvarán; szemmel láthatóan, fogalmuk nincs arról, mi is történik velük. „Nem kétséges  mondja egy idősebb, magyarul folyékonyan beszélő horvát tanárember –, szerencsénk van, hogy itt ülhetünk, s nem egy csetnik fogolytáborban. De hát azért, a helyzet foglyai vagyunk mi is. Mert, háború van, újra háború…”

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon