Skip to main content

KeKeckedések

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ezzel persze bizonyára túl szigorúak vagyunk hazánk és a térség országainak politikusaival szemben, miként azzal is, ha azt állítjuk, hogy kicsit hosszú volt a közel három és fél év, amíg az említett kiválóságok rájöttek, hogy a Pentagonáléra, majd Hexagonáléra, végül pedig Közép-európai Kezdeményezésre keresztelt csoportosulás gazdasági és politikai értelemben nem igazán működőképes.

Az egykoron ideológiamentes gazdasági együttműködésre szolgáló fórum eredeti formáját két fontos tényező kezdte ki. Egyfelől a volt KGST-piac összeomlása és a tagországok közötti gazdasági kapcsolatok rendszerváltást követő szétzilálódása, másrészt ezen országok kezdeti hite abban, hogy a Közös Piac pillanatok alatt keblére öleli a térséget. Ez utóbbi nyomán ugyanis a hatalomra került közép-európai politikusok szemében leértékelődött a Nyugat-Európában egyébként rendkívül kurrens regionalizmus. Olyannyira, hogy a Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország közötti visegrádi megállapodást és a Közép-európai Kezdeményezést (illetve annak elődjeit) elsősorban a Lajtán túlról inspirálták.

A fórum politikai integrációs jellegét viszont a térségben bekövetkezett változások, mindenekelőtt a nacionalizmus feléledése és a Jugoszláviát szétrobbantó etnikai gyűlölködés fellángolásai torpedózták meg, illetve – pl. lengyel–magyar vagy cseh–magyar relációban – az a hit, hogy az Európai Közösséghez való csatlakozás sikeresebben valósulhat meg külön utakon. S ha ehhez még hozzászámítjuk, hogy Ausztrián és Olaszországon kívül szinte valamennyi KeK-ország belpolitikai válsággal és szociális feszültségekkel küzd – melyet más és más eszközökkel vél legyőzhetőnek –, aligha csodálkozhatunk a Kezdeményezés tagjainak budapesti zavarodottságán.

E zavarodottságot rendkívül plasztikusan fejezték ki a országok eltérő törekvései: míg pl. az olasz Carlo Ciampi, az osztrák Franz Vranitzky és a lengyel Hanna Suchocka elsősorban az államok közötti gazdasági kapcsolatok és az infrastruktúra fejlesztését szorgalmazták, a volt délszláv tagköztársaságok pedig Szerbiával szembeni harcukhoz igyekeztek támogatókat gyűjteni, addig Vladimír Meciar és Antall József újabb pengeváltást rendezett a kisebbségek, Bős és Szlovákia ET-felvétele kapcsán, Vaclav Klaus pedig nem győzte demonstrálni, hogy ő alapjában véve véletlenül keveredett ebbe a társaságba.

Egy diplomata számára azonban az érdekkülönbségek természetes dolgok, s ha kellőképpen rugalmas és előrelátó, a megváltozott status quo sem jelenthet tragédiát. Nos, ezek az erények azonban – s valószínűleg itt a dolgok rákfenéje – nem igazán jellemzik a KeK egyes országainak külügyéreit.

Úgy tűnik például, hogy az utóbbi időben a magyar külpolitikában kórosan eluralkodott a határainkon kívül élő – jelesül a szlovákiai – magyarság megmentésének hisztériája. Olyannyira, hogy néha már elveszteni látszik ítélőképességét az ezzel kapcsolatos lehetőségek tekintetében: a kormány ez irányú vehemenciája miatt az országnak röpke két héten belül már másodszor származnak kellemetlenségei a nemzetközi porondon. A strasbourgi fiaskó után ugyanis a múlt héten egy Prágának címzett, s meglehetősen szerencsétlenül megfogalmazott Antall-válaszlevél miatt kényszerültünk intenzív magyarázkodásra. Ráadásul ismét azzal a Szlovákiával szemben vállalt az ország értelmetlen (mert az ottani magyarság szempontjából is igen kétes eredményű) konfliktust, amellyel – s ezzel jobb lenne megbarátkozni – számos partiban amúgy is vesztésre állunk.

Persze nemcsak a magyar, hanem szinte valamennyi posztkommunista ország külpolitikája hordoz hasonlóan kóros tüneteket. S most hagyjuk a kézenfekvőnek tűnő szlovák vagy román példákat… Válasszunk talán egy kevésbé látványosat. Hiszen legalább ilyen patologikusnak tekinthető a cseh vezetés görcsös Európa utáni vágyódása, s az a máig rendíthetetlennek látszó hite, hogy a szovjet birodalom utódállamaiból ő jut majd elsőnek az Európai Közösség paradicsomába. De hasonló hisztériának tekinthető a cseh polgári hagyományok túldimenzionálása, amely – persze a szudétanémet probléma feldolgozatlanságával együtt – minden bizonnyal szerepet játszott a Budapestről hazatérő Vaclav Klaus sommás kifakadásában: „Ami a nemzeti kisebbségek problémájával kapcsolatos nézetünket illeti, az eltér a magyarokétól. Mint polgári liberális ország, az egyénből indulunk ki, nem valamely csoportjellegű egységből, mint például a nemzeti kisebbség” – szögezte le Közép-Európa „legnyugateurópaibb” miniszterelnöke.

Persze magunk sem tudjuk, miért méltatlankodunk. Hiszen a Közép-európai Kezdeményezés budapesti konferenciája végül is happy enddel zárult. Térségünk felelős politikusai úgy döntöttek, szükség van rá; a párbeszéd folytatódik… Oldalunkat azonban erősen furdalja a kíváncsiság: mi van akkor, ha konfliktusaink közben elfogynak a szavak?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon