Skip to main content

Két nem hivatalos művészeti kiadvány

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Sznob

Nevével és kis példányszámával ellentétben széles érdeklődésre tarthat számot ez a xeroxon másolt időszaki kiadvány. A Beszélőben még vissza kell térnünk a magyar rock új hullámára, amely az Országos Rendező Iroda és a Hanglemezgyártó Vállalat, a rock e két főhatósága által magára hagyatva is – vagy talán éppen ezért – meglehetősen magasra csap. A szaporodó new wave együttesek közönsége mit sem tud kezdeni a Hanglemezgyár kommersz propagandakiadványaival vagy a hivatalos ifjúsági lapok rockrovatával. Friss információt újabban csak a Rock Évkönyv közölt. A Sznob tehát a magyar rocksajtót igyekszik megteremteni. Külföldi cikkeket fordít, és eredeti írásokat közöl. Kizárólag a progresszív rock érdekli, vagyis a rock szerepe a kultúra átalakulásában.

Az első szám 1981 decemberében jelent meg. Tartalma: A tatai fórum – átvett cikk a KISZ valamelyik kiadványából. (A Sznob nem mindig adja meg az eredeti közlés helyét.) Víg Mihály a rock and rollról és a videóról; Csányi Attila egy másik, most indítandó rockfolyóiratról; interjú Brian Enóval és Andy Warhollal; Hajas Tibor; Grace Jones; The Cure; DAF; Die Krupps; Najmányi László: Elvis Presley és Adorno; Klaniczay Gábor: Bowie és a divat.

A második szám (1982. február) Spions-különszám. Dokumentumokat közöl Molnár Gergely, a magyar punk és new wave 1979-ben emigrált ősatyjának együtteseiről, a Donauer Video Familie-ről és a Spionsról. Dalszövegek, ideológiák és egyéb írások mellett megtalálható a számban G. G. Miller–A. L. Newman (Molnár Gergely–Najmányi László) Rise című, Párizsban írott forgatókönyve is.

A harmadik (készülő) szám tartalmából: DNA; Residents; Lemezstratégák; Nico: The Marble Index; Bowie; Borroughs; Devo.

Inconnu

A cím franciául ismeretlent jelent; a kiadvány 1981-ben került a kezekbe, önmagát „akcionista” folyóiratnak nevezi. Tulajdonosa és szerkesztői az Inconnu-csoport.[SZJ] Az akcionizmus olyan művészeti irányzatok közös neve, amelyek szakítanak a passzív és fogyasztói művész–közönség kapcsolattal. A csoport rendez performance-okat, vagyis nyilvános eseményeket, a művész egyszerre tervezett és spontán részvételével; szervez mail-artot, vagyis levélművészetet, amely a postát médiumként és terjesztőként használja; és sok egyéb mellett gumibélyegző-tervezéssel és hangművészettel is foglalkozik. A provokatív performance-tól az idillikus bélyegzőfaragásig mindent dokumentálni igyekszik.

Az első számban kiáltványok, performance-forgatókönyvek és -leírások, filmforgatókönyvek találhatók, összesen mintegy tizenöt.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon