Skip to main content

Ketten egy ellen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Boszniai háború


A genfi tárgyalások legutóbbi fordulóin a szerb és a horvát vezér, Karadzsics és Boban által javasolt tervezet, Bosznia nemzeti alapon történő konföderálása nem új a rendezési kísérletek sorában. A múlt év márciusában már született egy hasonló értelmű egyezmény, az ún. Couthiero-terv. Röviddel később azonban az Izetbegovics-kormányzat már Bosznia-Hercegovina nemzetközi elismerésének birtokában visszavonta aláírását, így a javaslat akkor kútba esett.

Muzulmán belviszály

Izetbegovicsék ezzel maguk is hozzájárultak a helyzet elmérgesedéséhez, mivel többszörös illúziókban ringatva magukat nem voltak eléggé kompromisszumkészek. Nem készültek fel igazán a háborúra, feltételezvén először, hogy a háború talán elkerülheti Boszniát, azután hogy tartós maradhat a horvát–muzulmán szövetség. S a végsőkig ragaszkodtak-ragaszkodnak a talán legnagyobb illúzióhoz, hogy ti. Bosznia nemzetközi elismerése egyben az egységes köztársaság koncepciójának feltétlen támogatását is jelenti; vagyis hogy a külvilág megvédi (legalább a részleges fegyverembergó-feloldás formájában) az egységállamot, ha már egyszer elismerte a köztársaságot.

Ezek a feltevések sorra meghiúsultak. A horvát szövetség már régen a múlté, a harctereken rendre romlott a bosnyák hadsereg pozíciója, Clinton alighanem végleg feladni kényszerült intervenciós terveit, a koppenhágai EK-csúcs pedig a részleges embargófeloldást is elutasította. A katonai és diplomáciai balsikerek nem múltak el nyom nélkül. Az eredetileg valóban háromnemzetiségű, még Karadzsics-ellenes szerbeket is tömörítő boszniai kormányzat és hadsereg fokozatosan muzulmánná „tisztul”, s harci módszereiben is hozzáidomul a szerb és a horvát egységekhez (lásd a civil horvátok és szerbek elüldözését a muzulmán területekről). Lassacskán valós veszéllyé válik az az iszlám fundamentalizmus, amellyel a szerb és horvát propaganda régóta vagdalkozik. Ráadásul szakadás történt a muzulmán vezetésben. Az „egységállam” koncepciójához ragaszkodó, harcolni és területeket visszafoglalni akaró (katonailag mostanában a két ellenség közül a gyengébbek, a horvátok ellen kezdeményező) Izetbegovics-szárny ellen fellepett az engedékenyebb Fikret Abdics. Ő hajlandó lenne reális erőviszonyok alapján és a béke érdekében tárgyalni a konföderációról is, mintsem az egyre illuzórikusabb egységállam miatt tovább harcolni, netán még egy háborús télnek kitenni a lakosságot.

A sokak által máris Izetbegovics utódaként elkönyvelt Abdics 54 éves, az államelnökség tagja, és a háborútól eddig viszonylag megkímélt bihácsi körzet vezetője. Elismert gazdasági szakembernek számított, mígnem 1987-ben az általa vezetett Agrokomerc mezőgazdasági kombinát váltóügyleteibe bele nem bukott. A máig tisztázatlan (egyesek szerint koncepciós politikai) ügyből országos botrány kerekedett, amely magával rántotta az akkori jugoszláv alelnököt is, maga Abdics pedig két évet töltött börtönben. Szabadulása után belépett a muzulmánok Demokratikus Akciópártjába, de Izetbegoviccsal jóformán kezdettől fogva szemben állt, újabban pedig hónapok óta meg sem jelent Szarajevóban. Állítólag az elnök több merényletet is tervezett ellene, mások viszont Abdicsot a muzulmán ügy árulójának és a segélypénzek elsikkasztójának tartják.

Jugoszlávia kicsiben?

Az Izetbegovics-kormányzat ragaszkodása eredeti elveihez persze érthető, hiszen a konföderálás valóban végzetessé válhat a muzulmánok számára. Az is igaz, hogy nem a bosnyák–muzulmán vezetők kompromisszumképtelensége volt a háború oka: a szerb–horvát egyetértés tavaly márciusban is csak a kantonizálás elvére terjedt ki, s nem a területek és jogkörök konkrét elhatárolására. Mégis számolni kell azzal, hogy Jugoszlávia felbomlása után kétes vállalkozás lenne „kicsiben megcsinálni Jugoszláviát” – hiszen a háromnemzetiségű egységállam jellegében ezt jelentené –, hacsak a boszniai szerbek és horvátok között nincs erős boszniai identitás. De nincs, a volt belső határok sérthetetlenségének elve pedig önmagában mégsem lehet államalapító tényező. Ráadásul a konföderációs terv egyelőre ezt az elvet nem is sértené (hosszabb távon persze igen, hiszen a szerb és horvát államocskák később nyilván csatlakozni akarnak anyaországaikhoz).

Érthető, sőt szimpatikus tehát a bosnyák államkoncepció, csak éppen manapság illuzórikus: az általános szeparálódás közepette mitől lenne pont Boszniának integráló ereje? A szerbek és horvátok közös nevezőre jutása Bosznia kapcsán – pedig mennyit olvashattunk a közelmúltban az „európai horvátok és a bizánci szerbek” állítólag oly hatalmas civilizációs különbségeiről – nem túl ízléses ugyan, de kétségkívül beleillik Jugoszlávia felbomlásának logikájába.

Az öldöklés megállításának azonban még ez a „felosztásos békén” alapuló útja is bizonytalan, Izetbegovicsék nem adták fel, újabb rendezési tervet készítenek elő, s a hadsereg legalábbis egyelőre őket támogatja. Hírek érkeznek szerb–horvát harcokról is. Lehet, hogy a Karadzsics–Boban-terv is a korábbi javaslatok sorsára jut?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon